ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα Σκόπια με τις ιδέες Κοτζιά ο Νίμιτς

Ο κ. Κοτζιάς μίλησε για ανάγκη αλλαγής του συντάγματος της ΠΓΔΜ, με νέα ονομασία

Kathimerini.gr

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Την πρότασή του για ένα σύμφωνο φιλίας, το οποίο θα λειτουργεί ως ένα συνολικό κείμενο διευθέτησης των εκκρεμοτήτων που χωρίζουν την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, παρουσίασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος, από την πλευρά του, μίλησε για «ώρα αποφάσεων». Ο κ. Κοτζιάς δημοσιοποίησε την πρότασή του μόλις προχθές αργά το βράδυ (ΕΡΤ), λέγοντας ότι αυτή θα περιέχει τρία βασικά στοιχεία: Πρώτον, την εκκρεμότητα του ονόματος και όσα συνδέονται με αυτήν, δεύτερον, ένα ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό και τρίτον, μια θετική ατζέντα για τη συνεργασία των δύο χωρών και την προώθηση της ΠΓΔΜ στην προσπάθεια να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς. Χθες, καταγράφηκε και η πρώτη αντίδραση από τα Σκόπια. Από το γραφείο του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ έγινε μια δήλωση στο κρατικό πρακτορείο της χώρας. «Από τη δική μας πλευρά έχουμε δείξει καλή θέληση για μια κοινά αποδεκτή λύση που θα συνάδει με τα ενδιαφέροντα, την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο εθνών. Για να φτάσουμε σε συμφωνία, απαιτείται να δείξει καλή θέληση και η άλλη πλευρά», αναφέρει η συγκεκριμένη ανώνυμη πηγή.

Ως προς καθαυτό το ονοματολογικό, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι αφού βρεθούν το όνομα και ο γεωγραφικός προσδιορισμός, πρέπει να καθοριστεί αν θα πρόκειται για μία ή δύο λέξεις. Επίσης, «εάν θα πρωτοδιατυπωθεί σε γλώσσα της χώρας εκείνης ή σε διεθνή γλώσσα και αν θα είναι σε διεθνή γλώσσα, εάν θα είναι αμετάφραστο ή όχι». Εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Κοτζιάς ετάχθη υπέρ της συμφωνίας με ονομασία σλαβική, αμετάφραστη, με πλήρες εύρος χρήσης (erga omnes). Επί τούτου, πάντως, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι θα φανεί στη διαπραγμάτευση αν η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ θα δεχθεί αυτή την πρόταση, τονίζοντας: «Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο».

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Αθήνα επιθυμεί και αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ (σε τρία σημεία), αν και παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Ζάεφ δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Ο κ. Κοτζιάς, πάντως, αναφέρθηκε σε όσα είπε δημοσίως ο Ευάγγελος Βενιζέλος περί υπερίσχυσης των διεθνών συμφωνιών των προβλέψεων του συντάγματος της ΠΓΔΜ. «Κάθε διεθνής κανόνας δεν υπερέχει στην ιεράρχηση των κανόνων της εθνικής έννομης τάξης, αλλά υπό συνθήκες αυτό γίνεται», σχολίασε ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας για «ορισμένες ενδιαφέρουσες σκέψεις».

«Εκφραση δημοκρατίας»

Ως προς τη διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι αυτή εντάσσεται «στο πλαίσιο του δικαιώματος του να έχει αυτό το κόμμα μια διαφορετική άποψη». Ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε τα συλλαλητήρια ως «έκφραση δημοκρατίας», τα οποία, όπως είπε, «πρέπει να χρησιμοποιούνται με δημοκρατικό τρόπο και όχι για να παρελαύνουν ακροδεξιά στοιχεία που έχουν άλλους στόχους». Ο κ. Κοτζιάς είπε, επίσης, ότι πριν από το Πάσχα θα ανακοινωθεί και συμφωνία για την Αλβανία, αναφέροντας ότι έως τότε θα έχει επισκεφθεί τη γειτονική χώρα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σημίτης υπέρ συμφωνίας

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος ετάχθη υπέρ λύσης της διαφοράς με την ΠΓΔΜ. «Προϋπόθεση ευημερίας της Ελλάδας είναι η καλή της επικοινωνία με τον βαλκανικό της περίγυρο. Αυτό λέει η Ιστορία», ανέφερε σε γραπτή δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι: «Το εθνικό συμφέρον, επομένως, επιτάσσει μια λύση στο εκκρεμές πρόβλημα που βαραίνει τη σχέση μας με την ΠΓΔΜ. Η συγκυρία ανοίγει την πιθανότητα επιτυχίας, εφόσον υπάρξει μια σοβαρή και υπεύθυνη διαπραγμάτευση, έχοντας ως βάση την ενδιάμεση συμφωνία. Στον εθνικολαϊκισμό πρέπει να αντιτάξουμε την πολιτική βούληση, την ευθύνη και τον ενσυνείδητο πατριωτισμό».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X