ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα μυστικά της Novartis και το πολιτικό τσουνάμι

Τα σημεία-κλειδιά στα δελτία του FBI

Kathimerini.gr

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

Η υπόθεση της Novartis, σκάνδαλο υπαρκτό με δίκτυο παράνομων πληρωμών που έχει εντοπιστεί πλήρως από τους Aμερικανούς και στη χώρα μας, από τους χειρισμούς των τελευταίων ημερών με την εμπλοκή και πολιτικών, τείνει να απαξιωθεί όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης και να υπονομευθούν ακόμα και οι συνεχιζόμενες έρευνες, καθώς οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, που αποτέλεσαν και τον πυλώνα της δικογραφίας που εστάλη στη Βουλή, δέχονται σωρεία επικρίσεων και αμφισβητήσεων από πολιτικούς και μη, για το ατεκμηρίωτο ή αόριστο των όσων περιγράφουν για δωροδοκίες πολιτικών.

Από την άλλη, οι παράνομες πρακτικές του φαρμακευτικού κολοσσού που ελέγχεται διεθνώς, και με έμφαση στις ΗΠΑ, περιγράφονται και αποδεικνύονται με στοιχεία στο πληροφοριακό δελτίο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία της Βουλής και αποτελεί τη σύνοψη της υπόθεσης από τις πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες του κλιμακίου του FBI στην Αθήνα.

Εταιρείες και πρόσωπα

Στο πληροφοριακό αυτό δελτίο που φέρει ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου αναφέρονται μία προς μία οι εταιρείες-οχήματα των παράνομων πληρωμών στη χώρα μας, τα πρόσωπα που είχαν ρόλους-κλειδί στη διακίνηση των χρημάτων, προκειμένου η εταιρεία να συντηρεί ένα τεράστιο δίκτυο γιατρών (πρωτίστως) για να αυξάνει τις πωλήσεις της και να βελτιώνει τη θέση της στη φαρμακευτική αγορά.

Και ενώ η υπόθεση είναι ως οικονομικό σκάνδαλο υπαρκτή και σοβαρή, οι χειρισμοί σε ό,τι αφορά την εμπλοκή πολιτικών στο δίκτυο των δωροδοκιών της Novartis, έτσι όπως αποτυπώνονται στην ογκώδη δικογραφία που έφθασε στη Βουλή, από την πρώτη στιγμή δέχθηκαν σωρεία επικρίσεων με επίκεντρο τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Οι καταθέσεις τους, οι οποίες σε πολλά σημεία και για πολλούς από τους αναφερόμενους πολιτικούς εμφανίζονται να έχουν ασάφειες, ατεκμηρίωτες αναφορές και εκτιμήσεις για χρηματικά ποσά που έλαβαν πρώην υπουργοί, ακόμα και πρώην πρωθυπουργοί, πυροδότησαν θύελλα αντιδράσεων και ανέβασαν το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη.

Στην έρευνα πάντως για τη Novartis, σημαντικά είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται και στη δικογραφία για τους πολιτικούς, τα οποία έχουν στείλει οι αμερικανικές αρχές που διεξήγαγαν έρευνα και μάλιστα ενδελεχή και στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ενημερωτικά δελτία του FBI που έχουν φθάσει έως σήμερα στην Εισαγγελία Διαφθοράς είναι τρία (υπάρχει κι άλλο ένα) εκτός από τα δύο που έφθασαν στη Βουλή.

Συνολικά, στα δελτία αυτά οι αμερικανικές αρχές δίνουν πολύτιμα στοιχεία για τα πρόσωπα και τις εταιρείες «οχήματα» των παράνομων πρακτικών που ακολούθησε η Novartis στη χώρα μας. Ανάμεσα σε αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες, που αναφέρονται στο πρώτο ενημερωτικό δελτίο του FBI, τον Ιανουάριο του 2017 είχε περιληφθεί και το όνομα του πρώην βουλευτή Δημήτρη Λιντζέρη. Ομως το όνομά του δεν αναφέρθηκε από το FBI στα επόμενα δελτία, διότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την έρευνα που έγινε –ακόμα και στο σπίτι του– δεν βρέθηκαν στοιχεία για τον πρώην βουλευτή.

Στα ενημερωτικά δελτία που ακολούθησαν, 13 Δεκεμβρίου του 2017 και 23 Ιανουαρίου του 2018, γίνεται εκτενής αναφορά από τους Aμερικανούς σε συγκεκριμένα πρόσωπα, πολλοί συνεργάτες πρώην υπουργών, αλλά και σε εταιρείες που μετείχαν σε αθέμιτες και παράνομες πρακτικές της Novartis.

Ενδεικτική η αναφορά στον Κωνσταντίνο Φρουζή, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της πολυεθνικής, που αποτελεί και το κεντρικό πρόσωπο των παράνομων πληρωμών σε πολιτικούς κατά τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και στους Θεόδωρο και Εμμανουήλ Βουλκίδη, Νίκο Μανιαδάκη, Νίκο Μανιά και σε εταιρείες όπως οι Ethos Media, New Medical Development, Diagnos Press, και άλλες, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στον ρόλο του εκδότη Πάνου Μαυρίκου, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στο αυτοκίνητό του που τυλίχθηκε στις φλόγες στην Αττική Οδό.

Η αναφορά, ωστόσο, των ονομάτων επτά συνολικά πολιτικών από τους δέκα που τα ονόματά τους έφθασαν στη Βουλή για τη Novartis, πλην δηλαδή των Ευάγγελου Βενιζέλου, Παναγιώτη Πικραμμένου και Γιώργου Κουτρουμάνη, στο δεύτερο ενημερωτικό δελτίο του FBI, γίνεται μετά την ενημέρωση των ελληνικών αρχών για όσα έχουν ήδη καταθέσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες και δεν βασίζεται, όπως προκύπτει και από το περιεχόμενο του εν λόγω δελτίου, σε στοιχεία ερευνών που πραγματοποίησαν για την υπόθεση οι αμερικανικές αρχές.

Αλλωστε, όλα τα στοιχεία που έχουν στείλει οι αμερικανικές αρχές στην Εισαγγελία Διαφθοράς δόθηκαν, όπως αναφέρονται και στα εισαγωγικά σημειώματα, «μόνο για πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς σκοπούς και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν σε οποιεσδήποτε ποινικές διαδικασίες». Για τον λόγο αυτό, πληροφορίες ανέφεραν ότι η αμερικανική πλευρά έχει έκδηλη δυσαρέσκεια από το γεγονός ότι τα δύο από τα τρία σημειώματα του FBI, τελικώς, περιελήφθησαν στη δικογραφία της Βουλής και είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σε ό,τι αφορά πληροφορίες περί υπάρξεως ηχητικών ντοκουμέντων και βίντεο από τα οποία προκύπτουν εμπλοκές με παράνομες πληρωμές για Ελληνες πολιτικούς, έγκυρη πηγή δήλωνε στην «Κ» πως «τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν προς το παρόν στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης εκ μέρους των αμερικανικών αρχών», δηλώνοντας παράλληλα ότι «δεν μπορεί να γνωρίζει τι έχουν οι Αμερικανοί στη διάθεσή τους».

Οι αμφισβητήσεις

Πάντως, οι πολλές και σε πολλά σημεία ασάφειες των μαρτυρικών καταθέσεων των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, ο τρόπος που δόθηκαν σε δόσεις και «σπαστά», αφού ο κάθε μάρτυρας πήγαινε και ξαναπήγαινε στους εισαγγελείς και κάθε φορά πρόσθετε και άλλους πολιτικούς απ’ όσους είχε ήδη αναφέρει, συγκεντρώνουν σφοδρές επικρίσεις και αμφισβητήσεις, που τείνουν να απαξιώσουν την ουσία της υπόθεσης και ενδεχομένως να υπονομεύσουν πτυχές της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλλωστε το γεγονός ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης», «Αικατερίνη Κελέση» και «Ιωάννης Αναστασίου» κοντεύουν... να γίνουν γνωστοί, πριν καλά καλά αρχίσει η έρευνα για τους πολιτικούς, καταδεικνύει πέραν όλων των άλλων τη «σοβαρότητα» των χειρισμών σε μια τόσο σημαντική υπόθεση που οφείλει να φθάσει στο τέλος, για να αποκαλυφθεί αν πήραν και ποιοι «μαύρο» χρήμα και να μην ευτελιστεί, όπως τόσες φορές στο παρελθόν, σε επίπεδα σκανδαλολογίας που δηλητηριάζουν τον δημόσιο βίο και πλήττουν τους θεσμούς.

Η μίζα που «φωτογραφίζουν» οι Αμερικανοί

Σημαντικό είναι το στοιχείο, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, ότι υπάρχει αναφορά σε ένα από τα ενημερωτικά σημειώματα του FBI, όπου «φωτογραφίζεται» μίζα σε κρατικό αξιωματούχο, το ποσό της οποίας συμπίπτει με κατάθεση από προστατευόμενο μάρτυρα. Ειδικότερα, στο δελτίο του FBI με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2017, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι της ελάττωσης τιμών. Ο Φρουζής το πρώτο τρίμηνο του 2012 είχε μία συνάντηση με τον τότε υπουργό Υγείας στο γραφείο του. Η θέση της εταιρείας ήταν ότι μία επένδυση της τάξεως των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, είχε τη δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ για τη Novartis. O Φρουζής έλαβε 120.000 ευρώ και 30.000 ευρώ πήγαν για την «ψευδή καμπάνια». Σημειωτέον ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» κάνει λόγο για δωροδοκία κυβερνητικού στελέχους, ώστε να υπάρξουν μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, με ασαφή βέβαια τρόπο.

Τα επόμενα βήματα στη Βουλή και στο πεδίο των ερευνών

Οι εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, μετά την αποστολή του φακέλου στη Βουλή για δωροδοκίες δέκα πολιτικών, αναμένονται καταιγιστικές και θα πυροδοτήσουν περαιτέρω, το ήδη οξυμένο πολιτικό κλίμα. Η σύσταση από τη μία πλευρά προανακριτικής επιτροπής, που θα αποτελέσει τη συνέχεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όπως όλα δείχνουν, μετά την αποστολή του φακέλου στη Βουλή, αλλά και η συνέχιση της έρευνας για τις παράνομες πρακτικές της Novartis στη χώρα μας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς, αποτελούν τους δύο πυλώνες πάνω στους οποίους θα οργανωθούν τα επόμενα βήματα στη διαδρομή μιας υπόθεσης που έχει προσλάβει χαρακτηριστικά σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση.

Η επόμενη μέρα για τους πολιτικούς που καταγγέλλονται από τρεις προστατευόμενους μάρτυρες για δωροληψία, σκιάζεται ήδη από το μπαράζ επικρίσεων και αμφισβητήσεων για την τεκμηρίωση πολλών σημείων στις καταθέσεις τους και τις αιτιάσεις για μη νόμιμη εξέταση των κρίσιμων αυτών μαρτύρων, αιτιάσεις που αναμένεται να δρομολογήσουν άμεσες νομικές ενέργειες.

Η επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που σήκωσε το βάρος των ερευνών, με δήλωσή της απαντώντας σε αυτές τις κατηγορίες που έχουν εκφραστεί από πολλές πλευρές, σημείωσε πως «τηρήθηκε πιστά ο νόμος» σε ό,τι αφορά τη θέση των μαρτύρων αυτών σε καθεστώς προστασίας, ενώ πρόσθεσε ότι «το τμήμα της δικογραφίας που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα υποβλήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως είχαμε εκ του Συντάγματος υποχρέωση».

Ζήτημα τεκμηρίωσης

Πέραν των αιτιάσεων, που φθάνουν ώς το σημείο της απόλυτης ακυρότητας των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων, με το σκεπτικό ότι το καθεστώς προστασίας τους όφειλε να έχει την έγκριση του Αρείου Πάγου, βάλλονται πρωτίστως ως ατεκμηρίωτες –σε πολλά σημεία– και στα κρίσιμα, εκείνα δηλαδή που αφορούν τις πληροφορίες που δίδουν για δωροδοκίες πολιτικών.

Ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και άλλοι από τους καταγγελλόμενους πολιτικούς έχουν ήδη δηλώσει δημόσια ότι θα ζητήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες από τον Aρειο Πάγο να άρει την προστασία των μαρτύρων για να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους, καθώς τους θεωρούν ψευδομάρτυρες και τις καταθέσεις τους προϊόν κατασκευής.

Παράλληλα, έχουν προαναγγελθεί μηνύσεις, όπως για παράδειγμα από τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ το πακέτο των νομικών ενεργειών μπορεί να φθάσει, κάτι που έχει αφήσει να εννοηθεί ο Aδωνις Γεωργιάδης, ώς το σημείο να τεθούν θέματα για τους εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα. Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα που θα πυροδοτηθεί και από τη συζήτηση στη Βουλή για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, έστω κι αν τα αδικήματα, απιστία και δωροδοκία που συνοδεύουν τη δικογραφία των πολιτικών, είναι παραγεγραμμένα, η Δικαιοσύνη εκφράζει έντονους προβληματισμούς για την ομαλότητα που πρέπει να επικρατεί για να συνεχιστεί η έρευνα.

Πάντως, το ενδεχόμενο η δικογραφία να ξαναγυρίσει στη Δικαιοσύνη από τη Βουλή είναι πολύ πιθανό, είτε γιατί δεν αποκλείεται από τις έρευνες της εισαγγελίας να προκύψουν νέα στοιχεία για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, αδίκημα που δεν παραγράφεται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και στέλνει τους πολιτικούς ως απλούς πολίτες στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης, είτε μετά το τέλος της προανακριτικής επιτροπής, γιατί τα αδικήματα είναι παραγεγραμμένα, είτε στην περίπτωση –υποστηρίζεται και από κυβερνητικούς παράγοντες– που θεωρηθεί πως η δωροδοκία δεν έχει παραγραφεί, γιατί είναι αδίκημα που δεν συνδέεται με τα υπουργικά καθήκοντα.

Σε κάθε περίπτωση, η Εισαγγελία Διαφθοράς και ο αρμόδιος ανακριτής θα είναι εκείνοι που θα συνεχίσουν –όπως άλλωστε το κάνουν ήδη– τις έρευνες ζητώντας ανοίγματα λογαριασμών, εντοπισμό εξωχώριων εταιρειών, μήπως βρουν πολιτικό χρήμα και τους αποδέκτες του.

Η ανεύρεση τέτοιων στοιχείων κρίνεται απαραίτητη, με δεδομένο το αδύνατο σημείο των καταθέσεων των προστατευομένων μαρτύρων που μιλούν για δωροδοκίες πολιτικών, με επίκληση ακόμη και κριτηρίων όπως η λογική ή η προφανής εκδοχή των πραγμάτων.

Οι εκτιμήσεις

Ενδεικτική η περίπτωση ενός εξ αυτών, ο οποίος καταθέτοντας για τη δωροδοκία του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, σημειώνει: «Θεωρώ αντίθετο στη λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη τόσο της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας για τα εμβόλια ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ», ενώ άλλος αναφερόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο σημειώνει: «Σχετικά με τον Λιντζέρη, ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Ευ. Βενιζέλος τον τοποθέτησε ως έμπιστό του στη θέση του προέδρου του ΕΟΦ, διότι έχουν κοντινή σχέση και στην αγορά κυκλοφορούσε ότι ο Λιντζέρης λειτουργεί ως ταμίας του Βενιζέλου σε θέματα υγείας. Για όλες τις εξυπηρετήσεις που προσέφερε στη Novartis, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του, ο Λιντζέρης αποκλείεται να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω από 200.000 ευρώ».

Με επίγνωση της αναγκαιότητας οι καταθέσεις των προστατευόμενων να ενισχυθούν, ήδη η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ζητήσει άνοιγμα λογαριασμών στην ελβετική τράπεζα UBS, όπου, όπως έχει καταθέσει προστατευόμενος μάρτυρας (με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση»), είχε λογαριασμό η Novartis για παράνομες πληρωμές, είτε άλλου λογαριασμού της ίδιας εταιρείας τον οποίο κινούσε ο Κων. Φρουζής, υψηλόβαθμο πρώην στέλεχος της εταιρείας που κατονομάζεται ως ο άνθρωπος που μοίραζε τις μίζες. Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και για ανοίγματα λογαριασμών στην Κύπρο.

Οσον αφορά τον κ. Φρουζή, ο οποίος διώκεται ήδη ποινικά, την υπόθεση ανέλαβε ανακριτής Διαφθοράς, ενώ δεν αποκλείονται άμεσες δικαστικές εξελίξεις αν κριθεί ότι είναι ύποπτος φυγής, όπως αναφέρει, ερωτώμενος ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X