ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσίπρας: Προφανώς και θα τηρηθούν οι στόχοι για πλεόνασμα - ανάπτυξη

Εβαλε τέλος στα σενάρια επαναδιαπραγμάτευσης της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου

Kathimerini.gr

Η «επόμενη μέρα» περιλαμβάνει προφανώς και την τήρηση των συμφωνημένων στόχων για πλεονάσματα και ανάπτυξη, δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο υπουργικό σύμβούλιο, βάζοντας τέλος στα σενάρια επαναδιαπραγμάτευσης της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου. Χαρακτήρισε κομβικές για την επόμενη μέρα της Ελλάδας τις εξελίξεις για την ελάφρυνση του χρέους ενώ εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στην αντιπολίτευση με αφορμή το βίαιο επεισόδιο κατά Μπουτάρη.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του καταδικάζοντας το περιστατικό της επίθεσης κατά του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη.

«Η βάρβαρη επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης από ακροδεξιούς τραμπούκους, παραπέμπει σε παλιότερες εποχές δόξας της αιματηρής εθνικοφροσύνης και του παρακράτους», είπε ο πρωθυπουργός που εξαπέλυσε ακολούθως τα πυρά του στην αντιπολίτευση λέγοντας:

«Ποιοι όμως χειροκρότησαν την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη; Ποιοι την προετοίμασαν με βίαιες λεκτικές επιθέσεις εναντίον του; Ποιοι εξαπολύουν διαρκώς, κάθε μέρα, ακραίες κατηγορίες για προδότες, και μειωμένης εθνικής συνειδήσεως Έλληνες; Ποιοι έχουν ανακηρύξει τον εαυτό τους εργολάβο του έθνους, και επικηρύσσουν εκείνους που σκέφτονται και πράττουν διαφορετικά; (...) Εδώ πρόκειται για ένα συμπαγές, σκοτεινό, και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με έκφραση στα κορυφαία όργανά της».

Και ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Ας είναι βέβαιοι, όμως, όσοι στηρίζουν την ακραία μισαλλοδοξία και στρώνουν το χαλί στην άκρα Δεξιά και συναλλάσσονται με τη Χρυσή Αυγή, και προκρίνουν τη βία ως μέσο επιβολής, ότι η Δημοκρατία θα προστατέψει τον εαυτό της και τους πολίτες. Η εποχή των Γκοτζαμάνηδων έχει παρέλθει οριστικά.

Για το χρέος

Μπαίνοντας στο βασικό θέμα του υπουργικού συμβουλίου, δηλαδή την επόμενη μέρα μετά τα Μνημόνια, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι σχετικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους βρίσκονται σε εξέλιξη και θα παράξουν το αποτέλεσμα που θα συζητηθεί στο Εurogroup του Ιουνίου.

«Όμως οι αποφάσεις αυτές δεν γράφονται σε λευκό χαρτί. Υπάρχει το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί τον περασμένοι Ιούνιο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός που περιέγραψε την «ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης» ως «ένα ακόμη καθοριστικό βήμα προς τον στόχο για οριστική έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο. Το κομβικότερο ζήτημα σήμερα, είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα».

Περιγράφοντας το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή περίοδο ο κ. Τσίπρας είπε ότι στα θεμέλια αυτού βρίσκεται η δημοσιονομική σταθερότητα ενώ οι στόχοι του είναι η στήριξη της παραγωγής και η ενίσχυση των στρατηγικών πλεονασμάτων της χώρας.

Προφανώς και θα τηρηθούν οι στόχοι

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πάντως ότι το πλαίσιο της επόμενης περιόδου, «προφανώς προβλέπει τους συμφωνημένους ήδη στόχους της επόμενης τετραετίας, τόσο στο επίπεδο των πλεονασμάτων όσο και σε αυτό της ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στη στρατηγική της χώρας για την επόμενη μέρα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στο επίκεντρο αυτής βρίσκονται η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για την αδήλωτη εργασία, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως έχει ήδη περιοριστεί, μέσα σε μία τριετία, από το 19% στο 13%, στους τομείς υψηλής παραβατικότητας και ο στόχος είναι να περιοριστεί στο 5% το 2021.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει, διότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «πέρα από την ανάγκη να τελειώνουμε με το ανήθικο καθεστώς της υποαμειβόμενης εργασίας, η αύξηση των μισθών είναι βασικό στοιχείο ώστε να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση και να διευρυνθεί ο κύκλος της οικονομικής δραστηριότητας».

Όπως σημείωσε, «τα παραπάνω σημεία έρχονται να συμπληρώσουν μία αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία στοχεύει όχι απλά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και καλύτερων θέσεων εργασίας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X