ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Από πρόσκρουση αστεροειδούς οι δορυφόροι του Άρη

Για δεκαετίες οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν το λόγο που ο Αρης διαθέτει δύο πολύ μικρούς δορυφόρους

ΚΥΠΕ

Από πρόσκρουση αστεροειδούς πάνω στον πλανήτη Αρη πιθανόν να έχουν σχηματιστεί οι δύο δορυφόροι του κόκκινου πλανήτη, αναφέρεται σε νέα έρευνα.

Για δεκαετίες οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν το λόγο που ο Αρης διαθέτει δύο πολύ μικρούς δορυφόρους, τον Φόβο και τον Δείμο.  Μια θεωρία αναφέρει ότι πιθανόν ο Αρης να άρπαξε τους δύο αυτούς βράχους από την ζώνη των αστεροειδών που βρίσκεται μεταξύ του Αρη και του Δία. Αλλοι θεωρούν ότι οι δορυφόροι δημιουργήθηκαν από συντρίμμια που ήταν σε τροχιά γύρω από τον Αρη. Το γεγονός ότι  οι δύο δορυφόροι  έχουν σχεδόν κυκλική τροχιά γύρω από τον ισημερινό του Αρη, ενισχύει τη θεωρία ότι δημιουργήθηκαν μετά από μια σύγκρουση.

Σημειώνεται ότι και για το φεγγάρι υπάρχει η θεωρία ότι δημιουργήθηκε μετά από μια σύγκρουση της Γης με ένα μεγάλο ουράνιο σώμα στο μέγεθος του Αρη, πριν από 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Σημειώνεται ότι το φεγγάρι είναι τέσσερις φορές μικρότερο από τη Γη αλλά οι δορυφόροι του Αρη είναι πολύ μικρότεροι σε σχέση με τον πλανήτη τους.Το μικρό τους μέγεθος καταδεικνύει ότι στον Αρη δεν προσέκρουσε μεγάλο ουράνιο σώμα, αλλά πιθανότατα ένα μικρότερο, όπως οι αστεροειδείς Δήμητρα και Εστία, που είναι οι μεγαλύτεροι στην ζώνη των αστεροειδών. Η Δήμητρα έχει διάμετρο 940 χιλιόμετρα και η Εστία 530 χιλιόμετρα.

Στο ηλιακό μας σύστημα εκτιμάται ότι υπάρχουν εκατομμύρια αστεροειδείς σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

Υπολογίζεται ότι δεκάδες αστεροειδείς θα πλησιάσουν απειλητικά τη Γη τα επόμενα 100 χρόνια. Κάποιοι από αυτούς ξεπερνούν τα 100 μέτρα σε διάμετρο.

Αν και οι μικροί αστεροειδείς μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές και θύματα σε τοπικό επίπεδο, οι ειδικοί στη ΝΑΣΑ θεωρούν ότι πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου για να θεωρούνται απειλητικοί για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Σημειώνεται ότι ο αστεροειδής,που σύμφωνα με τις θεωρίες αφάνισε τους δεινόσαυρους, είχε μήκος από έξι μέχρι δέκα χιλιόμετρα.

Πριν μερικές ημέρες, ένας αστεροειδής διαμέτρου από 48-110 μέτρα πέρασε ξυστά από τη Γη. Είχε εντοπιστεί μόνο μερικές ώρες προηγουμένως. 

Από την γένεση της Γης, πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης μας πλήγηκε πολλές φορές από αστεροειδείς των οποίων οι τροχιές τους οδήγησαν στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος.

Καθώς πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου να κτυπήσει στη Γη ένας αστεροειδής το θέμα αυτό απασχολεί ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις και τις εθνικές τους υπηρεσίες, κυρίως στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.  

Το ερώτημα είναι πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η κοσμική σύγκρουση και εάν η ανθρωπότητα θα είναι σε θέση να αποτρέψει την καταστροφή.
 
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην πρώτη αποστολή της ανθρωπότητας για διάσωση του πλανήτη από πιθανή απειλή αστεροειδούς. Θα πρόκειται για μια συνεργασία με την αμερικανική ΝΑΣΑ και την ευρωπαϊκή ΕΣΑ, κατά την οποία θα σταλούν διαστημόπλοια μεταξύ 2020-2022 για να αλλάξουν την τροχιά ενός αστεροειδή σαν ένα πρώτο τεστ της ανθρωπότητας για τις δυνατότητές της να προστατέψει τον πλανήτη.

«Σε αυτή την αποστολή θα έχουμε και εμείς ένα σημαντικό μέρος ως Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος. Είναι η πρώτη μας αποστολή στο απώτερο διάστημα», είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Γιώργος Δανός.  

Πρόσθεσε ότι υπεύθυνος για την κατασκευή ενός πολύ σημαντικού μέρους της πρώτης διεθνούς αποστολής για εκτροχιασμό αστεροειδή θα είναι ο Κυπριακός Οργανισμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Geek: Τελευταία Ενημέρωση