ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:43
 

Οι νεαροί χάκερς εθίζονται στο Διαδίκτυο

Οπότε, το hacking δεν αναγνωρίζεται κλινικά ως ένας είδους εθισμός

ΠΗΓΗ: skai.gr

Μια πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Γιούροπολ έδειξε ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι έφηβοι εξελίσσονται σε χάκερς και τον τρόπο με τον οποίο νέοι εθίζονται στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε για λογαριασμό της υπηρεσίας πληροφοριών σε ζητήματα εγκληματικής φύσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Europol), αναφέρεται ότι τα εργαλεία καθώς και οι οδηγίες που είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο παρέχουν τα «απαραίτητα» εφόδια σε έναν έφηβο να ασχοληθεί με τη διάπραξη εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

Επίσης, προειδοποιεί ότι το αίσθημα ευχαρίστησης που προκύπτει από τέτοιου είδους δραστηριότητες θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για ορισμένους «δράστες» να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους.

«(Η ορμόνη) ντοπαμίνη απελευθερώνεται με ταχείς ρυθμούς όταν ευάλωτα, νεαρά άτομα καταφέρνουν συχνές και γρήγορες επιτυχίες στο Διαδίκτυο και αν αυτές οι επιτυχίες συνδέονται με αντικοινωνικές συμπεριφορές, όπως το hacking, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα άτομα αυτά να 'ανέβουν' ψυχολογικά προκειμένου να 'επιτύχουν' ακόμα περισσότερα», αναφέρεται στην έκθεση.

«Τα πλαίσια του εθισμού βοηθούν στην εξήγηση των δυσκολιών που μπορεί να έχει η διακοπή του». Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC επικαλούμενο τα αποτελέσματα της μελέτης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί με στόχο την αντιμετώπιση της κατάχρησης ουσιών και του καπνίσματος θα μπορούσαν να προσαρμοστούν και για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της έκθεσης έχουν τοποθετηθεί προσεκτικά ώστε να μην υποδεικνύουν ότι τα νεαρά άτομα που ασχολούνται με το hacking «υποφέρουν» από κάποιο είδους εθισμό.

«Στο τελευταίο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο (της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης), η εξάρτηση από το Διαδίκτυο δεν κατατάσσεται στις κατηγορίες του εθισμού», δήλωσε στο BBC η καθηγήτρια Μέρι 'Αικεν.

«Οπότε, το hacking δεν αναγνωρίζεται κλινικά ως ένας είδους εθισμός. Ωστόσο, από την έρευνά μας προκύπτει ότι ορισμένες ψυχαναγκαστικές ή παρορμητικές πτυχές της συμπεριφοράς θα μπορούσαν να ερευνηθούν περαιτέρω προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορούν να χαρακτηριστούν ως εθιστικές».

Η 'Αικεν δήλωσε στο BBC ότι για αυτού του είδους συμπεριφορές που σχετίζονται με το hacking προτιμά να χρησιμοποιεί τον όρο «κυβερνο-δυσπροσαρμοστική συμπεριφορά». Η μελέτη έδειξε ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί νέοι βλέπουν το Διαδίκτυο ως ένα μέρος όπου μπορούν να δραστηριοποιούνται χωρίς την εποπτεία των γονέων τους.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι πολλές φορές στόχος των νεαρών χάκερς δεν είναι το οικονομικό κέρδος, αλλά η ενίσχυση της φήμης τους μεταξύ άλλων χάκερς, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ένα τρόπο για να εξισορροπούν την έλλειψη αυτοεκτίμησης στην πραγματική τους ζωή.

Ακριβώς όπως στα άτομα με εθισμό στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, ένα πράγμα που θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά αυτά είναι να περνούν χρόνο με έμπειρους ανθρώπους οι οποίοι θα τους δείξουν πόση ζημιά μπορούν να προκαλέσουν οι πράξεις τους, προτείνει η μελέτη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Ψάχνετε για ένα επείγον δάνειο; Έχω καλά νέα για εσάς! Προσφέρουμε δάνεια που κυμαίνονται ...»
Ντέρεκ Ντάγκλας  |  01:32

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Κανονίστε αλλόναν άριστον!»
christopher  |  11:45

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Από ύφος ...πάμε καλά!!!»
Ai Em  |  10:10

Geek: Τελευταία Ενημέρωση

X