ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χίος: «Μονόδρομος, το προαναχωρησιακό κέντρο»

Εως τις 20 Μαΐου θα αποφασιστεί το σημείο όπου θα κατασκευαστεί το ΠΡΟΚΕΚΑ για τους μετανάστες

Kathimerini.gr

Εως τις 20 Μαΐου εκτιμάται ότι θα έχει αποφασιστεί το ακριβές σημείο όπου θα κατασκευαστεί το προαναχωρησιακό κέντρο (ΠΡΟΚΕΚΑ) για τους μετανάστες στη Χίο, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο νησί και να σταματήσουν τα σχεδόν καθημερινά επεισόδια.

Χθες, επισκέφθηκε το νησί η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η οποία συναντήθηκε με εκπροσώπους του δήμου στη Χίο για το συγκεκριμένο θέμα, σε μια προσπάθεια, όπως η ίδια σημείωσε, να «υπάρξει καλύτερη ενημέρωση και να λυθούν παρεξηγήσεις και παρανοήσεις».

Σε δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη με τοπικούς παράγοντες, η κ. Τσιριγώτη χαρακτήρισε τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στο νησί «μονόδρομο». «Η εμπειρία από τη Λέσβο και την Κω, όπου έχουν δημιουργηθεί τέτοια κέντρα, είναι θετική. Επιστρέφουμε κόσμο στην Τουρκία και τα νησιά αδειάζουν. Από την Κω τον τελευταίο μήνα στείλαμε απέναντι 258 άτομα», τόνισε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου χθες.

Μετά τα επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας, προχθές Κυριακή, σημειώθηκε νέα σύγκρουση μεταξύ μεταναστών έξω από την ιχθυόσκαλα, με αποτέλεσμα ένα άτομο να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Για κατάσταση μη διαχειρίσιμη μιλάει η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα (επιτροπή στην οποία συμμετέχουν φορείς, επαγγελματίες και πολίτες του νησιού που ζητούν την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών από τη Χίο).

Οπως επισημαίνουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, «η τεράστια αστυνομική δύναμη η οποία βρίσκεται στο νησί δυστυχώς αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τους χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες, μιας και τόσο ο χρόνος όσο και η έκταση των επεισοδίων ήταν τέτοια που καμία αστυνομική δύναμη δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σε ένα τέτοιο μέτωπο».

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν στην «Κ» ότι είναι αδύνατον να δημιουργηθεί ΠΡΟΚΕΚΑ εντός του χώρου που λειτουργεί το hotspot στη ΒΙΑΛ, καθώς δεν υπάρχει χώρος.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθάρισαν επίσης ότι, εκτός από τις τεχνικές προδιαγραφές που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ενός κέντρου –όπου θα παραμένουν υπό περιορισμό όσοι πρόκειται να επιστρέψουν στην Τουρκία–, μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει και το κόστος για τη δημιουργία της δομής, βάζοντας τέλος στα σενάρια που μιλούσαν για ένα κέντρο που θα χτιστεί εκ του μηδενός, π.χ. στην περιοχή του πρώην ΧΑΔΑ.

«Μόνο για τη δημιουργία δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης θα χρειάζονταν τεράστια κονδύλια σε αυτή την περίπτωση», ξεκαθαρίζουν αντιτείνοντας ως πιο πρόσφορη λύση «τα στρατόπεδα, που ασφαλώς πληρούν κάποιες αναγκαίες προϋποθέσεις και έχουν υποδομές».

Στην Κω αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έχει πολλές φορές κατηγορήσει την Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού και ήταν από τους πρώτους που έκλεισαν τη διαδρομή των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες πέρυσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X