ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Tesla model 3. Η πρώτη προσπάθεια για ηλεκτροκίνηση μαζικής παραγωγής

Οι προπαραγγελίες ξεπέρασαν τις 115.000 το πρώτο μόλις 24ωρο

Του Δημήτρη Γιόκκα

Το νέο ηλεκτροκίνητο όχημα της Tesla, το πολύαναμενόμενο Model 3, που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ, αποτελεί την πιο φιλόδοξη μέχρι τώρα προσπάθεια της αμερικανικής εταιρείας να… εφεύρει εκ νέου τον τροχό.

Κατά τα αποκαλυπτήρια του αυτοκινήτου, ο CEO της Tesla, Elon Musk, ανέφερε με ενθουσιασμό πως οι προπαραγγελίες ξεπέρασαν το πρώτο μόλις 24ωρο τις 115.000, αριθμός που υπογραμμίζει από τώρα την εμπορική επιτυχία που θα έχει το μοντέλο.

Ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς πως οι παγκόσμιες πωλήσεις της Tesla σε ολόκληρο το 2015 δεν έχουν ξεπεράσει τις 50.000. Τα Model S και Model X αποτελούν αναμφίβολα εντυπωσιακά οχήματα, ωστόσο, η υψηλή τιμή αγοράς τους δεν έχει επιτρέψει ακόμη στην εταιρεία να δείξει πραγματικά τα δόντια της στους κολοσσούς της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τις μέρες πριν από την παρουσίαση της 31ης Μαρτίου, οι αντιπροσωπείες της Tesla στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία, παρατήρησαν μεγάλες ουρές έξω από τα καταστήματά τους, με το φαινόμενο να θυμίζει τις μέρες πριν από την παρουσίαση ενός καινούργιου iPhone.

Οι πρώτοι αγοραστές του Model 3, πάντως, θα έχουν το πλεονέκτημα της επιπλέον έκπτωσης των 1.000 δολαρίων, με τον Elon Musk να αναφέρει πως οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο 2017.

Η πολύ μεγάλη γυάλινη οροφή του αυτοκινήτου το κάνει να ξεχωρίζει στο δρόμο, ενώ σύμφωνα πάντα με τον Musk ακόμη και η βασική έκδοση του μοντέλου θα διαθέτει τα χαρακτηριστικά ημιαυτόνομης οδήγησης. Χαρακτηριστικό που είχαν μέχρι πρόσφατα μόνο τα πιο μεγάλα και πιο ακριβά αυτοκίνητα.

Το Model 3, που ακολουθεί τις γραμμές του μεγαλύτερου Model S, ξεχωρίζει επιπλέον από τα υπόλοιπα κοινά οχήματα μιας και δεν έχει ανοίγματα στο εμπρός μέρος, εφόσον δεν υπάρχουν ανάγκες ψύξης του ηλκτροκινητήρα.

Το εσωτερικό του είναι πιο άνετο από το αντίστοιχο οποιουδήποτε συμβατικού μοντέλου, ενώ σύμφωνα με τον Musk «θα χωρά ακόμα και τη σανίδα ενός surfer.

Το εντυπωσιακότερο απ’ όλα στο εσωτερικό του Model 3 είναι η μεγάλη οθόνη αφής που υπάρχει στην κεντρική κονσόλα, που αποτελεί το μόνο μέσο πληροφόρησης του οδηγού, ο οποίος δεν έχει κανένα άλλο όργανο μπροστά του.

Η αυτονομία του Model 3 θα είναι γύρω στα 320 χιλιόμετρα (στην πιο φτηνή έκδοση) και περίπου 480 στην κορυφαία, που θα είναι και τετρακίνητη.

Η τιμή της βασικής έκδοσης του Tesla Model 3 θα είναι, λόγω των φορολογικών ελαφρύνσεων και των κρατικών επιδοτήσεων, στα περίπου $35.000 στις ΗΠΑ, δηλαδή κοντά στα 30.000 ευρώ.

 

 

 

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

X