ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:11
 

Επικίνδυνο για την υγεία το παραψημένο ψωμί του τοστ

Περιορίζεται το καρκινογόνο συστατικό όταν ψήνονται πολύ οι φρυγανιές

Newsroom Κ, Αθήνα

Το ψωμί, οι πατάτες και τα τσιπς πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα, αντί για βαθύ καφέ, έτσι ώστε να περιοριστεί η πρόσληψη ενός καρκινογόνου συστατικού, ανάφεραν επιστήμονες.

Η ακρυλαμίδη παράγεται όταν τα αμυλούχα τρόφιμα ψήνονται ή τηγανίζονται σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι, επί του παρόντος, η Αντικαρκινική Εταιρεία της Βρετανίας δεν έχει καταφέρει να αποδείξει τη σχέση. Οι ειδικοί, πάντως, τονίζουν ότι οι πατάτες και τα ραπανάκια δεν πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο. Κι αυτό γιατί τα επίπεδα σακχάρου αυξάνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και τελικά αυξάνουν τα επίπεδα ακρυλαμίδης κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Η ακρυλαμίδη είναι παρούσα σε πολλά και διαφορετικά τρόφιμα και είναι παράγωγο της διαδικασίας μαγειρέματος. Τα υψηλότερα επίπεδα της ουσίας βρίσκονται σε τρόφιμα με υψηλό άμυλο, τα οποία μαγειρεύονται πάνω από τους 120 βαθμούς Κελσίου, όπως είναι τα τσιπς, τα μπισκότα, τα κράκερ, το κέικ αλλά και ο καφές.

Ειδικότερα, η ουσία παράγεται όταν αμυλούχα προϊόντα μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Οταν, παραδείγματος χάρη, το ψωμί ψήνεται προκειμένου να γίνει φρυγανιά παράγει περισσότερη ακρυλαμίδη, ενώ όσο πιο σκούρο γίνεται το ψωμί τόσο περισσότερη τοξική ουσία παράγει. Η Βρετανική Υπηρεσία Τροφίμων δεν γνωρίζει ακριβώς ποια είναι η ποσότητα της ακρυλαμίδης που μπορεί να ανεχτεί ο ανθρώπινος οργανισμός.

Μάλιστα στο πλαίσιο της νέας ενημερωτικής εκστρατείας δίνει κάποιες συμβουλές σχετικά με την παρασκευή των τροφίμων. Ανάμεσα στα άλλα, προτείνει να μη φυλάσσονται οι ωμές πατάτες στο ψυγείο, αλλά σε ένα σκοτεινό και κρύο μέρος. Επίσης θα πρέπει να ακολουθούνται με προσοχή οι οδηγίες μαγειρέματος για τα τσιπς, τις πίτσες, τις ψητές πατάτες και τα ραπανάκια, ενώ κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να προσπαθεί να ακολουθεί υγιεινή διατροφή τρώγοντας πέντε μερίδες λαχανικών και φρούτων κάθε μέρα.

Πειράματα

Πειράματα τα οποία έγιναν σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η ακρυλαμίδη είναι τοξική για το γενετικό υλικό και προκαλεί καρκίνο, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τον άνθρωπο, χωρίς ωστόσο να έχουν αποδείξεις.

Εχει αποδειχθεί ότι η μακροχρόνια έκθεση στη συγκεκριμένη ουσία αυξάνει τις πιθανότητες καρκινογένεσης και επηρεάζει το νευρικό αλλά και το αναπαραγωγικό σύστημα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το κατά πόσον επηρεάζεται ο άνθρωπος εξαρτάται από το επίπεδο της έκθεσης, ενώ και πάλι οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι ότι η ουσία είναι καρκινογόνος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καπνιστές εκτίθενται τρεις έως τέσσερις φορές σε περισσότερη ακρυλαμίδη, καθώς το χημικό ανιχνεύεται και στον καπνό του τσιγάρου. Μετά την παρέμβαση των κρατικών φορέων έχει περιοριστεί η περιεκτικότητα των τροφίμων στο χημικό.

Πάντως, όπως επισημαίνει η Εμα Σιλντς, υπεύθυνη της Cancer Research Uk, η ακρυλαμίδη συνδέεται με την καρκινογένεση αλλά είναι αμφιλεγόμενη αυτή η σύνδεση, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να ακολουθούμε πιο υγιεινή διατροφή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Τεράστιο επίτευγμα Ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ...»
YIANNOULIS  |  18:05

Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν θα καταργηθεί η κάρτα οπάδου

«Αντε καλέ, η κάρτα φιλάθλου φταίει»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:41

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Geek: Τελευταία Ενημέρωση

X