ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τριγμοί στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λόγω νομοσχεδίου ταυτότητας φύλου

Kathimerini.gr

Η ολοκλήρωση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές κατέδειξε ότι το «αγκάθι» στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων παραμένει, διατηρώντας τα ερωτήματα αναφορικά με την εξέλιξη (και την ψηφοφορία) της συζήτησης του νομοθετήματος στην Ολομέλεια πια, πιθανότατα στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες που υπό την πίεση της αντιπολίτευσης αναγκάστηκαν να υπερψηφίσουν επί της αρχής το συγκεκριμένο νομοθέτημα, δήλωσαν ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα άρθρο –εκείνο το οποίο προβλέπει υπό προϋποθέσεις την δυνατότητα μετάβασης φύλου και σε ανήλικους από 15 ετών, και όχι από 17 όπως αρχικώς προβλεπόταν- θα δώσουν αρνητική ψήφο. Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο μικρός εταίρος της κυβέρνησης είναι πως ο βουλευτής των ΑΝΕΛ επέλεξε να δηλώσει πως η αρνητική ψήφος στο συγκεκριμένο άρθρο, σημαίνει ουσιαστικά καταψήφιση όλων των άρθρων του νομοθετήματος.

Τούτου δοθέντος, με ενδιαφέρον αναμένεται η τελική επιλογή της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή αναφορικά με το εάν θα επιμείνει στο ηλικιακό θέμα των 15 ετών και αν ναι, τί θα πράξουν τουλάχιστον η ΝΔ και η ΔΗΣΥ που έχουν δηλώσει, ως γνωστόν, ότι δεν θα ψηφίζουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που δεν έχουν τη στήριξη και των δύο μελών της κυβερνώσας πλειοψηφίας.

«Έχουμε διαφορετικές απόψεις μέσα στην κοινοβουλευτική μας ομάδα, είναι φανερό πως υπάρχουν αντιρρήσεις μέσα στην κοινοβουλευτική μας ομάδα και σήμερα” είπε μεταξύ άλλων εκπροσωπώντας τους ΑΝΕΛ ο κ. Παπαχριστόπουλος, για να συμπληρώσει: «Θα ήθελα να πω, χωρίς να θέλω να τον πιέσω τον Υπουργό, ότι στο θέμα της ηλικίας των 17 χρόνων εμείς επιμένουμε, και σας λέω ότι εμείς σαν Ανεξάρτητοι Έλληνες τουλάχιστον αυτό το σημείο που αφορά στην ηλικία θα διαφωνήσουμε».

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Κατσίκης συμπλήρωνε: «Βέβαια, όταν λέμε ότι δεν θα ψηφίσουμε το άρθρο που μιλάει για τους ανήλικους, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι εννοούμε ότι δεν θα ψηφίσουμε κανένα άρθρο, γιατί καταψηφίζοντας το άρθρο 3, καταψηφίζουμε και όλα τα άλλα άρθρα, γιατί είναι συναφή, αλληλένδετα και συνεπέλκονται μεταξύ τους. Ας μην κοροϊδευόμαστε εδώ μέσα».

Στο περιθώριο αυτής της ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας πτυχής, ο ΣΥΡΙΖΑ διά των βουλευτών και του υπουργού, συνεχίζουν τις βολές κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης: κατά της ΝΔ και της ΔΗΣΥ για την προαναφερθείσα επιλογής τους να καταψηφίζουν νομοθετήματα επί των οποίων υπάρχουν ενδοκυβερνητικές διαφωνίες και κατά κυρίως του ΚΚΕ για τις θέσεις του έναντι των προβλέψεων του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Το μέτωπο ειδικά με το Κομμουνιστικό Κόμμα παραμένει επί του συγκεκριμένου ζητήματος ενεργό, με τους βουλευτές του ΚΚΕ να καταγγέλλουν τους επικριτές τους για “αντικομμουνισμό”. Για αντικομμουνιστική υστερία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο κ. Ι. Δελλής.

Από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Ν. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «η τελική στάση της ΝΔ» θα γίνει γνωστή στην Ολομέλεια, για να προσθέσει: «Αυτό που προτιθέμεθα εμείς από δω και πέρα να κάνουμε είναι, ότι δεν θα υπάρχει ανοχή σε περιπτώσεις που η Κυβερνητική Πλειοψηφία δεν μεταφράζεται και σε συμφωνία των Κυβερνητικών Βουλευτών να ψηφίζουν τα νομοσχέδια που η Κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση. Αυτά τελείωσαν, διότι δεν θα γίνουμε στήριγμα κανενός αυτή την ώρα, όταν οι κυβερνώντες προτείνουν νομοσχέδια, τα οποία δεν τυγχάνουν της αποδοχής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που στηρίζουν την Κυβέρνηση στο απόλυτο».

Στη συνέχεια, ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ) ανέφερε: «Δεν υπάρχουν πλειοψηφίες à la carte, δεν υπάρχουν συμφωνίες à la carte και όπου συμφωνούμε, επειδή έχετε την πλειοψηφία, θα το λέμε. Εμείς ψηφίζουμε τα άρθρα του νομοσχεδίου, όπως είχαμε ψηφίσει επί της αρχής, από τη στιγμή που καταδείχθηκε ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Επιφύλαξη επί των άρθρων, ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια, εξέφρασε εκ μέρους της Ενωσης Κεντρώων ο κ. Ι. Σαρίδης, ενώ με τη σειρά του ο κ. Σπ.Δανέλλης (Ποτάμι) είπε: «Ψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο και επί των άρθρων επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια».

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X