ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Apple αρνείται να βοηθήσει το FBI

Tim Cook: "Η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών μας είναι πάνω απ’ όλα"

Το δικαστήριο της Καλιφόρνιας «διέταξε» πρόσφατα την Apple να ανοίξει «κερκόπορτα» στο λειτουργικό της σύστημα και στη συνέχεια να παραδώσει το σχετικό λογισμικό στο FBI.

Γεγονός που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για τα εκατομμύρια χρηστών των συσκευών της Apple, μιας και το μέλλον της ασφάλειας των προσωπικών τους δεδομένων θα είναι πλέον αβέβαιο, με τις μυστικές υπηρεσίες να έχουν στα χέρια τους το πιο πάνω «μυστικό» κλειδί εισόδου.

Όλα ξεκίνησαν όταν το FBI ζήτησε από την Apple πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του Syed Rizwan Farook, του δράστη του San Bernanrdino, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του σκότωσαν 14 ανθρώπους τον περασμένο Δεκέμβριο στην Καλιφόρνια, προτού τους σκοτώσει η Αστυνομία.

Ο Tim Cook, CEO της Apple, δημοσίευσε ως απάντηση ανοικτή επιστολή για τους κινδύνους που εγκυμονεί η δημιουργία «backdoor» για πλήρη πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, κάνοντας λόγο και για τις σχετικές πιέσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Η κυβέρνηση ζητεί από την Apple να “χακάρει” τους ίδιους τους χρήστες της και να υπονομεύσει δεκαετίες προόδου στην ασφάλεια που προστατεύει τους πελάτες μας, στους οποίους περιλαμβάνονται δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών πολιτών, από χάκερ που χρησιμοποιούν εξελιγμένες μεθόδους και από εγκληματίες του κυβερνοχώρου» ανέφερε στην επιστολή του ο Cook.

«Δεν μπορούμε να βρούμε προηγούμενο, σύμφωνα με το οποίο μία αμερικανική εταιρεία να εξαναγκάζεται να εκθέσει τους πελάτες της σε έναν μεγαλύτερο κίνδυνο επίθεσης».

«Έχουμε μεγάλο σεβασμό για τους επαγγελματίες του FBI και πιστεύουμε ότι οι προθέσεις τους είναι καλές. Μέχρι αυτό το σημείο, έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατό και στο πλαίσιο του νόμου, για να τους βοηθήσουμε. Αλλά τώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ μάς έχει ζητήσει κάτι που απλώς δεν έχουμε και κάτι που θεωρούμε πολύ επικίνδυνο να δημιουργήσουμε. Μας ζήτησαν να φτιάξουμε μία «κερκόπορτα» για το iPhone.

«Συγκεκριμένα, το FBI θέλει από εμάς να φτιάξουμε μία νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος των iPhone, παρακάμπτοντας πολλά σημαντικά χαρακτηριστικά ασφαλείας. Σε λανθασμένα χέρια, το λογισμικό αυτό θα δίνει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει οποιοδήποτε iPhone που βρίσκεται στη φυσική κατοχή οποιουδήποτε».

«Και ενώ η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει ότι η χρήση του θα είναι περιορισμένη σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εγγυηθεί τον εν λόγω έλεγχο» καταλήγει ο Cook.

 

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση