ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σχέδια για βελούδινο διαζύγιο μεταξύ ΔΝΤ και Βρυξελλών

Είναι πλέον κοινό μυστικό όλων ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση

Kathimerini.gr

Παρόλο που κανένας αξιωματούχος δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως, είναι πλέον κοινό μυστικό όλων ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση.

Αλλωστε, η επίσημη ανακοίνωση που θα έβγαζε το Ταμείο, ότι δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ήταν έτοιμη από το προηγούμενο Σάββατο το πρωί, όταν η συνάντηση του Washington Group, στο περιθώριο του G7 στον Καναδά με θέμα το ελληνικό χρέος, δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα. Τελευταία στιγμή και αφού είχαν ειδοποιηθεί οι δημοσιογράφοι, το Ταμείο ενημέρωσε ότι δεν θα γίνει τελικά κάποια δήλωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους ζήτησαν να μη γίνει κάτι τέτοιο, διότι υπάρχουν ακόμα κάποια περιθώρια, έστω και ελάχιστα, για συμφωνία τελευταίας στιγμής, αλλά και ότι μία τέτοια ανακοίνωση θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στη γερμανική Βουλή, η οποία θα κληθεί να ψηφίσει την τελευταία εκταμίευση και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Μια επίσημη ανακοίνωση ότι το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του θα έκανε την παραπάνω ψηφοφορία πολύ πιο δύσκολη και για αυτό Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμειναν στο ότι πρέπει να εξακολουθεί να δίνεται η αίσθηση ότι οι διαπραγματεύσεις για το χρέος δεν θα σταματήσουν και το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα όπως έχει κάνει μέχρι τώρα.

Και ενώ μπορεί να εκφράζονται δημοσίως κάποιες ελάχιστες ελπίδες για τη συνάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ τη Δευτέρα στο Βερολίνο, αξιωματούχοι του Ταμείου και των Βρυξελλών λένε πως «είμαστε ήδη στο σχέδιο Β», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην «Κ». Το «σχέδιο Β» δεν είναι άλλο από τα βήματα που πρέπει να γίνουν για ένα βελούδινο διαζύγιο μεταξύ Βρυξελλών και του Ταμείου, με τέτοιο τρόπο ώστε να μη βλάψει σε μεγάλο βαθμό την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Να βρεθεί μια φόρμουλα δηλαδή, που από τη μία το Ταμείο θα κρατήσει την αξιοπιστία του ότι δεν συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα χώρας που δεν θεωρεί ότι το χρέος της είναι βιώσιμο, αλλά από την άλλη να το εκφράσει με έναν τρόπο που οι αγορές δεν θα αντιδράσουν ιδιαίτερα αρνητικά όταν η χώρα θελήσει να βγει να δανειστεί. Συγχρόνως το ΔΝΤ θα παραμείνει στη μεταμνημονιακή επιτήρηση της χώρας μαζί με τους άλλους θεσμούς.

Ετσι, αυτό που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες είναι ένα κλιμάκιο του Ταμείου να φτάσει στην Αθήνα για να σχηματίσει μία ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ως μέρος του άρθρου 4, του κανονικού οικονομικού ελέγχου που διενεργεί το Ταμείο σε κάθε χώρα-μέλος. Στην έκθεση που θα προκύψει, το Ταμείο θα λέει πολύ «ευγενικά» ότι στην πραγματικότητα το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, αλλά θα το κάνει με έναν μη ξεκάθαρο τρόπο, παραθέτοντας μία σειρά από σενάρια με διαφορετικές παραμέτρους, σε μερικά από τα οποία το χρέος θα είναι βιώσιμο.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, όπου θα βρίσκεται και η κ. Λαγκάρντ.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο πάντως είναι πως από την αρχή του τρίτου προγράμματος το καλοκαίρι του 2015, το ΔΝΤ παρέμενε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναγκάζοντας την Ελλάδα να λάβει πολύ σκληρότερα μέτρα από αυτά που ήθελαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, δυσκόλεψε και καθυστέρησε τις διαπραγματεύσεις καθώς αναμενόταν ότι θα δώσει ένα νέο δάνειο στην Ελλάδα. Συγχρόνως, η Γερμανία έλεγε με κάθε τόνο και τρόπο ότι η παρουσία του ΔΝΤ είναι απολύτως απαραίτητη για την αξιοπιστία του προγράμματος αλλά και για τη γερμανική Βουλή, παρ’ όλα αυτά, όταν το ΔΝΤ πίεσε για κάτι που δεν ήθελε το Βερολίνο, μία μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, η πλήρης συμμετοχή του Ταμείου τελικά δεν ήταν τόσο αναγκαία.

Ενδεικτικό της γερμανικής στάσης είναι ότι στις συζητήσεις που έγιναν για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους την περασμένη Πέμπτη, το Βερολίνο ήταν αντίθετο στην εξαγορά του χρέους του ΔΝΤ από τον ESM. To δάνειο του ΔΝΤ είναι πολύ πιο ακριβό από αυτό του ESM και η εξαγορά του είναι ένα από τα βασικά εμπροσθοβαρή μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που συζητούνται αυτή τη στιγμή. Την Πέμπτη στο Euroworking Group το Βερολίνο ήταν αρνητικό στο παραπάνω μέτρο, καθώς υποστήριξε ότι αν γίνει η εξαγορά του δανείου του ΔΝΤ από τον ESM, τότε το Ταμείο θα έχει πολύ μικρότερη συμμετοχή στη μεταμνημονιακή επιτήρηση της χώρας.

Και ενώ στον Καναδά οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους ακόμα και ανάμεσα στους Ευρωπαίους δεν είχαν πρόοδο, τουλάχιστον στη συνάντηση του Euroworking Group της Πέμπτης στο Παρίσι όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε κάποια ελάφρυνση του χρέους (επέκταση των δανείων του EFSF σε περίπου 7 χρόνια μεταξύ άλλων), καθώς πλέον έχει «κλειδώσει» ότι η Ελλάδα μετά τη λήξη του μνημονίου θα βρίσκεται κάτω από ενισχυμένη εποπτεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ