ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

20χρονος Έλληνας φοιτητής καινοτομεί στη μάχη κατά των fake news

Οι χρήστες θα μπορούν να ελέγχουν μέσα σε δευτερόλεπτα, οποιαδήποτε είδηση αναρτάται στο διαδίκτυο

ΠΗΓΗ: skai.gr

Λογισμικό αναγνώρισης των ψευδών ειδήσεων που διαδίδονται στον Ιστό, δημιούργησε ένας 20χρονος φοιτητής πληροφορικής από το πανεπιστήμιο της Μακεδονίας. Όπως εξηγεί ο ίδιος ο ιθύνων νους πίσω από το FightHoax, Βαλεντίνος Τζέκας, το πρόγραμμα του αποτελεί παγκόσμια καινοτομία, αφού επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν μέσα σε δευτερόλεπτα, οποιαδήποτε είδηση αναρτάται στο διαδίκτυο, αξιολογώντας την εγκυρότητά της.

«Το κακό είναι πως οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν οτιδήποτε διαβάζουν στο διαδίκτυο. Για αυτό αποφάσισα να κάνω κάτι για να μπλοκάρω τις ψευδείς ειδήσεις», σημειώνει σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Ο Έλληνας φοιτητής εκφράζει την ελπίδα πως διαδικτυακοί κολοσσοί όπως η Google και το Facebook, που επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση του ζητήματος, θα αγοράσουν και θα ενσωματώσουν το πρόγραμμά του στα συστήματά τους.

Αφορμή για τη δημιουργία του FightHoax, στάθηκε η περσινή προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ. Ανάμεσα στις ειδήσεις που κυκλοφορούσαν για τον Ντόναλντ Τραμπ και την Χίλαρι Κλίντον, υπήρχαν και πάρα πολλές αναληθείες. «Ήταν τόσες πολλές ψευδείς ειδήσεις που δεν ήξερα πού είναι η αλήθεια» λέει ο κ. Τζέκας σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ.

«Το 2016-17 χτυπήσαμε τρελά ρεκόρ ψευδών ειδήσεων (...) οπότε μια μέρα έκατσα και σκέφτηκα: Μπορώ να δημιουργήσω κάτι που θα αναλύει news articles και θα προειδοποιεί τον αναγνώστη για οτιδήποτε ύποπτο όπως τη χρήσης της προπαγανδιστικής γλώσσας”; «Μπορώ να φτιάξω κάτι που μέσα σε δευτερόλεπτα θα κάνει ότι ακριβώς κάνουν οι άνθρωποι fact checkers και να βγάζω ένα αποτέλεσμα το αν το άρθρο που διαβάζεις είναι αλήθεια ή μια απάτη;»

Η πατέντα του 20χρονου Βαλεντίνου ακολουθεί την υπερψήφιση ενός νομοσχεδίου σχετικού ενδιαφέροντος στη Γερμανία, που αναγνωρίζει στις διαδικτυακές πλατφόρμες το δικαίωμα να αφαιρούν ανυπόστατα άρθρα.

Εντός των επόμενων μηνών, ο φοιτητής θα μεταβεί και στις Βρυξέλλες, ώστε να παρουσιάσει στην Ευρωβουλή το πρόγραμμα του και τις λύσεις που αυτό προσφέρει στο πρόβλημα των ψευδών ειδήσεων.

Ερωτηθείς για το πόσο εύκολη είναι η δημιουργία μίας start-up εταιρείας, ο φοιτητής αναγνωρίζει πως οι πιο πολλοί νέοι δεν το επιχειρούν, καθώς πλήττονται από την δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

«Όπως είπε και ο Ωνάσης πρέπει να εγκαταλείψουμε την ελπίδα πως ο καιρός θα φτιάξει. Πρέπει να πορευόμαστε μέσα σε άστατο καιρό (...) πρέπει να ζούμε με τη λογική αυτή πλέον και να αφήσουμε την οποιαδήποτε δικαιολογία στην άκρη. Πιστεύω, άμα έχεις μια όντως καλή ιδέα που μπορεί να επιζήσει στην αγορά, μπορείς να την τρέξεις (…) Η λέξη κλειδί είναι το ξεκίνημα. Είναι τα πάντα. Οι δυσκολίες πάντα θα είναι η γραφειοκρατία και η έλλειψη… τρέλας αλλά δεν πρέπει να μας κρατήσουν πίσω!»

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει τη διαφορά

Το fighthoax δεν είναι η πρώτη δουλειά του φοιτητή που τραβά την διεθνή προσοχή. Το 2015, ο κ. Τζέκας δημιούργησε την εφαρμογή Near, που βοηθά τους χρήστες smartphone να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνιο, ποιες από τις επαφές τους βρίσκονται σε μικρή ακτίνα από τους ίδιους.

Τότε, τους πρώτους μήνες της επίσημης λειτουργίας της η εφαρμογή είχε ξεπεράσει τον ανταγωνισμό σε Ελλάδα και Ευρώπη, μετρώντας πάνω από 30.000 χρήστες. Σύντομα ήρθε και η πρόταση εξαγοράς από μία τουρκική startup αλλά ακολούθησε το πραξικόπημα με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η συμφωνία.

Μετά από τη συμμετοχή της ομάδας στο SXSW στο Τέξας, τελικά η Near εξαγοράστηκε από την Pinticks. Έξι μήνες αργότερα, το Facebook «ακολούθησε» τις εξελίξεις, συμπληρώνοντας το κενό με μία παρόμοια εφαρμογή το nearby friends.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Geek: Τελευταία Ενημέρωση

X