ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσίπρας: «Ανοίγει κύκλος ελαφρύνσεων»

«Η κυβέρνηση θα κινηθεί με σύνεση και σωφροσύνη», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Kathimerini.gr

Στη Θεσσαλονίκη τα σπουδαία. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρκέστηκε χθες, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τον ανασχηματισμό, σε γενικές περιγραφές ενός πλαισίου της μεταμνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής. Αφησε, ωστόσο, υποσχέσεις για το τι πρέπει να αναμένεται ως εξαγγελία από το βήμα της ΔΕΘ, δηλώνοντας ότι «έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας, ο κύκλος των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί πλέον να ανοίξει ο κύκλος των αναγκαίων ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης». Φρόντισε, βεβαίως, να προσθέσει ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί «με σύνεση και σωφροσύνη», αλλά και «με σεβασμό στο δημοσιονομικό μονοπάτι που έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές μας, ώστε να μπορούμε να αποπληρώνουμε το χρέος μας, τόσο άμεσα, όσο και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Στο κάδρο εκείνων που πρέπει να αναμένουν κάτι πιο συγκεκριμένο στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός έβαλε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες «που σήκωσαν δυσανάλογο βάρος», χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος. Και μίλησε πιο ειδικά για εκείνες τις αλλαγές που έχουν προεξοφληθεί και έχουν πολλάκις αναφερθεί, τις αλλαγές στην αγορά εργασίας. «Θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού», ανέφερε. Απέφυγε, ωστόσο, να μιλήσει για κατάργηση του υποκατώτατου, στην οποία αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους, τους αγρότες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. «Να βρούμε τους συγκεκριμένους τρόπους για την ελάφρυνση αυτών των κοινωνικών κατηγοριών», είπε, αναφορά που πιθανόν σχετίζεται με τις φοροελαφρύνσεις που αναμένεται να εξαγγελθούν στη Θεσσαλονίκη.

Μεταρρυθμίσεις

Για την προσέλκυση επενδύσεων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης μεταρρυθμίσεων όπως οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, το κτηματολόγιο, το περιουσιολόγιο, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση κόκκινων δανείων, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, η εμπέδωση αρχών διαφάνειας στα δημόσια έργα και στις προμήθειες. Μίλησε, τέλος, για την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η οριοθέτηση του πολιτικού εύρους της κυβέρνησης, στην οποία προχώρησε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για κυβέρνηση που αποτελείται από «αριστερούς, οικολόγους, κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς», αναφορά που υπηρετεί τη στρατηγική να προσδιοριστούν, στην πορεία προς τις εκλογές, οι ΑΝΕΛ ως παράταξη της Κεντροδεξιάς, με προφανή επιδίωξη την άντληση ψήφων από τον χώρο αυτό, αλλά και να διευκολυνθεί η ρητορική της κυβερνητικής ηγεσίας ότι η Ν.Δ. διολισθαίνει προς την Ακροδεξιά. Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν αυξημένες, δυσχεραίνοντας την έξοδο στις αγορές, ως συνέπεια και της αναστάτωσης στον διεθνή οικονομικό χάρτη, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα οικονομικά προβλήματα και οι αναταράξεις σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ιταλία και η Αργεντινή «δεν μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία ανασύνταξης της χώρας και της οικονομίας».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε νουθεσίες προς τους υπουργούς του για αποφυγή αλαζονικών συμπεριφορών, άρνησης συντονισμού, προσωπικών στρατηγικών, ενώ επανέφερε «το ηθικό πλεονέκτημα της σεμνότητας, της ανιδιοτέλειας, της εντιμότητας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση