ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Video games που μας συναισθάνονται

Οι δημιουργοί του «Nevermind»θεωρούν ότι έχει και θεραπευτική διάσταση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Eνας σκοτεινός κόσμος με απόκοσμα πλάσματα, εμπνευσμένος από τους εφιάλτες ανθρώπων που πάσχουν από μετατραυματικό σύνδρομο: Τo «Nevermind» δεν πληροί ακριβώς τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί «ψυχαγωγικό» βιντεοπαιχνίδι, το ίδιο όμως συμβαίνει με τις ταινίες τρόμου και τα τρενάκια στα λούνα παρκ. Αποστολή των παικτών είναι να εντοπίσουν τα θραύσματα θαμμένων αναμνήσεων στο μυαλό του πάσχοντα, επιτρέποντάς του να θυμηθεί, και άρα να αντιμετωπίσει το τραύμα. Ομως η πραγματική ιδιαιτερότητα του «Nevermind» σχετίζεται λιγότερο με την πρωτότυπη θεματολογία του και περισσότερο με το γεγονός ότι το πολυβραβευμένο παιχνίδι «αντιλαμβάνεται» τις συναισθηματικές αντιδράσεις του χρήστη και προσαρμόζεται αναλόγως.

Μέχρι προσφάτως, η διαδραστικότητα εξασφαλιζόταν με τη χρήση παλμογράφων, που καταγράφουν την καρδιακή συχνότητα: περισσότεροι παλμοί ανά λεπτό ισοδυναμούν με περισσότερο στρες και δίνουν την εντολή στο παιχνίδι να αυξήσει την ένταση, αναγκάζοντας τον παίκτη να έρθει αντιμέτωπος με τους χειρότερους φόβους του. Εντούτοις, η νέα εκδοχή του «Nevermind» είναι εξοπλισμένη με «ανιχνευτές συναισθήματος», οι οποίοι, μέσω της κάμερας του υπολογιστή, «διαβάζουν» τις εκφράσεις του προσώπου.

Αν και το βιντεοπαιχνίδι δεν απευθύνεται στους ψυχικά ασθενείς, οι δημιουργοί του θεωρούν ότι έχει και θεραπευτική διάσταση, καθώς οι παίκτες επιβραβεύονται όταν καταφέρνουν να βρουν την εσωτερική γαλήνη – μια δεξιότητα που συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του άγχους εντός και εκτός της ψηφιακής πραγματικότητας. Παράλληλα, φιλοδοξούν να σχεδιάσουν ένα πραγματικά θεραπευτικό παιχνίδι για ανθρώπους που πάσχουν από μετατραυματικό στρες. Κάτι αντίστοιχο έχουν ήδη επιχειρήσει ερευνητές του Παιδιατρικού Πανεπιστημίου της Βοστώνης, δημιουργώντας ένα παιχνίδι που βοηθάει τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται τον θυμό τους. Οταν αρχίζουν να χάνουν την ψυχραιμία τους, οι νεαροί παίκτες του «RAGE Control» χάνουν την ικανότητα να πυροβολούν τα εχθρικά διαστημόπλοια και την αποκτούν εκ νέου μόνο όταν ηρεμήσουν. Οι συμμετέχοντες στη σχετική έρευνα –παιδιά από 7 έως 19 ετών που είχαν εισαχθεί στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου– ήταν αισθητά καλύτεροι στο να ελέγχουν τον θυμό τους ύστερα από μόλις πέντε ημέρες παιχνιδιού.

Aντίστοιχα, το «Journey to Wild Divine» διδάσκει τεχνικές διαλογισμού και χαλάρωσης, ανιχνεύοντας τόσο την καρδιακή συχνότητα όσο και τον ιδρώτα στο δέρμα των χρηστών του. Ωστόσο, το «Nevermind» είναι το πρώτο video game που συνδυάζει τη χρήση παλμογράφου με την τεχνολογία «Affdex» της εταιρείας Affectiva, ταυτίζοντας τις εκφράσεις του προσώπου με τα αντίστοιχα συναισθήματα, όπως φόβο, πλήξη, χαρά ή θυμό. Περισσότερα στο nevermindgame.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Geek: Τελευταία Ενημέρωση