ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Reuters: Χωρίς αποτέλεσμα η προεκλογική στρατηγική Τσίπρα

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η κυβέρνηση καθυστερεί να εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Kathimerini.gr

Για στρατηγική επανεκλογής την οποία εφαρμόζει κατά γράμμα τους τελευταίους έξι μήνες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χωρίς ωστόσο αυτή να αποφέρει καρπούς, κάνει λόγο σε ρεπορτάζ του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η κυβέρνηση καθυστερεί να εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις γεγονός που επισείει τον κίνδυνο μιας αρνητικής έκθεσης της Ε.Ε. η οποία με τη σειρά της θα ανησυχήσει τις αγορές.

«Στρατηγική επανεκλογής κατά γράμμα εφαρμόζει τους τελευταίους έξι μήνες ο Αλέξης Τσίπρας, οδηγώντας την Ελλάδα έξω από το ταπεινωτικό πρόγραμμα διάσωσης και επιλύοντας μια διαμάχη δεκαετιών με τη γειτονική ΠΓΔΜ. Μια στρατηγική, ωστόσο, που μέχρι στιγμής δεν αποδίδει καρπούς, καθώς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις λιγότερο από οκτώ μήνες πριν τις εκλογές», γράφει το πρακτορείο και προσθέτει: «Κι αυτό παρά τα δύο μεγάλα projects με την υπογραφή του το καλοκαίρι, τις ενδείξεις ότι η οικονομία βγαίνει από μια πολυετή ύφεση και την προθυμία, επιτέλους, επενδυτών να δανείσουν».

Στο άρθρο του που τιτλοφορείται «Πώς ελπίζει να λύσει τον γρίφο των εκλογών ο Έλληνας πρωθυπουργός» το Reuters θυμίζει ότι το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη με μία αριστερή ατζέντα και την υπόσχεση να ανατρέψει τη λιτότητα. Αλλά, όπως τονίζεται, «υπέκυψε στα αιτήματα των πιστωτών και επαναπροσδιορίστηκε ως κονφορμιστής».

Πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού λένε ότι «η στρατηγική του τώρα πλησιάζει το σημείο όπου η κυβέρνησή του θα μπορέσει να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της.

Από τον περασμένο Αύγουστο «ο Τσίπρας έχει ήδη χρησιμοποιήσει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία για να καταργήσει περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, να μειώσει τους φόρους στα ακίνητα και τις επιχειρήσεις και να ελαφρύνει κάποιες από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Αύξησε για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία τον κατώτατο μισθό κατά 11%. Επίσης θέλει να παρατείνει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά με μεγάλες προσφυγικές ροές τα περασμένα χρόνια και να διευκολύνει τις αποπληρωμένες χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, είπαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο Τσίπρας σκοπεύει να προσλάβει χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέο μέχρι το 2020 και να προχωρήσει σε συνταγματική μεταρρύθμιση για το σαφή διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, κάτι σημαντικό για τους αριστερούς ψηφοφόρους.

Παράλληλα, σημειώνει το πρακτορείο, γίνονται κινήσεις για την επέκταση των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας από τα έξι στα 12 μίλια, είπαν δύο αξιωματούχοι, κίνηση που «μπορεί να αμβλύνει κάποιες εθνικιστικές αντιδράσεις για τη “Μακεδονία” και να επιτρέψει τη δημιουργία ΑΟΖ γύρω από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία, αλλά και να πυροδοτήσει τις εντάσεις με την Τουρκία».

Οι κινήσεις αυτές, σημειώνεται το Reuters, αποβλέπουν στη μείωση του προβαδίσματος της ΝΔ πριν τις ευρωεκλογές του Μαϊου, το πρώτο επίσημο τεστ δημοτικότητας του Τσίπρα αφότου ανήλθε στην εξουσία. Αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως προτιμήσει μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν το προβάδισμα αυτό συνεχίσει να διευρύνεται, αν και ο ίδιος το έχει κατ’ επανάληψη αποκλείσει.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα», είπε στο πρακτορείο ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. «Ο στόχος είναι να μειώσουμε το προβάδισμα αυτό στις ευρωεκλογές για να μπορέσουμε να κερδίσουμε στις εθνικές εκλογές αργότερα εντός του έτους».

Το ερώτημα, λέει το Reuters, είναι κατά πόσον ο Τσίπρας έχει εξασφαλίσει αρκετή καλή θέληση από τους εταίρους στην ΕΕ για να χαλαρώσει κι άλλο το ζωνάρι και να κερδίσει ψήφους.

Κι αυτό γιατί παρά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης η Αθήνα έχει συμφωνήσει σε συγκεκριμένους στόχους αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, προϋπόθεση για πιθανή ελάφρυνση του χρέους. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης σημειώνουν ότι μολονότι η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει φέτος τους δημοσονομικούς στόχους, η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι αργή. Κι ενώ οι υπουργοί του χειροκρότησαν όταν ο Τσίπρας ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού υφυπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επεφύλαξαν ψυχρή υποδοχή λίγες μέρες αργότερα.

«Η ατμόσφαιρα δεν ήταν πολύ θετική», είπε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Η Ελλάδα κάνει πίσω σε πολλούς τομείς. Το γενικό πολιτικό αίσθημα είναι φυσικά θετικό για τον Τσίπρα κι αυτό που έκανε στο μακεδονικό, αλλά εδώ δεν είναι αγορές, δεν μπορείς να ανταλλάξεις το ένα με το άλλο», πρόσθεσε.

Και το πρακτορείο καταλήγει αναφέροντας: «Μια αρνητική έκθεση της ΕΕ μπορεί να ανησυχήσει τις αγορές, αποσταθεροποιώντας άλλη μια πτυχή της στρατηγικής επανεκλογής του Τσίπρα: την ανάγκη για ηρεμία στις χρηματαγορές».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση