ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:27
 

Ρεκόρ εισπράξεων στην Ελλάδα από τον τουρισμό

Στα 13 δισ. ευρώ τα έσοδα το 9μηνο του 2017

Newsroom Κ, Αθήνα

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Το νέο ιστορικό υψηλό των εισπράξεων της χώρας από τον τουρισμό επιβεβαιώνουν τα οριστικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το εννεάμηνο του 2017 παραπέμποντας σε ανάλογες ή και υψηλότερες επιδόσεις για το σύνολο του έτους, με δεδομένα τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά προκαταρκτικά στοιχεία για τις πληρότητες και κατά το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με τα παλαιοτέρα έτη.

«Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017 καταγράφουν ιστορικό υψηλό στα 13,021 δισεκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα οι πληρωμές (δηλαδή όσα καταναλώνουν οι Ελληνες στο εξωτερικό) ιστορικό χαμηλό στο 1,449 δισ.», αναφέρει στην «Κ» σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΤτΕ ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, δρ Αρης Ικκος.

Η δαπάνη ανά διανυκτέρευση και η μέση διάρκεια παραμονής αυξήθηκαν κατά 0,8% και 1,5% αντίστοιχα, και η δαπάνη ανά ταξίδι κατά 2,3%. Η αύξηση των εισπράξεων κατά 1,240 δισ. σε σχέση με το 2016 προέρχεται κυρίως από χώρες της Ευρωζώνης (+581 εκατ.) και από xώρες εκτός Ε.Ε. (+626 εκατ.). Η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 9,9% και αυτή μέσω οδικών σταθμών κατά 10,7%.

Επίσης, η αύξηση των εισπράξεων από τα ταξίδια για λόγους αναψυχής κατά 1.213 εκατ. ευρώ είναι σχεδόν ισόποση με τη συνολική. Η κρουαζιέρα κινήθηκε –όπως αναμενόταν– πτωτικά, κατά 8,0% στα έσοδα και 10% σε αριθμό επιβατών.

Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ανήλθε στα 11,571 δισεκατομμύρια, έναντι πλεονάσματος 10.258 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016, σημειώνοντας αύξηση κατά 12,8%.

Οσον αφορά τις σημαντικότερες αγορές προέλευσης ταξιδιωτών, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 17,1% και διαμορφώθηκαν στα 2,151 δισεκατομμύρια, ενώ αυτές από τη Γαλλία κατά 12,8% και στα 932 εκατομμύρια ευρώ. Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, επίσης, αυξήθηκαν κατά 8,6% στο 1,879 δισ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της Ε.Ε. των «28», μείωση κατά 3,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, στα 387 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο κατά 9,3% και στα 692 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 188,272 εκατομμύρια την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017, έναντι 171,754 εκατομμύρια την αντίστοιχη περίοδο του 2016, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9,6%.

Αναφορικά με την κατανομή της ταξιδιωτικής δαπάνης των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα ανά λόγο ταξιδιού, ο κύριος όγκος των εισπράξεων σχετίζεται με ταξίδια για προσωπικούς λόγους, των οποίων το μερίδιο στο σύνολο των δαπανών ανήλθε σε 95,1% στο εννεάμηνο, παρουσιάζοντας αύξηση στις εισπράξεις κατά 10,9%. Εντός της κατηγορίας των ταξιδιών για προσωπικούς λόγους, τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο σύνολο των δαπανών έχουν τα ταξίδια αναψυχής, των οποίων οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 11,9% στα 11,380 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εισπράξεις από ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους εμφάνισαν πολύ μικρότερη αύξηση της τάξης του 3,8%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη τα σπουδαία για την Παιδεία

«Οι γονεις και ολος ο υπολοιπος κοσμος περιμενει απο τον υπουργο, την κυβερνηση ή τον οποιονδηποτε μεσολαβητη ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  04:48

Γεμίζει παράνομους μετανάστες η Κύπρος

«ΑΜΑ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΕΤΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ, ΤΕΛΟΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ, ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ...»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  13:31

Ζητούν μετάθεση συνάντησης οι Εκπαιδευτικοί

«Ολοι οι γονεις και ο υπολοιπος κοσμος ζητα απο την κυβερνηση να προχωρησει σε επιβολη μετρων για μειωση ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  18:29

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον επισημαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να οικοδομήσει ένα νέο εθνικό όραμα στο διάγγελμά του

Ακριβή και αβέβαιη η «Ιθάκη»

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να αναβαπτίσει σε οραματική την πολλαπλώς τρωθείσα σχέση του ιδίου και της κυβερνήσεώς του ...
Της Δώρας Αντωνίου
 |  ΕΛΛΑΔΑ