ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Xάσμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ελλάδα

Η μαραθώνια συνεδρίαση σημαδεύτηκε από τις έντονες αντιπαραθέσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ

Kathimerini.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον που, με κύρια ευθύνη της δικομματικής πλειοψηφίας, είτε έμμεσα είτε άμεσα ουσιαστικά ακυρώνει το στοιχείο της συναίνεσης το οποίο είναι αναγκαίο για τη θεσμικά κορυφαία πράξη της αναθεώρησης του Συντάγματος, άρχισαν και τυπικά την Τετάρτη στην Ολομέλεια οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Η μαραθώνια -άρχισε χθες στις 11 το πρωί και διήρκεσε έως τις 9.30 μμ- συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας, επαναβεβαιώνοντας το βαθύ χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και αντιπολίτευση, σημαδεύτηκε από τις εντονότατες αντιπαραθέσεις του πρωθυπουργού αρχικά με τον πρόεδρο της ΝΔ και στη συνέχεια με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς και από την αποσαφήνιση των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος του κ. Αλ. Τσίπρα, πως «βλέπει» την αναθεωρητική διαδικασία να δρομολογείται και να ολοκληρώνεται τόσο βάσει των δικών του προτάσεων μόνο, όσο και με μέθοδο η οποία αμφισβητείται εντόνως ως προς την εξέλιξή της.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, αφού υποστήριξε πως μόνο οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν την αναγκαία προοδευτική μεταρρύθμιση του Καταστατικού Χάρτη της χώρας, εξέφρασε τον ισχυρισμό πως η παρούσα Βουλή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη όχι μόνο για το ποιά και πόσα άρθρα του Συντάγματος πρέπει να αναθεωρηθούν, αλλά και για την κατεύθυνση την οποία θα πρέπει να έχουν οι αλλαγές.

Ως γνωστόν, το Σύνταγμα προβλέπει πως η παρούσα Βουλή αποφαίνεται μόνο επί του ποιά άρθρα τίθενται προς αναθεώρηση και η επόμενη είναι που αποφασίζει για το περιεχόμενο των αλλαγών. Αν στην παρούσα φάση οι αποφάσεις ληφθούν με πλειοψηφία 180 ψήφων, στην επόμενη οι αλλαγές θα χρειάζονται απλή πλειοψηφία 151 ψήφων. Αν τώρα οι αποφάσεις ληφθούν με απλή πλειοψηφία, τότε η επόμενη Βουλή θα πρέπει να εγκρίνει τις όποιες αλλαγές επί του περιεχομένου των άρθρων του Συντάγματος με 180 ψήφους.

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης πρότεινε να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση τώρα, ώστε να συμφωνηθεί με την απόλυτη πλειοψηφία να τεθούν προς αναθεώρηση στο σύνολό τους τα άρθρα που προτείνουν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις, και η επόμενη Βουλή ακόμα και με απλή πλειοψηφία να αποφασίσει για το περιεχόμενο των αλλγών. Υπενθυμίζεται πως η ΝΔ στην πρότασή της αναφέρεται σε πολλά περισσότερα άρθρα εκείνων τα οποία εμπεριέχει η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχουν ανάλογες προτάσεις και από άλλα κόμματα. Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε την εισήγηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κλιμακώνοντας την «αντεπίθεσή» του, χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλες τις προτάσεις της ΝΔ. Απέναντι σε αυτή τη στάση του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι με όλους τους τρόπους που θεσμικά προβλέπονται, η ΝΔ θα εμποδίσει τη «συριζοποίηση» της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ως να μην έφθανε αυτό, η δικομματική πλειοψηφία απέρριψε και τη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης όπως οι εργασίες της Επιτροπής που συγκροτήθηκε για να εξετάσει ακριβώς το θέμα των υπό αναθεώρηση άρθρων να μην διαρκέσει μόνο δύο μήνες, κάτι που αποτέλεσε εξ αρχής θέση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Το δίμηνο, δηλαδή οι εργασίες της Επιτροπές να διαρκέσουν ως τις 15 Ιανουαρίου, κρίθηκε από όλους εξαιρετικά μικρό για μια τέτοια διαδικασία. Ωστόσο οι ενστάσεις απορρίφθηκαν και η συγκυβέρνηση πορεύθηκε και σε αυτό το «ανώδυνο-διαδικαστικό» επίπεδο με αντίληψη η οποία χαρακτηρίστηκε ως δείγμα απουσίας εκ μέρους της διάθεσης συναίνεσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όπως ήταν αναμενόμενο, εκδηλώθηκαν και μετωπικές συγκρούσεις για όλα τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα (σχέσεις κράτους-εκκλησίας, ιδιωτικά πανεπιστήμια, λειτουργία δημοσίου κά), ενώ δεν έλειψαν και οι εκατέρωθεν αναφορές σε υποθέσεις που έχουν χαρακτηριστικά σκανδάλων, ολοκληρώνοντας και με αυτό τον τρόπο ένα παζλ που παραπέμπει ευθέως σε μια μακρά και άκρως περιπετειώδη προεκλογική αντιπαράθεση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση