ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπογραφή στην Ελλάδα, γεύμα στην ΠΓΔΜ

Οι Κοτζιάς, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς, θα υπογράψουν τη συμφωνία στην ελληνική πλευρά της Πρέσπας

Του Βασίλη Νέδου

Η αυριανή υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, σε ένα τελετουργικό μοιρασμένο και στις δύο πλευρές της λίμνης, θα αποτελέσει, ουσιαστικά, την επίσημη έναρξη των διαδικασιών επικύρωσης, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν σχεδόν έξι μήνες. Οι δύο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ, καθώς και ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, θα υπογράψουν τη συμφωνία στην ελληνική πλευρά της Πρέσπας, υπό το βλέμμα των δύο πρωθυπουργών Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ. Αμέσως μετά, όλοι θα μεταβούν στην πλευρά της λίμνης που ανήκει στην ΠΓΔΜ, όπου ο κ. Ζάεφ θα δεξιωθεί όλους τους προσκεκλημένους. Στην τελετή θα βρίσκονται, εκτός απροόπτου, η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ενώ πρόσκληση έχει απευθυνθεί και στον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύθηκε χθες (ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια»), ο κ. Κοτζιάς χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ. Περιέγραψε τη συμφωνία ως «καλή και ισορροπημένη» και είπε ότι «το δημοψήφισμα είναι ένα κομμάτι της επικύρωσης της συμφωνίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ηγεσίας της Β. Μακεδονίας. Πρέπει να κερδηθεί το δημοψήφισμα για να είναι επικυρωμένη». Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι «η λύση αυτού του προβλήματος εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Β. Μακεδονίας και της Ελλάδας», έπειτα από μια διαμάχη η οποία «υπάρχει τυπικά 25 χρόνια, στην πραγματικότητα 75 χρόνια».

Ενστάσεις

Εν τω μεταξύ, χθες, ο Βλαντιμίρ Τσίζοφ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε., εξέφρασε τις πάγιες ενστάσεις της Μόσχας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Δυτ. Βαλκάνια. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρέσβη της Κροατίας, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, ο κ. Τσίζοφ διαχώρισε πλήρως τη στάση που τηρεί η Μόσχα έναντι της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Είπε ότι η διεύρυνση της Ε.Ε. είναι μια «περιφερειακή διάσταση της παγκοσμιοποίησης». Αντιθέτως, πρόσθεσε, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Δυτ. Βαλκάνια είναι μια προσπάθεια να απαντηθούν προκλήσεις του 21ου αιώνα με μεθόδους των μέσων του 20ού αιώνα. «Βεβαίως, κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέξει αν θέλει να μπει στον έναν ή τον άλλο οργανισμό», είπε ο κ. Τσίζοφ, προσθέτοντας ότι «ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει λάθη», ακόμα και αν ορισμένα από αυτά (τα λάθη) έχουν μεγαλύτερες συνέπειες από άλλα.

Ενδιαφέρον έχει και η χθεσινή παρέμβαση του Γερμανού ευρωβουλευτή Ελμαρ Μπροκ, εκπροσώπου του ΕΛΚ για τις εξωτερικές υποθέσεις, ο οποίος είπε ότι δείχνει «μεγάλη κατανόηση» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης στο κόμμα του, εξαιτίας όσων συνέβησαν το 1992 στον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, η κυβέρνηση του οποίου κατέρρευσε λόγω της διένεξης με τον Αντ. Σαμαρά για την ονομασία της ΠΓΔΜ. «Εγκειται στη Ν.Δ. να αποφασίσει, όμως ελπίζω σε κάθε περίπτωση πως μπορούμε να φθάσουμε σ’ ένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Μπροκ. Παράλληλα, στις Βρυξέλλες η ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών έχει απευθύνει πρόσκληση προς όλα τα μέλη της να στηρίξουν την «ιστορική συμφωνία» ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X