ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Ζάκυνθο η ΓΓΠΠ

Η Ζάκυνθος κηρύχθηκε σε έκτακτη ανάγκη για την αντιμετώπιση των αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση σεισμού

Kathimerini.gr

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Ζάκυνθο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε το νησί την Παρασκευή.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΓΠΠ αναφέρει: «Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε τη Π.Ε. Ζακύνθου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση σεισμού την 26-10-2018 στην παραπάνω περιοχή».

 

Με τη συνδρομή δυτών, μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών από το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και ερευνητές του Εργαστηρίου Λιμενικών έργων του ΕΜΠ πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το λιμάνι της Ζακύνθου, ώστε να διαπιστωθούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η μεγάλη σεισμική δόνηση του χτύπησε τη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Το πρωί του Σαββάτου έγιναν έλεγχοι στον τραπεζοειδή του Αγίου Διονυσίου, αλλά και στην παραλιακή ζώνη, ενώ το Λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στον εγκάρσιο βραχίονα του μόλου Αγίου Νικολάου τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες.

Στο μεταξύ έντονη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα στο νησί.

Στη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν τουλάχιστον οκτώ σεισμικές δονήσεις εντάσεως από 4 έως 4,8 Ρίχτερ κοντά στο επίκεντρο του πρώτου σεισμού των 6,4 Ρίχτερ.

Οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα σε επιφυλακή μετά και τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων ότι αναμένεται ένας ακόμη ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 5,8 Ρίχτερ, απαραίτητος -όπως επισημαίνουν- για την πλήρη εκτόνωση του φαινομένου.

Οπως είπε μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας θα πρέπει μέσα σε μία εβδομάδα να υπάρξει ένας μεγάλος μετασεισμός 5,7 - 5,8 Ρίχτερ για να περάσουμε στην κανονικότητα.

«Περιμένουμε έναν αριθμό μετασεισμικών δονήσεων μικρότερες και λιγότερες, θα πρέπει να υπάρξει και ένας μεγάλος μετασεισμός 5,7 - 5,8 Ρίχτερ μέσα σε μία εβδομάδα, ώστε να περάσουμε στην κανονικότητα. Ενας σεισμός αυτής της έντασης δεν είναι μεγάλος σεισμός, είναι δεκάδες φορές μικρότερος από αυτόν τον πρώτο που εκδηλώθηκε και δεν θα επηρεάσει τις κατασκευές», σημείωσε.

Υποστήριξε μάλιστα πως το νησί αρχίζει να βρίσκει ξανά τους ρυθμούς του.

«Το νησί μπαίνει σε μια κανονικότητα.Σε αυτό βοήθησε ότι δεν είχαμε θύματα. Οι Ζακυνθινοί έχουν συνηθίσει τους σεισμούς, η κανονικότητα θα πρέπει να ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες. Συνεχίζονται οι καταγραφές των ζημιών ειδικά στο λιμάνι που υπήρξαν και οι μεγαλύτερες καταστροφές», πρόσθεσε.

Κάνοντας μια εκτίμηση για το εάν υπάρχει ο κίνδυνος ντόμινο από τον πρώτο σεισμό είπε πως «ένας σεισμός αυτού του μεγέθους είναι οριακά για να προκαλέσει ντόμινο σε κάποια περιοχή, ειδικά προς τον βορρά δεν μπορεί να δημιουργήσει τέτοια φαινόμενα, αν συμβεί αυτό θα είναι προς τα νότια, ωστόσο, όπως είπε, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακριά από χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση