ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πτήση με ένα Jetpack

Το 2016 θα είναι η χρονιά που θα δούμε τους πρώτους ιπτάμενους «υπερήρωες» της κοινωνίας να προβαίνουν σε γενναίες πράξεις πάνω από τα κεφάλια μας, χάρη σε μια επαναστατική μηχανή που είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Του Δημήτρη Γιόκκα (Πηγή: περιοδικό Geek) 

Τους είδαμε για πρώτη φορά σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Ανθρώπους να πετούν με φορητούς προωθητήρες τύπου jet και να υπερέχουν σε σχέση με τους κοινούς θνητούς, είτε ως σούπερ ήρωες είτε ως κακοποιοί: Στο μυαλό μου έρχεται ο διάσημος «κυνηγός επικηρυγμένων» Boba Fett από την ταινία «Star Wars: Return of the Jedi» του 1983.

Σήμερα, τρεις και κάτι δεκαετίες αργότερα, η «στολή» του ιπτάμενου ινδάλματος της παιδικής μας φαντασίας ετοιμάζεται να πάρει τη θέση της στα ράφια της αγοράς, μιας και το λεγόμενο Martin Jetpack θα είναι –αργότερα φέτος– εμπορικά διαθέσιμο. 

Το εντυπωσιακό δημιούργημα αποτελεί προϊόν της Martin Aircraft, εταιρείας που εδρεύει στη Νέα Ζηλανδία και που έχει αφιερώσει τα τελευταία 35 χρόνια στο να φτιάξει μία φορητή ιπτάμενη μηχανή η οποία θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει πολλά στον κόσμο μας.

Το Martin Jetpack, που είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, σε συνδυασμό με ανάλαφρο αλουμίνιο, ζυγίζει γύρω στα 200 κιλά (χωρίς καύσιμο) και διαθέτει, αντί για πυραύλους, δύο ειδικά «στροφεία» που κινούνται με τη βοήθεια ενός δίλιτρου V4 βενζινοκινητήρα, απόδοσης 200 ίππων.

Η ιπτάμενη μηχανή μπορεί να σηκώσει ψηλά στον αέρα βάρος μέχρι 120 κιλών, να κινηθεί με ταχύτητα περίπου 75 χλμ./ώρα και να πετάξει για 30 συνεχόμενα λεπτά, με την αυτονομία της να κυμαίνεται στα 30-40 χιλιόμετρα. Οι τολμηροί πιλότοι που θα την κατευθύνουν (δεν θα κάθονται σε αυτήν αλλά θα τη δένουν στο σώμα τους) θα μπορούν να φτάσουν σε ύψος μέχρι 910 μέτρων (!), ενώ για την ασφάλειά τους το Martin Jetpack διαθέτει αλεξίπτωτο έκτακτης ανάγκης.

Απογείωση και προσγείωση γίνονται κάθετα (όπως στην περίπτωση ενός ελικοπτέρου) με τη συγκεκριμένη δυνατότητα να αποτελεί το κλειδί της εμπορικής επιτυχίας που αναμένεται να έχει το επαναστατικό προϊόν.

Το Martin Jetpack δεν θα απευθύνεται μόνο σε εκατομμυριούχους, οι οποίοι επιθυμούν να παίξουν με ένα τόσο πρωτότυπο και ακριβό παιχνίδι (η τιμή της εν λόγω κατασκευής ανέρχεται στις 186.000 ευρώ –όσα θα στοιχίζει περίπου η νέα Ferrari Dino του 2020) αλλά και σε εταιρείες/κυβερνήσεις, οι οποίες θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση του Ντουμπάι έχει ήδη παραγγείλει 20 Jetpacks για το 2016, επιθυμώντας να εξοπλίσει την πυροσβεστική της υπηρεσία με αυτή την πρωτότυπη εφεύρεση που θα επιτρέπει στους άντρες της να παλέψουν με επιτυχία τις φλόγες στους πανύψηλους ουρανοξύστες της.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν από το καλωσόρισμα του νέου χρόνου στο ξενοδοχείο Address Hotel του κεντρικού Ντουμπάι τρομοκράτησε τον κόσμο –ευτυχώς δεν είχαμε θύματα– και επιβεβαίωσε τη χώρα πως η παραγγελία που έκανε, ενάμιση περίπου μήνα πριν από το ατύχημα, δεν έγινε για σκοπούς επίδειξης.

Τα Jetpacks της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Ντουμπάι (που θα έχουν κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα) θα δώσουν τη δυνατότητα στους ιπτάμενους πυροσβέστες να εξετάσουν από κοντινή απόσταση με ποιο τρόπο αναπτύσσεται μια πυρκαγιά. Αυτό θα τους επιτρέψει στη συνέχεια να παλέψουν πιο αποτελεσματικά τις φλόγες, βάζοντας το πλήρωμα σε μια περισσότερο πλεονεκτική θέση σε ό,τι αφορά αναζήτηση και διάσωση ανθρώπων.

Η συντήρηση του Jetpack δεν θεωρείται ακριβή, αφού καταναλώνει απλή βενζίνη (όπως αυτήν που βάζουμε στα αυτοκίνητά μας) ενώ οι κατασκευαστές της ιπτάμενης μηχανής δηλώνουν πως είναι εύκολη στον χειρισμό. Η ροπή του κινητήρα είναι σταθερή, ενώ ο έλεγχος του Jetpack όσον αφορά την περιστροφή του γύρω από τον διαμήκη άξονα (roll), τον εγκάρσιο άξονα (pitch) και τον κατακόρυφο άξονα (yaw) γίνεται με το ένα χέρι και ο έλεγχος του ύψους με το άλλο.

Οι κυριότεροι πελάτες του Martin Jetpack αναμένεται να είναι κυβερνήσεις, ο στρατός, η αστυνομία, η πυροσβεστική υπηρεσία, ιατρικά συνεργεία διάσωσης κ.ά., που θα έχουν στην κατοχή τους ένα εργαλείο που θα επιτρέπει στο προσωπικό τους να φτάσουν σε ελάχιστο χρόνο σε περιοχές/σημεία που δεν είναι προσβάσιμα από τον δρόμο ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Martin Jetpack

Πλήρωμα: 1 πιλότος
Μήκος: 1,75 μ.
Ύψος: 2,2 μ.
Μεγ. βάρος απογείωσης: 320 κιλά
Κινητήρας: 2.0 λίτρα, δίχρονος V4 βενζινοκινητήρας
Απόδοση: 200 ίπποι
Στροφεία: Συνθετικό Carbon/Kevlar
Χωρ. καυσίμου: 45 λίτρα
Μέγ. ταχύτητα: 74 χλμ./ώρα
Αυτονομία: 30-40 χλμ.
Διάρκεια πτήσης: 30 λεπτά
Επιχειρησιακή οροφή: 950 μ.
Ρυθμός ανόδου: 122 μ./λεπτό
Ρυθμός καθόδου: 122 μ./λεπτό

 

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση