ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εσύ έκανες το Hour of Code;

Του Μιχάλη Στρούθου

Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση σε δουλειές σχετικές με την Πληροφορική αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Αντιθέτως, όμως, οι απόφοιτοι από σχολές Πληροφορικής δεν αυξάνονται με αρκετά γοργούς ρυθμούς, ώστε να μπορούν να καλύψουν τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση που δημιουργείται.

Σύμφωνα με έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ζήτηση σε αποφοίτους πληροφορικής αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Αυτό το πρόβλημα έρχεται να καλύψει ο μη κερδοσκοπικός oργανισμός code.org που δημιουργήθηκε το 2013. Ο oργανισμός δημιουργήθηκε με κύριο σκοπό να προωθηθεί ο κλάδος της Πληροφορικής στους νέους, αλλά και να αλλάξει το σημερινό καθεστώς στα σχολεία, όπου η Πληροφορική θεωρείται δευτερεύων κλάδος και δεν περιλαμβάνεται στα κύρια μαθήματα διδασκαλίας.

Κάθε χρόνο, η δεύτερη εβδομάδα του Δεκέμβρη γιορτάζεται ως η παγκόσμια εβδομάδα του Hour of Code, όπου μαθητές, αλλά και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να μάθουν τις βασικές αρχές του Προγραμματισμού, λύνοντας γρίφους και παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή. Μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει μεγαλώσει σε παγκόσμιο επίπεδο και μέσω της πολλοί νέοι έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα στην Πληροφορική.

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από παγκοσμίως γνωστούς ανθρώπους και μέσω του oργανισμού ασκείται πίεση σε κυβερνήσεις ούτως ώστε να διαφοροποιηθεί η διδακτέα ύλη στα σχολεία. Για παράδειγμα, Πρόεδροι, πρωθυπουργοί, αλλά και βουλευτές από πολλές χώρες έχουν κάνει και αυτοί το Hour of Code για να δώσουν το παράδειγμα και σε άλλους. Ο καθένας μπορεί να κάνει το Hour of Code οποιαδήποτε στιγμή, αφού είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του oργανισμού (www.code.org/learn).

Το Hour of Code γιορτάζεται και στην Κύπρο από το 2013 με πολλές εκδηλώσεις που υποστηρίχθηκαν από διάφορους oργανισμούς. Ο σκοπός και εδώ είναι να ενημερωθούν κυρίως οι μαθητές για τις δυνατότητες που μπορεί να τους δώσει η γνώση Προγραμματισμού. Εκδηλώσεις με θέμα το Hour of Code διοργανώθηκαν από το Πανεπιστήμιο UCLAN, την Microsoft Κύπρου, την πρωτοβουλία hack{Cyprus} Code School, αλλά και άλλους oργανισμούς.

Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία hack{Cyprus} Code School που είναι μέρος του μη κερδοσκοπικού oργανισμού Cypriot Enterprise Link έχει ως κύριο σκοπό την εξοικείωση όσων περισσότερων μαθητών γίνεται σε θέματα Πληροφορικής και Τεχνολογίας. Οι εθελοντές της πρωτοβουλίας πηγαίνουν σε διάφορα σχολεία ανά το παγκύπριο και περνούν μία ολόκληρη μέρα με τους μαθητές.

Η μέρα πάντα ξεκινά με το Ηour of Code και στη συνέχεια η ομάδα συνεχίζει με διάφορες άλλες διασκεδαστικές δραστηριότητες που σκοπό έχουν να τους βοηθήσουν να χρησιμοποιήσουν τις αρχές που έμαθαν από το Hour of Code σε απλές πρακτικές λύσεις. Ήδη το Code School έγινε 10 φορές από το 2013, πάντα αφιλοκερδώς και υποστηρίχθηκε από oργανισμούς, όπως ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής, και η ομάδα έχει βάλει ως στόχο να διπλασιαστούν οι εκδηλώσεις μέχρι το τέλος του 2016.

Το μέλλον του πολιτισμού μας στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία και όσο γρηγορότερα το αντιληφθούμε τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις αλλαγές και τις απαιτήσεις του μέλλοντος. Με γοργούς ρυθμούς ο ηλεκτρονικός αναλφαβητισμός γίνεται συνώνυμος με τον αναλφαβητισμό στα μάτια των εργοδοτών.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό ο κάθε ένας από εμάς να έχει έστω βασική κατανόηση στις έννοιες του Προγραμματισμού, αφού δεν αρκεί, πλέον, μόνο η βασική γνώση χρήσης των υπολογιστών. Σημαντικότερο είναι, όμως, τα παιδιά μας να έχουν τις σωστές βάσεις ώστε να μπορούν να έχουν ένα πιο καλό μέλλον. Εσύ, λοιπόν, έκανες το Hour of Code;

 

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

X