ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσίπρας: «Οπλο στη μάχη της μνήμης ενάντια στη λήθη το Μουσείο Ολοκαυτώματος»

Θέμα που δεν είναι μόνο εβραϊκό αλλά ένα θέμα που αφορά την παγκόσμια κοινότητα, τόνισε ο πρόεδρος του Ισραήλ

ΑΜΠΕ

«Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης έχει αφήσει έντονο και ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην πόλη. Τα πράγματα δεν ήταν πάντα ρόδινα. Υπήρξαν και θλιβερές στιγμές, όπως στον Μεσοπόλεμο, με επιθέσεις και βανδαλισμούς σε βάρος των Εβραίων. Υπήρξε όμως και η πλειοψηφία των ανθρώπων, που στάθηκε στο πλευρό τους» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη για το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το Μουσείο Ολοκαυτώματος ως ένα «όπλο στη μάχη της μνήμης ενάντια στη λήθη».

«Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό τόπο, με τα βαγόνια εξόδου, στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, απ΄όπου ξεκίνησα, το τελευταίο τους ταξίδι πάνω από 50.000 Εβραίοι που εξαναγκάστηκαν να αφήσουν τη ζωή τους. Ο ελληνικός λαός που πολέμησε με όλη του τη δύναμη τον φασισμό και το ναζισμό, κρατάει στη μνήμη του το κομμάτι της ιστορίας που γράφτηκε εδώ. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι ένα όπλο στη μάχη της μνήμης ενάντια στη λήθη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν θα αφήσουμε ποτέ το παρελθόν να επιστρέψει σαν εφιάλτης και δεν θα αδιαφορήσουμε για τις σκιές που εμφανίζονται ξανά στην Ευρώπη».

Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «το Μουσείο Ολοκαυτώματος αποτελεί έναν φόρο τιμής για τους χιλιάδες Ελληνες Εβραίους που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σταλμένοι από τις ναζιστικές αρχές της πόλης και τους συνεργάτες τους και μια διαρκή υπενθύμιση προς τις επερχόμενες γενιές, για το πού οδηγούν ο φασισμός, ο ναζισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, τα θεωρητικά εξαμβλώματα για κατώτερες φυλές, οι θεωρίες για την καθαρότητα του έθνους και οι πρακτικές της βίας εναντίον όποιου θεωρείται διαφορετικός».

«Τίποτε και κανένας δεν ξεχάστηκε. Ούτε οι εγκληματίες, ούτε τα θύματα», είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε και στη δημιουργία πάρκου μνήμης στον χώρο γύρω από το Μουσείο με χιλιάδες δέντρα στην μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. «Για συμβολικούς λόγους, σήμερα θα φυτέψουμε τα πρώτα δέντρα, ελιές, για να ριζώσει η μνήμη στη συνείδηση των λαών μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν είπε στη διάρκεια της ομιλίας του ότι «η Θεσσαλονίκη είχε μια σημαντική εβραϊκή κοινότητα. Πριν από 75 χρόνια πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταφορά Εβραίων από εδώ προς το Άουσβιτς. Το 90% των Εβραίων της Ελλάδας εξολοθρεύτηκαν στα στρατόπεδα θανάτου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X