ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις 10 Σεπτεμβρίου η επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα

Πρώτο τεστ της μεταμνημονιακής εποχής η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου

Kathimerini.gr

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει όλη την ατζέντα των σχεδίων της για ελαφρύνσεις και παροχές του 2018 και του 2019, που ανοίγουν σιγά σιγά και τον προεκλογικό δρόμο.


Να προλάβουν την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, την 1η Οκτωβρίου, θέλουν οι θεσμοί, ώστε να υπάρξει συνεννόηση με την κυβέρνηση για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την πρώτη αποστολή τους στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε προχθές ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Η επίσκεψη αναμένεται να διαρκέσει μία εβδομάδα και θα αποτελέσει το πρώτο τεστ των σχέσεων των δύο πλευρών στη μεταμνημονιακή εποχή. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της, σκοπεύει να ανοίξει όλη την ατζέντα των σχεδίων της για ελαφρύνσεις και παροχές του 2018 και του 2019, που στρώνουν σιγά σιγά και τον προεκλογικό δρόμο.

Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Προηγουμένως, θα έχει δώσει το στίγμα, άλλωστε, και ο πρωθυπουργός με τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ.

Το σημαντικότερο για την κυβέρνηση θέμα είναι οι συντάξεις και τα περιθώρια που θα έχει να αναστείλει, αν όχι να ακυρώσει, την περικοπή τους από 1/1/2019. Δεν είναι σίγουρο αν οι αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής στην Αθήνα, και μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού ίσως κατατεθεί έχοντας ενσωματώσει τη μείωση και αφήνοντας την απόφαση για αργότερα, στον κανονικό προϋπολογισμό, όταν και η εικόνα εκτέλεσής του θα είναι πληρέστερη. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα θα ανοίξει και οι «ζυμώσεις» θα ξεκινήσουν.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει το θέμα των άλλων παροχών του 2019, βασικά φοροελαφρύνσεων, που θα κινηθούν ανάλογα με τα όρια του προβλεπόμενου υπερπλεονάσματος, δηλαδή στα 720 εκατ. ευρώ, με βάση όσα έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στο παρελθόν. Στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών ή/και ενδεχομένως του χαμηλού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.

Βεβαίως, αν δεν μειωθούν οι συντάξεις, τα δημοσιονομικά δεδομένα θα ανατραπούν, οπότε είναι πιθανό είτε να μην εφαρμοστούν οι παραπάνω ελαφρύνσεις είτε να μην ισχύσουν τα προβλεπόμενα αντίμετρα του 2019 (στεγαστικό επίδομα κ.ά.).

Πέραν των δημοσιονομικών, υπάρχει και το μέτρο της αύξησης του κατώτατου μισθού, που επίσης είναι βέβαιο ότι θα θέσει η κυβέρνηση. Οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο συγκεκριμένο μέτρο, αλλά υποστηρίζουν ότι πρέπει να κινηθεί πολύ συντηρητικά σε πρώτη φάση, με χαμηλές αυξήσεις.

Το υπερπλεόνασμα

Για τη διανομή του υπερπλεονάσματος του 2018 ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει να ανακοινωθεί αργότερα, όταν θα είναι σαφέστερο το μέγεθός του. Προβλέπεται ότι θα είναι το πολύ 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ, αλλά ίσως και λιγότερο. Αυτό θα δοθεί υπό μορφή «κοινωνικού μερίσματος» εφάπαξ, όπως έγινε και τα δύο προηγούμενα χρόνια. Προφανώς, όμως, θα γίνει και επ’ αυτού μια πρώτη συζήτηση με τους θεσμούς. Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, με την έκδοση ανακοινωθέντος. Οι θεσμοί, φυσικά, θα θελήσουν να ενημερωθούν για όλα τα θέματα που περιλαμβάνει η μεταμνημονιακή, «ενισχυμένη εποπτεία», στην οποία υπάγεται πλέον η Ελλάδα. Από την τήρηση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα έως τη μη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και από το άνοιγμα τουλάχιστον 120 κέντρων πρωτοβάθμιας υγείας μέχρι το τέλος του 2018 έως τις ιδιωτικοποιήσεις Ελληνικού και ΔΕΣΦΑ στον ίδιο χρονικό ορίζοντα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X