ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το χρονικό της βίας στον Ασπρόπυργο

Oι δράστες του ζήτησαν να φύγει από τη χώρα - «Θα σε χτυπάμε όπου σε βρίσκουμε»

Kathimerini.gr

Το θύμα Ασφάκ Μαχμούντ, με πρησμένο πρόσωπο και ράμματα από την επίθεση που δέχτηκε πρόσφατα στο χωράφι όπου εργάζεται.

«Εδώ, με έκοψε με το μαχαίρι». Ο Ασφάκ Μαχμούντ δείχνει με το δάχτυλό του τη χαρακιά κάτω από το δεξί του μάτι. Το πρόσωπό του, πρησμένο και γεμάτο ράμματα, μαρτυρεί τα χτυπήματα που δέχτηκε από πέντε άτομα το περασμένο Σάββατο στην Γκορυτσά Ασπροπύργου. Αυτή δεν είναι η πρώτη επίθεση που καταγράφεται στην περιοχή, με θύματα που έχουν κοινά χαρακτηριστικά: εργάτες γης με καταγωγή κυρίως από το Πακιστάν.

Η αρχή έγινε πριν από ένα χρόνο, στις 22 Αυγούστου 2016. Ηταν ξημερώματα Δευτέρας όταν οι Αλί Ναβάζ και Αμπντούλ Ραούφ, όπως κατήγγειλαν, δέχτηκαν επίθεση με σιδηρογροθιές στο πρόσωπο από ομάδα ανδρών. Το ίδιο βράδυ η ίδια ομάδα εισέβαλε στο σπίτι τους, σπάζοντας την πόρτα και χτύπησε συγκάτοικό τους. Εκείνο τον μήνα συνολικά καταγγέλθηκαν δέκα επιθέσεις εις βάρος αλλοδαπών εργατών γης στην περιοχή.

Ακολούθησε την 1η Φεβρουαρίου 2017 νέα επίθεση κατά του Ζισάν Ελάχι, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του από το χωράφι όπου εργαζόταν. Οπως καταγγέλθηκε, οι δράστες του ζήτησαν να φύγει από τη χώρα. «Θα σε χτυπάμε όπου σε βρίσκουμε», του είπαν. Στις 2 Απριλίου θύμα επίθεσης υπήρξε ο Αμπντούλ Λατίφ. Οι δράστες εισέβαλαν στο σπίτι του και τον χτύπησαν χρησιμοποιώντας –πάλι– σιδηρογροθιές. Την επόμενη ημέρα παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε σε άλλη οικία της περιοχής. Ακολούθησαν επιθέσεις κατά μετανάστη που έμενε σε ερειπωμένο εργοστάσιο και σε συμπατριώτη του που μόλις είχε κατέβει από το λεωφορείο της γραμμής 855.

Τα διαδοχικά συμβάντα καταγράφηκαν λεπτομερώς σε μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε τον Ιούνιο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την οργάνωση Solidarity Now, το Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, την «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» και την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας. Ζητούν συσχετισμό των δικογραφιών που σχηματίστηκαν για τα ανωτέρω περιστατικά. Οπως σημειώνουν, τα θύματα είναι μετανάστες εργάτες γης που δέχονται απρόκλητες επιθέσεις με «σαφή και δηλωμένα από τους δράστες ρατσιστικά χαρακτηριστικά».

Κάποιοι από τους δράστες έχουν αναγνωριστεί από φωτογραφίες που επιδείχθηκαν στα θύματα, όπως συνέβη και στην πιο πρόσφατη περίπτωση (πέρα από τον Μαχμούντ χτυπήθηκε και ένας ακόμη ομοεθνής του). «Τα χτυπήματα όλων είναι κυρίως στο κεφάλι. Εχουμε πολλές σπασμένες μύτες και χέρια», λέει ο δικηγόρος Δημήτρης Ζώτος που έχει εκπροσωπήσει κάποια από τα θύματα.

Υπό κράτηση 20 ημέρες

Στη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τονίζεται ότι ένα από τα θύματα κρατήθηκε επί 20 ημέρες από την αστυνομία γιατί δεν διέθετε νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής στη χώρα. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος στις 24 Απριλίου, όταν εκδόθηκε σχετική πράξη από την εισαγγελέα ρατσιστικής βίας που τον χαρακτήρισε αυτόπτη μάρτυρα και παθόντα ρατσιστικού εγκλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τον τελευταίο χρόνο έχουν σχηματιστεί τόσο από το τμήμα ρατσιστικής βίας της ΓΑΔΑ όσο και από το αντίστοιχο γραφείο Δυτικής Αττικής περισσότερες από πέντε δικογραφίες στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου για εγκλήματα (επιθέσεις, ληστείες) με πιθανό ρατσιστικό κίνητρο.

Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την τελευταία επίθεση, ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου δήλωσε ότι ο Μαχμούντ στοχοποιήθηκε γιατί ήταν μέλος της κίνησης μεταναστών εργατών γης που συστάθηκε στην περιοχή μετά τον πρώτο κύκλο βίας. Συσχέτισε τα περιστατικά με τις δράσεις της Χρυσής Αυγής και τόνισε ότι «δεν θέλουμε να θρηνήσουμε έναν νέο Σαχζάτ Λουκμάν ή νέο Παύλο Φύσσα». Οπως αναφέρει και ο κ. Ζώτος, ο τρόπος δράσης των επιτιθέμενων (πολλοί εναντίον ενός ή δύο ατόμων και χρήση σιδηρογροθιών ή ροπάλων) παραπέμπει σε παλιότερα αντίστοιχα περιστατικά με δράστες από τον χώρο της Χρυσής Αυγής.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ