ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Βιονική όραση» για ασθενείς με τύφλωση

Βιονικό μάτι θα αποκτήσουν ασθενείς με κληρονομική μορφή τύφλωσης

Newsroom Κ, Αθήνα

Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας πρόκειται να καλύψει πλήρως τα έξοδα δέκα ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από μια κληρονομική μορφή τύφλωσης, ώστε να αποκτήσουν «βιονική όραση». Στην πραγματικότητα, αυτό που αποκαλούν οι ειδικοί «βιονικό μάτι» είναι ένα μόσχευμα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, το οποίο μπορεί και αποκωδικοποιεί τις εικόνες που βλέπει μια μίνι βιντεοκάμερα η οποία είναι προσαρμοσμένη σε γυαλιά όρασης.

Εντός της επόμενης χρονιάς οι πέντε Βρετανοί ασθενείς πρόκειται να υποβληθούν στη θεραπεία στο Βασιλικό Οφθαλμιατρικό Νοσοκομείο του Μάντσεστερ, ενώ άλλοι πέντε θα νοσηλευθούν στο Οφθαλμιατρικό Νοσοκομείο Μούρσφιλντ. Μετά την επέμβαση, οι γιατροί θα τους παρακολουθούν επί ένα χρόνο προκειμένου να διαπιστώσουν πώς τα καταφέρνουν με την καθημερινή τους ζωή. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Πάουλο Στάνγκα, του νοσοκομείου του Μάντσεστερ, οι ασθενείς που επελέγησαν να υποβληθούν στη θεραπεία πάσχουν από μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια ασθένεια η οποία είναι συνήθως κληρονομική, καταστρέφει τα κύτταρα που ανιχνεύουν το φως στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και οδηγεί σταδιακά στην τύφλωση.

Πώς λειτουργεί

Το βιονικό μόσχευμα δέχεται όλες τις οπτικές πληροφορίες από τη μικροσκοπική βιντεοκάμερα που έχει προσαρμόσει ο ασθενής στα γυαλικά όρασης που φέρει. Οι εικόνες μετατρέπονται σε ηλεκτρικές ώσεις και μεταδίδονται ασύρματα σε μια συστοιχία ηλεκτροδίων που έχει προσαρμοστεί πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Τα ηλεκτρόδια αυτά διεγείρουν τα εναπομείναντα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή που, με τη σειρά τους, στέλνουν τις πληροφορίες στον εγκέφαλο. Οπως επισημαίνει ο Γκρέγκουαρ Κόζενταϊ της Second Sight, της εταιρείας που κατασκευάζει το «βιονικό μάτι», «πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής που έχουμε μια θεραπεία για την τύφλωση αυτής της μορφής.

Η κάλυψη των εξόδων από το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτελεί σημαντική νίκη για τους ανθρώπους που έχουν αυτό το πρόβλημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Λιλλήκας: Θα δώσω τη μάχη μέχρι τέλους

«και αρχιζεις να συζητας εκει που εφτυνες.... »
STE  |  12:12

Λιλλήκας: Θα δώσω τη μάχη μέχρι τέλους

«Οι μονες μαχες που δινεις ειναι για καρεκλες και κονδυλια προωθησης τα οποια πηρες απο ολα τα κομματα ...»
STE  |  12:11

#PoliticsBlog Οι τραμουντάνες στην πριγκιπική αυλή και η δια βοής στέψη...

«Το παιζει πιθανον διαδοχος α λα Justin Trudeau, αλλα δυστυχως χωρις τους κοιλιακους και τα αλλα χαρισματα ...»
Λευκωσιατης  |  11:49

Δοκιμάζει αντιδράσεις το «Μπαρμπαρός»

«Εχετε δίκαιο κύριε Τάσο. Λόγω της πίεσης του χρόνου για συνεχή ενημέρωση φεύγουν της ομάδας κάποια ...»
Δημήτρης Λοττίδης  |  21:09

GEEK: Τελευταία Ενημέρωση