ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Ομάδα Βρετανών επιστημόνων πρόκειται να προχωρήσει στη γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων, καθώς έλαβε τη σχετική έγκριση από τη βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας.

Η σχετική άδεια προβλέπει ότι η τροποποίηση του γενετικού υλικού των εμβρύων θα ολοκληρώνεται στο πρώτο επταήμερο μετά τη γονιμοποίηση. Πρόκειται για μια επιστημονική προσέγγιση που θα επιτρέψει στους ερευνητές να βρουν τα αίτια των αποβολών, αλλά και των πιο συχνών γενετικών ανωμαλιών που παρατηρούνται. Πολλοί, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η μέθοδος που θα εφαρμοσθεί ανοίγει την πόρτα στη δημιουργία «μωρών επί παραγγελία».

Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την ημέρα που Κινέζοι επιστήμονες προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή όταν ανακοίνωσαν ότι είχαν προξενήσει γενετικές μεταβολές σε ανθρώπινα έμβρυα. Τώρα, όμως, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα της Δύσης, και χορηγήθηκε η άδεια πραγματοποίησης παρόμοιων πειραμάτων στην Κάθι Νιακάν, του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου. Η σχετική ανακοίνωση του εργαστηρίου επισημαίνει ότι τα «πειράματα θα γίνουν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς κατά το πρώτο επταήμερο από τη σύλληψη, όταν το έμβρυο αποτελείται από ένα έως 250 κύτταρα».

Αιτία αντιπαράθεσης
Η Βρετανίδα ερευνήτρια πρόκειται να εφαρμόσει για τα πειράματά της τη μέθοδο CRISPR-Cas9, η οποία και στο παρελθόν βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης επιστημονικής αντιπαράθεσης, ακριβώς επειδή είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία «μωρών επί παραγγελία». Ταυτόχρονα, η εφαρμογή της θα επιτρέψει στους επιστήμονες να εντοπίσουν και να τροποποιήσουν ή να αντικαταστήσουν ορισμένα γενετικά σφάλματα. Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι «αυτή η τεχνική είναι που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού».

Η ίδια η ερευνήτρια υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε γενετική τροποποίηση των εμβρύων για αναπαραγωγικούς σκοπούς. Το μόνο που επιθυμεί είναι να πολλαπλασιάσει τις επιστημονικές γνώσεις για την ανάπτυξη των υγιών ανθρωπίνων εμβρύων, κάτι που θα μπορούσε κάποια στιγμή να βοηθήσει στη βελτίωση των τεχνικών υποβοηθούμενης γονιμότητας (IVF) που εφαρμόζονται σήμερα.

Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, τον περασμένο μήνα στο Λονδίνο, η Νιακάν εξήγησε ότι το πρώτο γονίδιο που θα βάλει στο στόχαστρο είναι το Oct4, το οποίο διαδραματίζει κομβικό ρόλο στα πρώτα στάδια της ανθρώπινης εμβρυϊκής ανάπτυξης.

Εξεύρεση στρατηγικών
Ο Μπρους Ουάιτλοου, καθηγητής Ζωικής Βιοτεχνολογίας στο Ινστιτούτο Ρόσλιν του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, επισημαίνει ότι το ερευνητικό πρόγραμμα θα ενισχύσει τις γνώσεις που έχουμε όσον αφορά τον σχηματισμό και την ανάπτυξη του ανθρώπινου εμβρύου διευκολύνοντας την εξεύρεση στρατηγικών που θα βοηθήσουν τα ζευγάρια και θα περιορίσουν τον κίνδυνο αποβολής του εμβρύου.

Οι επιστήμονες πρόκειται να χρησιμοποιήσουν για την έρευνα τα πλεονάζοντα έμβρυα που μένουν στα αζήτητα των κέντρων υποβοηθούμενης γονιμότητας και τα οποία καταστρέφονται. Ωστόσο, οι γυναίκες που παραχωρούν τα έμβρυά τους θα πρέπει να δίνουν ειδική άδεια.

Ένας από τους πρωταρχικούς φόβους των επιστημόνων είναι ότι η μεταβολή του εμβρυϊκού DNA μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για ολόκληρο τον οργανισμό, αλλά και ότι αυτές οι αλλαγές θα κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές.

Ο καθηγητής Πίτερ Μπροντ, ειδικός στη Γυναικολογία και τη Μαιευτική από το Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου, επισημαίνει ότι η απόφαση της Αρχής Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας είναι εξαιρετικά σώφρων και ενθαρρυντική, καθώς και ότι με την εργαλειοθήκη που διαθέτουν αναφορικά με την τροποποίηση των γονιδίων θα καταστεί δυνατή η καλύτερη μελέτη των βασικών γενετικών μηχανισμών στο πρώτο στάδιο της εμβρυϊκής ζωής.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

X