ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Σκοπιανό φέρνει εκλογές τον Μάιο

Δηλώσεις ΥΠΑΜ για διακοπή της συνεργασίας των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Βασίλη Νέδου

Το... προσδόκιμο ζωής της κυβέρνησης και την άμεση διασύνδεσή του με τη συμφωνία των Πρεσπών επικυρώνουν ουσιαστικά οι τελευταίες εξελίξεις εντός και εκτός Ελλάδος. Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας για τη διακοπή της συνεργασίας των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που η συμφωνία των Πρεσπών κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, σε συνδυασμό με την πρωθυπουργική τοποθέτηση την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Αλ. Τσίπρας πρακτικά μετέθεσε τις αποφάσεις για τη συνεργασία με το κόμμα του Π. Καμμένου στον Φεβρουάριο του 2019, οριοθετούν και τις πολιτικές εξελίξεις.

Εφόσον, τελικά, η συμφωνία κατατεθεί προς έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2019, η απόσυρση των ΑΝΕΛ από την πλειοψηφία θα αναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει ως μονοκομματική κυβέρνηση μειοψηφίας και να οδηγήσει τη χώρα σε τετραπλές εκλογές τον Μάιο της επόμενης χρονιάς. Ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε, βέβαια, στον Οκτώβριο του 2019, ωστόσο είναι σαφές ότι η επιμήκυνση του κυβερνητικού βίου για έξι μήνες μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών με μειοψηφικό κοινοβουλευτικό σχήμα είναι μάλλον αδύνατη.

Παράλληλα, ο σταδιακός περιορισμός των θριαμβευτικών δηλώσεων που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ υποδηλώνει την ύπαρξη ενός διαύλου ανάμεσα στον ίδιο και στον κ. Τσίπρα, με σκοπό την εξισορρόπηση και στο εσωτερικό της Ελλάδας. Οι επανειλημμένες δηλώσεις του κ. Ζάεφ περί διασφάλισης της «μακεδονικής» γλώσσας και «μακεδονικής» ταυτότητας βοηθούν μεν τη σλαβομακεδονική κυβέρνηση να προωθήσει το «ναι» στη συμφωνία, ταυτόχρονα όμως έχουν πολιτικές παρενέργειες στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, φαίνεται πεπεισμένος ότι η συμφωνία των Πρεσπών ενισχύει το προφίλ του ως αξιόπιστου για τη Δύση ηγέτη, ο οποίος φέρνει αποτελέσματα παρά τις αντιξοότητες. Η συγκεκριμένη αντίληψη ήταν διάχυτη και κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Στρασβούργο, όταν αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

«Μετά 26 χρόνια καταστροφικής κυριαρχίας του εθνικισμού, καταφέραμε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, κ. Ζάεφ, να γυρίσουμε σελίδα και να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία», είπε ο κ. Τσίπρας. Μάλιστα, περιέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών ως ένα κείμενο «που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο επίλυσης διαφορών στην περιοχή μας». Με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την επίτευξη της συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση μίλησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Κατά την παρέμβασή του στη χθεσινή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε: «Αποτίω φόρο τιμής στο θάρρος του Τσίπρα και των συνεργατών του για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο με την ΠΓΔΜ».

Η απόφαση του κ. Τσίπρα να προχωρήσει μέχρι το τέλος και την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών εντός του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος και παρά την ουσιαστικά ανακοινωθείσα διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, προκύπτει αφενός από τις δηλώσεις στενών συνεργατών του, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, αφετέρου από μια σειρά αποφάσεων οι οποίες υποδηλώνουν ότι υπάρχει ο σχετικός σχεδιασμός. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα εντοπίζεται στον ανασχηματισμό και στην τοποθέτηση του Μ. Μπόλαρη στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών και αμέσως μετά στην προεδρία του ελληνικού μέρους της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθήνας και Σκοπίων για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού στα σχολικά βιβλία.

Ο κ. Μπόλαρης αποτελούσε έναν από τους επικριτές της συμφωνίας των Πρεσπών και στην κυβέρνηση εκτιμάται η αντίληψή του για την ατμόσφαιρα στη Βόρεια Ελλάδα. Χθες δήλωσε (ρ/σ 24/7) ότι «θα έπρεπε να λέγονται Σλαβομακεδόνες και η γλώσσα τους να είναι η σλαβομακεδονική. Εγιναν διαπραγματεύσεις, προέκυψε συμβιβασμός που κατοχυρώνει κρίσιμα για εμάς ζητήματα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X