ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Γίγαντας ξύπνησε και ανακάλυψε το internet

Του Μιχάλη Στρούθου (Executive Board Member, Cypriot Enterprise Link / Co-Founder, Cocoon Creations)

Αν σας ρωτούσα ποιος είναι ο βασιλιάς των πληρωμών στο διαδίκτυο, το πιο πιθανό θα μου απαντούσατε ότι είναι το Paypal. Το Paypal δεν είναι ο μόνος παίκτης στην αγορά, υπάρχουν και άλλοι όπως το Stripe, η Square και η Braintree. Αν το Paypal μέχρι πριν από λίγες μέρες ανησυχούσε για αυτούς τους ανταγωνιστές, σήμερα έχει έναν ανταγωνιστή που πρέπει να φοβάται.

Η ιστορία της VISA ξεκίνησε το 1958, ως BankAmericard. Ήταν η πρώτη πιστωτική κάρτα για καταναλωτές της μεσαίας τάξης και μικρομεσαίους εμπόρους. Η εταιρεία γνώρισε γρήγορα την επιτυχία και το 1974 επεκτάθηκε διεθνώς. Παρά την ιστορία της ως καινοτόμα εταιρεία, η VISA στα πρόσφατα χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα κοιμισμένο γίγαντα που φαίνεται να μην γνωρίζει πως οι εποχές έχουν αλλάξει.

Όμως, πριν από λίγες μέρες, η VISA ξύπνησε και ανακάλυψε πως υπάρχει κάτι που ονομάζεται Internet. Και επ’ αυτού ανακοίνωσε ότι δίνει τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε προγραμματιστή ή εταιρεία ανά το παγκόσμιο να χρησιμοποιεί το διεθνές δίκτυο της VISA για να δέχεται πληρωμές σε VISA, AMEX, Master Card και Discover. Η πρόσβαση στο δίκτυο δίνεται δωρεάν και η υλοποίηση μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες. Αλλά αυτό δεν είναι όλο: Οι προγραμματιστές έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες ασφαλείας και αποτροπής απατής, σε μοντέρνες μεθόδους διασφάλισης ασφάλειας (όπως της επιβεβαίωσης της τοποθεσίας του κατόχου της κάρτας από την τοποθεσία του κινητού του), απευθείας μεταφορά λεφτών και πολλά άλλα. Η VISA ανακοίνωσε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Παρόλο που η VISA μπαίνει στον χώρο πολύ αργότερα από τους ανταγωνιστές της στη Silicon Valley, υποστηρίζει ότι έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα εναντίον τους, εξαιτίας του τεραστίου δικτύου συνεργατών που έχει, το οποίο περιλαμβάνει χιλιάδες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σημαντικό να σημειωθεί ότι στη VISA ανήκει ένα σημαντικό μερίδιο της Stripe και πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι της ανήκει το 10% του Square. Να αναφέρω, επίσης, ότι η Braintree ανήκει στην Paypal. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια επίσημη αντίδραση της Paypal για την ανακοίνωση, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν θα αργήσει να ‘ρθει.

Έχουμε, τώρα, μία μονομαχία. Η εταιρεία που εισήγαγε της πληρωμές με κάρτα στον κόσμο, εναντίον της εταιρείας που έφερε τις πληρωμές στον κόσμο του διαδικτύου. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχτεί αυτή η μάχη.

Στις 24 του μηνός, η Visa θα φιλοξενήσει μία συγκέντρωση προγραμματιστών στη Βαρκελώνη ελπίζοντας να ξεκινήσουν να δημιουργούνται καινούρια προϊόντα πολύ σύντομα χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της. Και με περισσότερα από 150 API’s ήδη διαθέσιμα, τα πιθανά προϊόντα είναι άπειρα.

Με όλα αυτά εγώ ένα μπορώ να πω: Ο γίγαντας ξύπνησε, σήκωσε το ανάστημά του και η σκιά του απλώθηκε σε όλο το Internet. Ο ανταγωνισμός πρέπει να φοβάται.

 

 

 

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση