ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουλάχιστον 800 τόνοι μαζούτ έχουν απαντληθεί στο Σαρωνικό

Την ευθύνη στην πλοιοκτήτρια και την ασφαλιστική της εταιρία ρίχνει η κυβέρνηση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τουλάχιστον 800 τόνοι μαζούτ έχουν απαντληθεί έως τώρα από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ στον Σαρωνικό νότια της νήσου Αταλάντης, ενώ σε παράκτιες περιοχές της Αττικής όπου έχει παρατηρηθεί διάσπαρτη θαλάσσια ρύπανση επιχειρούν από χθες 6 απορρυπαντικά σκάφη του λιμενικού και 6 ιδιωτικά, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους "ΑΚΤΑΙΑ" της EMSA, με περισσότερα από 160 άτομα να συμμετέχουν στις εργασίες.

«Την ευθύνη για τη ρύπανση ξεκάθαρα έχουν η πλοιοκτήτρια και η ασφαλιστική που την καλύπτει και όσοι έχουν απαιτήσεις θα πρέπει να στραφούν προς αυτές αλλά θα πρέπει στα έγγραφα που θα καταθέτουν να είναι τεκμηριωμένη η απαίτησή τους», τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός που έχει τεθεί επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της ρύπανσης, σε ενημερωτική συνάντηση που είχε το μεσημέρι με δημοσιογράφους, μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύση Καλαματιανό και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του υπουργείου, αντιπλοίαρχο Νίκο Λαγκαδιανό.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, τυχόν αποζημιώσεις από διαρροή πετρελαίου του ΑΓ.ΖΩΝΗ μπορούν να αντληθούν και από το IOPC Fund (Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου), υπό τον όρο όμως ότι ο αιτών θα αποδεικνύει τη ζημιά του με βάση τους κανόνες που ορίζει το ταμείο.

Σχετικά με την πορεία εργασιών απορρύπανσης αναφέρθηκε ότι:

Στη θαλάσσια περιοχή αρμοδιότητας Α' Λιμενικού Τμήματος (Τζελέπης), έγινε έλεγχος και δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης. Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ψυττάλειας και εισόδου Λιμένα Πειραιά εντοπίστηκαν, διάσπαρτες πετρελαιοκηλίδες, μικρού μεγέθους που αντιμετωπίστηκαν.

Στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας πραγματοποιήθηκε η έναρξη εργασιών αντιρρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών αλλά και απάντληση πετρελαιοειδών καταλοίπων από βυτιοφόρο όχημα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία στη συνέχεια μεταφορτώθηκαν και απομακρύνθηκαν.

Πετρελαιοειδή εντοπίστηκαν μπροστά από την παραλία "Φλώρας Σεληνίων" τα οποία εγκλωβίστηκαν με πλωτό φράγμα από προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας και περισυνελέγησαν, ενώ μπροστά από την παραλία τοποθετήθηκε 225 μ. πλωτό φράγμα.

Εξάλλου συνεχίστηκαν οι εργασίες απορρύπανσης καθαρισμού της ακτής στην ευρύτερη περιοχή όρμου Σεληνίων- Λημνιώνα- Κυνοσούρας, ενώ πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από ξηράς από στελέχη του Λιμενικού νοτιοανατολικά της Σαλαμίνας και στο Πέραμα και δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.

Στη θαλάσσια περιοχή της Ζέας επιχειρούν τα αντιρρυπαντικά σκάφη "ΑΚΤΑΙΑ 15" και "ΑΚΤΑΙΑ 4", καθώς επίσης και μία υποστηρικτική ταχύπλοη λέμβος.

Επίσης από ξηράς, στις παραλίες μπροστά από τη στάση "Καλαμπάκα" στον όρμο Αφροδίτης, μπροστά από τον όρμο Σκαφάκι, περισυνελέγησαν από συνεργεία κατάλοιπα πετρελαιοειδών με τη χρήση απορροφητικών πετσετών και με τη βοήθεια πλωτού φράγματος.

Στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη μαρίνα Ζέας και τη Φρεαττύδα επιχειρούσαν δύο σκάφη απορρύπανσης, όπου με τη βοήθεια πλωτού φράγματος περισυνελέγησαν κατάλοιπα, ενώ στην παραλία του Αγ.Κοσμά επιχείρησε χθες ανιρρυπαντικό ιδιωτικό σκάφος και τρία αντιρρυπαντικά του Λιμενικού Σώματος.

Στη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη μαρίνα Γλυφάδας συνεργείο και βυτιοφόρο όχημα ιδιωτικής αντιρρυπαντικής εταιρείας εκτέλεσαν κατά περίπτωση εργασίες απορρύπανσης των ακτών, ενώ στις εν λόγω μαρίνες συνέδραμαν στις εργασίες καθαρισμού 17 δόκιμοι Λιμενοφύλακες και μέλη της ΜΚΟ "Greenpeace" υπό την επίβλεψη στελεχών του λιμενικού σώματος.

Η εικόνα των ακτών Δήμου Γλυφάδας παρουσιάζεται βελτιωμένη στην τρίτη και τέταρτη μαρίνα, πλην αυτής της επιχείρησης "Αστέρας Γλυφάδας" η οποία παραμένει σταθερή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X