ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:45
 

Οι νεαροί χάκερς εθίζονται στο Διαδίκτυο

Οπότε, το hacking δεν αναγνωρίζεται κλινικά ως ένας είδους εθισμός

ΠΗΓΗ: skai.gr

Μια πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Γιούροπολ έδειξε ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι έφηβοι εξελίσσονται σε χάκερς και τον τρόπο με τον οποίο νέοι εθίζονται στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε για λογαριασμό της υπηρεσίας πληροφοριών σε ζητήματα εγκληματικής φύσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Europol), αναφέρεται ότι τα εργαλεία καθώς και οι οδηγίες που είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο παρέχουν τα «απαραίτητα» εφόδια σε έναν έφηβο να ασχοληθεί με τη διάπραξη εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

Επίσης, προειδοποιεί ότι το αίσθημα ευχαρίστησης που προκύπτει από τέτοιου είδους δραστηριότητες θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για ορισμένους «δράστες» να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους.

«(Η ορμόνη) ντοπαμίνη απελευθερώνεται με ταχείς ρυθμούς όταν ευάλωτα, νεαρά άτομα καταφέρνουν συχνές και γρήγορες επιτυχίες στο Διαδίκτυο και αν αυτές οι επιτυχίες συνδέονται με αντικοινωνικές συμπεριφορές, όπως το hacking, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα άτομα αυτά να 'ανέβουν' ψυχολογικά προκειμένου να 'επιτύχουν' ακόμα περισσότερα», αναφέρεται στην έκθεση.

«Τα πλαίσια του εθισμού βοηθούν στην εξήγηση των δυσκολιών που μπορεί να έχει η διακοπή του». Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC επικαλούμενο τα αποτελέσματα της μελέτης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί με στόχο την αντιμετώπιση της κατάχρησης ουσιών και του καπνίσματος θα μπορούσαν να προσαρμοστούν και για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της έκθεσης έχουν τοποθετηθεί προσεκτικά ώστε να μην υποδεικνύουν ότι τα νεαρά άτομα που ασχολούνται με το hacking «υποφέρουν» από κάποιο είδους εθισμό.

«Στο τελευταίο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο (της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης), η εξάρτηση από το Διαδίκτυο δεν κατατάσσεται στις κατηγορίες του εθισμού», δήλωσε στο BBC η καθηγήτρια Μέρι 'Αικεν.

«Οπότε, το hacking δεν αναγνωρίζεται κλινικά ως ένας είδους εθισμός. Ωστόσο, από την έρευνά μας προκύπτει ότι ορισμένες ψυχαναγκαστικές ή παρορμητικές πτυχές της συμπεριφοράς θα μπορούσαν να ερευνηθούν περαιτέρω προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορούν να χαρακτηριστούν ως εθιστικές».

Η 'Αικεν δήλωσε στο BBC ότι για αυτού του είδους συμπεριφορές που σχετίζονται με το hacking προτιμά να χρησιμοποιεί τον όρο «κυβερνο-δυσπροσαρμοστική συμπεριφορά». Η μελέτη έδειξε ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί νέοι βλέπουν το Διαδίκτυο ως ένα μέρος όπου μπορούν να δραστηριοποιούνται χωρίς την εποπτεία των γονέων τους.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι πολλές φορές στόχος των νεαρών χάκερς δεν είναι το οικονομικό κέρδος, αλλά η ενίσχυση της φήμης τους μεταξύ άλλων χάκερς, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ένα τρόπο για να εξισορροπούν την έλλειψη αυτοεκτίμησης στην πραγματική τους ζωή.

Ακριβώς όπως στα άτομα με εθισμό στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, ένα πράγμα που θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά αυτά είναι να περνούν χρόνο με έμπειρους ανθρώπους οι οποίοι θα τους δείξουν πόση ζημιά μπορούν να προκαλέσουν οι πράξεις τους, προτείνει η μελέτη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Εγκρίθηκαν τα Συμβούλια των Ημικρατικών

«Στα πιάτα κτυπά πολύ άσχημα το καρίκευμα του συναγερμισμού και του νεποτισμού, και δυσκολεύεσαι να το ...»
Ai Em  |  08:46

Σοφία Νικολάτου: Δεν πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στην Τρ.Κύπρου

«Οι νικολατου και οι δικηγοροι τους να αφησουν τις δικηγοριστικες εξυπναδες διοτι ναι μεν δεν υπογραψεν ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:12

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«Κελαήδη πάλιν δεν πήρες τα χάπια σου.»
ΧΧΧ  |  08:01

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

GEEK: Τελευταία Ενημέρωση

Oι χρήστες των κινητών Pixel της Google έχουν στη διάθεσή τους μία εφαρμογή, που κάνει κυριολεκτικά... τη νύχτα μέρα.

Πλαστή καθημερινότητα

Oσο αυξάνεται η καχυποψία μας και βελτιώνεται η ικανότητά μας να διακρίνουμε την αλήθεια από το ψέμα, τόσο εξελίσσονται ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  GEEK
H Έσχατη Θούλη μοιάζει με αράπικο φιστίκι ή κορίνα του μπόουλινγκ

Το New Horizons επικοινώνησε με τη NASA

Το σκάφος θα έχει ήδη συλλέξει πολλά δεδομένα από απόσταση περίπου 3.500 χιλιομέτρων και θα έχει τραβήξει αρκετές φωτογραφίες ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΝΕΑ
X