ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:20
 

Διαστημικός περίπατος με σκοπό τις επισκευές

Ο επικεφαλής των αστροναυτών πραγματοποίησε για δεύτερη φορά έξοδο στο Διάστημα σε λιγότερο από μία εβδομάδα

Newsroom Κ, Αθήνα

Εναν ακόμα διαστημικό περίπατο πραγματοποίησαν οι αστροναύτες της NASA έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προκειμένου να επιδιορθώσουν ή καλύτερα να «λαδώσουν» τον νέο ρομποτικό βραχίονα, ο οποίος εδώ και μήνες παρουσίαζε προβλήματα.

Ο επικεφαλής των αστροναυτών Ράντι Μπρέσνικ πραγματοποίησε για δεύτερη φορά έξοδο στο Διάστημα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, αυτή τη φορά μαζί με τον Μαρκ Βαντ Χέι.

Το ζευγάρι αντικατέστησε ένα μηχανισμό πρόσδεσης στο ένα άκρο του βραχίονα, ο οποίος έχει μήκος δώδεκα μέτρα. Πρόκειται για έναν μηχανισμό ο οποίος είχε παρουσιάσει δυσλειτουργία τον Αύγουστο. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, που έλαβαν χώρα την Τρίτη, χρησιμοποιήθηκε και ένα πιστόλι λαδώματος προκειμένου να εξακολουθήσει ο μηχανισμός πρόσδεσης να λειτουργεί φυσιολογικά.

Παρόμοιες εργασίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν και κατά τη διάρκεια ενός τρίτου διαστημικού περιπάτου, ο οποίος θα λάβει χώρα σε μία εβδομάδα. Οι μηχανισμοί πρόσδεσης που μοιάζουν με χέρια είναι τοποθετημένοι στα άκρα του βραχίονα, ο οποίος είναι καναδικής κατασκευής. Χρησιμοποιούνται προκειμένου να προσδεθούν απάνω τους οι αμερικανικές φορτηγίδες που φτάνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αλλά και για να επιτρέπουν στον βραχίονα να λειτουργεί και να κινείται γύρω από αυτό το εργαστήριο που βρίσκεται σε διαστημική τροχιά.

Η αδρεναλίνη στα ύψη

Καθώς εκτοξεύθηκαν στο Διάστημα το 2001 μαζί με τον υπόλοιπο βραχίονα, οι μηχανισμοί πρόσδεσης είχαν αρχίσει να δείχνουν την ηλικία τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος πρόκειται να αντικαταστήσει αυτούς τους μηχανισμούς στο αντίθετο άκρο του βραχίονα στις αρχές του επόμενου χρόνου.

«Νιώσαμε την αδρεναλίνη να ανεβαίνει», δήλωσε ο Βαντ Χέι, καθώς αναγκάστηκε να εργαστεί σε υψόμετρο που έφτανε τα τετρακόσια χιλιόμετρα πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο. «Η θέα ήταν καταπληκτική» είπε χαρακτηριστικά ο αστροναύτης.

Σήμερα, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που είναι στην πραγματικότητα ένα εργαστήριο που βρίσκεται σε διαστημική τροχιά ζουν τρεις Αμερικανοί, δύο Ρώσοι και ένας Ιταλός αστροναύτης. Καθώς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός προσέγγιζε την Ιταλία, το Κέντρο Ελέγχου παρότρυνε τους αστροναύτες να βγάλουν φωτογραφίες για τον συνάδελφό τους Πάολο Νέσπολι.

O Πάπας Φραγκίσκος πρόκειται να προσεγγίσει τα ουράνια τον ερχόμενο μήνα διότι όπως έγινε γνωστό πρόκειται να πραγματοποιήσει κλήση προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το Βατικανό ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πρόκειται να καλέσει τους ενοίκους του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στις 26 Οκτωβρίου στις πέντε το απόγευμα. Δεν δόθηκαν, επί του παρόντος, περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της κλήσης του Ποντίφικα, ούτε και για τα θέματα συζήτησης με τους αστροναύτες αλλά ανέκαθεν ο Πάπας Φραγκίσκος υποστήριζε την Ακαδημία Επιστημών του Βατικανού που συχνά φέρνει κοντά επιστήμονες προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα που απασχολούν όπως είναι η κλιματική αλλαγή αλλά και άλλα ζέοντα επιστημονικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

2002 αγιάτρευτες ιστορίες

«Τόσο σε σας όσο και στην Sevgul αξίζει η ευγνωμοσύνη όλου του Κυπριακού Λαού.»
Άσχετος  |  20:54

Άδειες οδηγών ηλικιωμένων και ο φαύλος κύκλος των δυστυχημάτων

«Τον γιατρό ποιός τον ελέγχει;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:01

Βροχές προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία

«Μήπως θα πρέπει, εκεί στην Σύνταξη, να αποφασίσετε : Η "Ελευθερίας" είναι Πλατεία ή...............γέφυρα ...»
Γιαννούλης Σολομωνίδης  |  10:35

Τσαβούσογλου: Θα προστατεύσω τα πλοία μου αν χρειαστεί

«Τί `έξυπνο` παλλικαρούι!!! »
ΑΚΑ  |  10:13

Geek: Τελευταία Ενημέρωση

X