ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκικό Blame Game για τα ελληνοτουρκικά

Την Αθήνα κατηγορεί για την ένταση στα ελληνοτουρκικά ο τουρκικός τύπος , ο οποίος αναζητά τον δάχτυλο των ξένων δυνάμεων στις τελευταίες εξελίξεις.

Ξένες δυνάμεις, οι οποίες δεν συμφωνούν με τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας σε διάφορα πεδία, επηρεάζουν τις αποφάσεις της Αθήνας και οδηγούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε νέες αντιπαραθέσεις και κρίσεις. Η Δύση χρησιμοποιεί τις καλές σχέσεις της με την Ελλάδα για να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτόν τον τρόπο, δυνάμεις όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ επιχειρούν να καθυστερήσουν την προώθηση των τουρκικών δυνάμεων στην Συρία και στο Ιράκ.

Την παραπάνω θέση προβάλλει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο τουρκικός τύπος, ο οποίος ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα εστιάζει εκ νέου στις εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική πλευρά, η οποία δεν κρύβει τον προβληματισμό της για τις τελευταίες εξελίξεις στον άξονα Αθήνας-Άγκυρας και στην Κύπρο, επιρρίπτει ευθύνες στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα νέα προβλήματα που προκύπτουν στις διμερείς σχέσεις και κατηγορεί την Αθήνα και την Λευκωσία με το σκεπτικό ότι οδηγούν σε κορύφωση την ένταση σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.

Την θέση της διακυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), συμμερίζεται η τουρκική αντιπολίτευση, η οποία προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα προβάλλει την άποψη ότι η Ελλάδα έχει θέσει υπό κατοχή της de facto τουρκικές νησίδες και ότι δεν έχει παραιτηθεί από το όραμα της Ένωσης.

Το blame game του φιλοκυβερνητικού τύπου

«Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει εντατικοποιήσει τις προκλήσεις και παραβιάσεις της στο Αιγαίο», αναφέρει η Γιενί Σαφάκ στα τελευταία δημοσιεύματα της σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, μεταφέροντας στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας το εξής ερώτημα: Ποιες δυνάμεις κρύβονται πίσω από την προκλητικότητα της Αθήνας;

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, η τουρκική εφημερίδα καθώς και άλλα τουρκικά μέσα που διατηρούν στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), προβάλλουν την άποψη ότι στην νέα περίοδο, η Αθήνα εμποδίζει και αναχαιτίζει ακόμη και τις πτήσεις της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίες πραγματοποιούνται στα πλαίσια της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ. Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, το Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εντατικοποιεί τα μέτρα του στο Αιγαίο.

Η Γιενί Σαφάκ ισχυρίζεται ότι η νέα νίκη της Τουρκίας στο Άφριν έχει δυσαρεστήσει την Ουάσιγτκον, η οποία όπως μια σειρά άλλων δυτικών δυνάμεων, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο «μέτωπο», με το οποίο θα ασκεί πίεση στην Άγκυρα.

Αυστηρά μηνύματα και από την αντιπολίτευση

Την ρητορική του τουρκικού φιλοκυβερνητικού τύπου συμμερίζονται και τα μέσα που διατηρούν σχέσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα μέσα του κουρδικού κινήματος και μιας μερίδας της τουρκικής Αριστεράς, τα οποία διατηρούν στενές σχέσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Τουρκίας, το οποίο δέχεται τα πυρά του τουρκικού κράτους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εφημερίδας Γιενί Τσαγ, η οποία υποστηρίζει το Καλό Κόμμα της Μεράλ Άκσενερ και προβάλλει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την θέση ότι η Ελλάδα έχει επεκτατικές βλέψεις στο Αιγαίο. Παρόμοια είναι και η θέση της εφημερίδας Αϊντινλικ, η οποία προβάλλει τις θέσεις του Κόμματος Πατρίδας, το οποίο τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και το Δυτικό Μπλοκ. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν φέρει καμία ελπίδα και πιθανότητα επιτυχίας σε μια ενδεχόμενη αναμέτρηση με την Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση