ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρούβεν Ρίβλιν: Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος μαζί για τα ενεργειακά

Διαβάστε τη συνέντευξη του προέδρου του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν στην «Κ»

Του Αλέξη Παπαχελά

Του Αλέξη Παπαχελά

kathimerini@kathimerini.gr

Δεν υπάρχει πραγματικά όριο στη συνεργασία του Ισραήλ με την Ελλάδα, δηλώνει στην «Κ» ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρούβεν Ρίβλιν, ο οποίος πραγματοποιεί από αύριο επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα έπειτα από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

«Μας αρέσει να λέμε ότι ο ουρανός είναι το όριο (sky is the limit), αλλά πιθανώς, καθώς είμαστε γείτονες στη Μεσόγειο, η θάλασσα είναι το όριο», λέει χαρακτηριστικά για τη συνεργασία των δύο χωρών. Για να αναφερθεί στη συνέχεια στους τομείς της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, της ενέργειας, της τεχνολογίας, της ιατρικής, της γεωργίας, του διμερούς εμπορίου και του τουρισμού. Ο κ. Ρίβλιν σημειώνει, μάλιστα, όσον αφορά την τρομοκρατία: «Το Ισραήλ στέκεται στο προπύργιο έναντι αυτής της απειλής πολλά χρόνια και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τους συμμάχους και τους φίλους μας στο να προστατεύουν τους λαούς τους».

Ο Ισραηλινός πρόεδρος σημειώνει ακόμη ότι η χώρα του κατάφερε να καταλήξει σε ιστορικές συμφωνίες με γείτονές της –την Ιορδανία και την Αίγυπτο– και θεωρεί ότι το ίδιο μπορεί να γίνει και με τους Παλαιστινίους. «Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο μέσα από την κατανόηση, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης, μέσα από αμοιβαία αναγνώριση», σημειώνει.

– Πώς θα χαρακτηρίζατε τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ;

– Kατ’ αρχάς, ήταν τιμή μας να φιλοξενήσουμε τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο στην Ιερουσαλήμ, πριν από δύο χρόνια, και είναι μεγάλη τιμή να αποδεχθούμε μια τόσο θερμή φιλοξενία στην Ελλάδα. Οι σχέσεις μας είναι καρποφόρες και ισχυρές, σήμερα, όπως η κοινή μας Ιστορία είναι πλούσια και μακρά. Φυσικά, έχουν υπάρξει δύσκολες στιγμές σε αυτή την Ιστορία, αλλά η σχέση μας ριζώνει στο έδαφος. Αρχαιολόγοι στο Ισραήλ και την Ελλάδα κάνουν νέες ανα- καλύψεις σχετικά με τις ζωές στην αρχαία Ελλάδα και το αρχαίο Ισραήλ, για τον τρόπο που οι λαοί μας ζούσαν στις πατρίδες τους, πριν από χιλιάδες χρόνια. Εμείς, ασφαλώς, δώσαμε μεγάλη μάχη στην Ιερουσαλήμ, αλλά ακόμα το όνομα Αλέξανδρος, μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, είναι δημοφιλές στις ιουδαϊκές κοινότητες εξαιτίας της ειδικής σχέσης που είχε με τον αρχιερέα στον Ιερό Ναό στην Ιερουσαλήμ. Ακόμα και σήμερα εξερευνούμε μαζί το έδαφος, βαθιά μέσα στο χώμα. Δεν αναζητούμε την ιστορία, αλλά ερευνούμε για το μέλλον. Οι δυο μας, μαζί με την Κύπρο, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ενέργεια για τους λαούς μας. Η συνεργασία αυτή βασίζεται στις κοινές μας αξίες. Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας, αλλά πρέπει να πω ότι ο ιουδαϊσμός, η Τορά, η Ηθική των Πατέρων, αυτά αποτελούν γενέτειρα των δικών μας δημοκρατικών αξιών. Η ιδέα ότι κάθε ανθρώπινο ον είναι δημιουργία κατ’ εικόνα του Θεού, η ιδέα ότι η πλειοψηφική γνώμη πρέπει να κυβερνά. Αυτές είναι εβραϊκές ιδέες και δημοκρατικές ιδέες και είναι ισραηλινές αξίες ως ένα εβραϊκό δημοκρατικό κράτος. Σήμερα είμαστε γείτονες στη Μεσόγειο. Μοιραζόμαστε τις ευκαιρίες και τις απειλές. Κι οι δύο λαοί μας ένιωσαν τους σεισμούς της έλλειψης σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Εχουμε καθήκον να σταθούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, μαζί με τις ευκαιρίες. Ελπίζω ότι η επίσκεψή μου θα προάγει περισσότερο αυτή τη φιλία και τη συνεργασία

– Υπάρχει άνοδος των λαϊκιστικών και εθνικών ακραίων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Πόσο ανησυχείτε για αυτό;

– Ενώ βρίσκομαι εδώ, πρόκειται να εορτάσουμε τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα. Αυτή η ημέρα αποτελεί υπενθύμιση ότι Ποτέ Ξανά, και δεν είναι μόνο για τον εβραϊκό λαό. Ποτέ Ξανά σημαίνει Ποτέ Ξανά. Η ανθρωπότητα, ήδη, απέτυχε στο να τηρήσει την υπόσχεσή της. Κι ακόμα μία φορά, ο εξτρεμισμός βρίσκεται σε άνοδο. Ο εβραϊκός λαός μπορεί, φυσικά, να είναι ο πρώτος που θα εκφράσει τις ανησυχίες του, αλλά δεν είμαστε ποτέ οι τελευταίοι. Ολόκληρος ο ελεύθερος κόσμος χρειάζεται να αντιμετωπίσει από κοινού αυτή την απειλή. Κι αυτό πρέπει να γίνει με την παιδεία. Πρέπει να γίνει με τη νομοθεσία. Πρέπει να γίνει με την επι- βολή του νόμου.
Εκτιμώ παρά πολύ, μαζί με τον εβραϊκό λαό, τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό και κάθε είδους ρατσισμό. Φυσικά υπάρχει πολύ δρόμος μπροστά μας, για όλους μας, και το Ισραήλ στέκεται δίπλα σας, έτοιμο να βοηθήσει σε κάθε στροφή. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το να είσαι πατριώτης δεν σημαίνει ότι μισείς τους άλλους, στο εσωτερικό ή το εξωτερικό της πατρίδας σου. Εχει να κάνει με το να είσαι περήφανος για τη χώρα σου και να αναγνωρίζεις ότι ο καλύτερος τρόπος ώστε τα έθνη να συμβιώσουν εν ειρήνη είναι με ισχυρές ταυτότητες, κατανόηση και αποδοχή του ενός από τον άλλο.

– Πιστεύετε ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ θα εμποδίσει τις περαιτέρω προσπάθειες για την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος;

– O πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε την πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που ο Μέγας Αλέξανδρος αναγνώρισε όταν ήρθε στους Αγίους Τόπους. Μία πραγματικότητα που πρέσβεις, υπουργοί, πρωθυπουργοί, πρόεδροι, πρίγκιπες και βασιλιάδες, όλοι αναγνωρίζουν όταν έρχονται στο Ισραήλ. Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ. Υπήρξε επί περίπου 70 χρόνια και υπήρξε πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού επί 3.000 χρόνια. Δεν υπάρχει άρνηση αυτού του βασικού γεγονότος. Πιστεύω ότι η ειρήνη θα έλθει μόνο όταν αντιμετωπίσουμε όλοι την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι οι Εβραίοι και οι Αραβες σε αυτή τη γη είναι καταδικασμένοι να ζήσουν μαζί, είναι η μοίρα μας να ζήσουμε μαζί. Είμαστε και οι δύο εδώ και δεν έχουμε επιλογή. Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο μέσα από την κατανόηση, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την οικοδόμηση αυτοπεποίθησης και μέσα από αμοιβαία αναγνώριση. Σε αυτό το νόημα, κάνοντας τη σαφή διακήρυξη ότι ο κόσμος πρέπει να αναγνωρίσει τις ρίζες του εβραϊκού λαού, τη σχέση του με την πόλη της Ιερουσαλήμ και το δικαίωμα του Ισραήλ ως ενός σύγ χρονου, κυρίαρχου και δημοκρατικού κράτους. Αυτό δεν πρόκειται να εμποδίσει την ειρήνη, αλλά θα τη φέρει πλησιέστερα. Πρέπει όλοι μας να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Και πραγματικά, εύχομαι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος να κάνει τα γενναία βήματα πράττοντας το ίδιο.

– Πώς βλέπετε την ισχυρή αντίθεση του προέδρου Ερντογάν σε αυτή την απόφαση;

– Φυσικά, κατανοώ ότι για τα μουσουλμανικά έθνη αυτό δεν είναι κάτι εύκολο να το αποδεχθούν. Αλλά ο μουσουλμανικός κόσμος και ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν για τους λαούς της περιοχής. Ευδαιμονία και ασφάλεια ή αστάθεια και σύρραξη.

– Ποια θεωρείτε ότι είναι η βασική απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ αυτή τη στιγμή;

– Το Ισραήλ σίγουρα αντιμετωπίζει πολλές απειλές. Το Ισραήλ γνωρίζει πώς να προστατεύσει τον εαυτό του. Εχουμε τις πιο ηθικές και καλά εκπαιδευμένες δυνάμεις ασφαλείας στον κόσμο και είμαι πολύ υπερήφανος για αυτές. Όταν μιλούμε για τις απειλές που αντιμετωπίζουμε, στη ρίζα των πιο επικίνδυνων προκλήσεων βρίσκεται σίγουρα το Ιράν. Οχι μόνο λόγω των πυρηνικών του φιλοδοξιών να σβήσει το εβραϊκό κράτος από τον χάρτη. Οχι λόγω της παγκόσμιας στήριξής του για την τρομοκρατία. Οχι μόνο λόγω της επιθυμίας του να διασπείρει το μίσος και τον εξτρεμισμό σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ καταπιέζει και τυραννά τον λαό του. Αλλά επειδή για το Ιράν δεν είναι απλώς φιλοδοξίες. Εργάζονται τώρα, καθώς συζητάμε, να διασπείρουν την αστάθεια και να καθοδηγήσουν συρράξεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Προχωρούν μπροστά στη δημιουργία ενός εδαφικού διαδρόμου από την Τεχεράνη διαμέσω του Ιράκ –ή ό,τι έχει απομείνει από αυτό– μέσα από τα ερείπια της Συρίας στον Λίβανο όπου διαθέτουν έναν στρατό διά αντιπροσώπου, τη Χεζμπολάχ, με εκατό χιλιάδες πυραύλους στραμμένους στο Ισραήλ, μέχρι και τη Μεσόγειο. Αυτό δεν είναι μόνο μία απειλή για το Ισραήλ. Είναι μία πραγματική απειλή για την ακεραιότητα του Λιβάνου και, από τη στιγμή που θα φθάσουν στη Μεσόγειο, για την Ελλάδα, την Κύπρο και στην πραγματικότητα για ολόκληρο τον κόσμο. Κατανοώ την ευρωπαϊκή επιθυμία να βρεθεί ένας τρόπος συνεργασίας με το Ιράν. Αλλά δεν πρέπει να τους επιτραπεί να συνεχίσουν αυτό το μονοπάτι της ωμής καταστροφής, καθώς ο κόσμος απλώς κοιτάζει, ή το χείριστο, προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Οι προϋποθέσεις για ειρήνη

– Πιστεύετε, πραγματικά, ότι η λύση των δύο κρατών, του Ισραήλ και ενός παλαιστινιακού, είναι εφικτή;

– Δεν είμαι μέλος της Κνεσέτ. Υπήρξα επί πολλά χρόνια. Υπήρξα πρόεδρος της Κνεσέτ δύο φορές και υπουργός της κυβέρνησης. Οταν ήμουν πολιτικός, μπορούσα να πω αυτό ή εκείνο για πιθανές λύσεις, και το έπραττα. Σήμερα, ως πρόεδρος, είμαι όπως κάθε άλλος πολίτης και πρέπει να ακολουθώ τις αποφάσεις των εκπροσώπων του λαού του Ισραήλ, τα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση, όπως εξάλλου και όσες προηγήθηκαν, θα εξακολουθήσει να προσεγγίζει εν ειρήνη τους γείτονές μας. Καταφέραμε να καταλήξουμε σε ιστορικές συμφωνίες με την Ιορδανία, την Αίγυπτο και ονειρευόμαστε ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία και με τους Παλαιστινίους. Οποιαδήποτε συμφωνία ειρήνευσης θα απαιτήσει την αποδοχή της Κνεσέτ και πιστεύω ολόψυχα ότι μπορούμε να βρούμε μια τέτοια λύση.
Αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όποια κι αν είναι η λύση, κανένα σχέδιο δεν θα φέρει αληθινή ειρήνη με διάρκεια, αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και κατανόηση μεταξύ των λαών αυτής της γης. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει πολιτική διαδικασία. Οι Παλαιστίνιοι αρνούνται να μιλήσουν, να διαπραγματευτούν ή ακόμα και να συνεργαστούν σε κάποιους βασικούς τομείς. Ετσι, μέχρι να μπορέσουμε να καθίσουμε μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θέλω να σκεφτώ τι μπορούμε να πράξουμε τώρα. Οταν μίλησα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πριν από δύο χρόνια, αναφέρθηκα σε διάφορους τομείς όπου μπορούμε να δουλέψουμε για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Η διεθνής κοινότητα μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο υποβοηθώντας στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, δίνοντας στους Παλαιστινίους να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις συνομιλίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αλέξη Παπαχελά

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση