ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η επιστήμη φροντίζει για τις απολαύσεις της ζωής

ΠΗΓΗ: AFP

Η επιστήμη έχει βρει τον τρόπο για να βάλει ένα τέλος στο πρόβλημα του λιωμένου παγωτού, που κολλάει στο χέρι και να μας χαρίσει «ακατάλυτες» στιγμές απόλαυσης.

Δεν αποκλείεται να γίνει πραγματικότητα αυτό που θεωρούμε σήμερα αδιανόητο και στο εγγύς μέλλον να βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων ένα παγωτό που δεν θα λιώνει υπό τις ηλιακές ακτίνες. Κι όλα αυτά πρόκειται να επιτευχθούν χάρη σε μία φυσική πρωτεΐνη, η οποία έχει την ιδιότητα να συνδέει τον αέρα, το λίπος και το νερό του παγωτού, καθιστώντας το πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων του Dundee και του Εδιμβούργου υποστηρίζουν ότι μπορούν να αποτρέψουν ακόμα και τον σχηματισμό μικρών κομματιών πάγου, εξασφαλίζοντας πλούσια βελούδινη υφή, ανάλογη με αυτή που έχουν τα παγωτά πολυτελείας. Ταυτόχρονα, η χρήση της πρωτεΐνης επιτρέπει την παρασκευή παγωτών με χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και, κατά συνέπεια, με πολύ λιγότερες θερμίδες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ερευνητές εφηύραν μία μέθοδο παραγωγής της νέας πρωτεΐνης σε «φιλικά» βακτήρια. Η πρωτεΐνη, που έχει εντοπισθεί σε ιαπωνικό φαγητό, συνδέεται στα σταγονίδια λίπους και στις φυσαλίδες αέρα, με αποτέλεσμα να είναι πιο σταθερά μέσα στο μίγμα, ενώ, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ανάμεσα στα θετικά της είναι ότι θα εξοικονομήσει ενέργεια στους κατασκευαστές παγωτών για την ανάγκη διατήρησης των προϊόντων τους στη βαθιά κατάψυξη.

Ο δρ Nicola Stanley-Wall, μοριακός μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου του Dundee, υπογράμμισε ότι «ήταν πραγματικά διασκεδαστικό να εργάζεσαι στην εφαρμοσμένη χρήση μιας πρωτεΐνης, η οποία αρχικά εντοπίστηκε λόγω του ρόλου της στα βακτήρια».

Βέβαια, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν μπορούν με βεβαιότητα να πουν πόσο χρόνο θα χρειάζεται το λιώσιμο μιας μπάλας παγωτού, καθώς αυτό εξαρτάται τόσο από τον τύπο του παγωτού όσο και από τις μετεωρολογικές συνθήκες, ενώ υπολογίζουν ότι τα πρώτα «ανθεκτικά παγωτά» θα βρεθούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε τρία έως πέντε χρόνια από τώρα.

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: AFP

Σχόλια αναγνωστών

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«Το άρθρο συνεχίζει: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αιτήματα της έρευνας είναι η εντύπωση που υπάρχει ότι ...»
Yiannos  |  10:42

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ Stockwatch: Διολίσθηση στους 5 από τους 6 δείκτες διακυβέρνησης για το 2017, δείχνουν ...»
Yiannos  |  10:38

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Σήμερα στην «Κ»: Σε βαθιά κρίση οι θεσμοί στην Κύπρο

«Όταν αξιωματούχοι αποδεικνύονται λερωμένοι, μην περιμένετε χαΐρι! »
knak  |  10:08

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Η αστική ανάπλαση, εξαιτίας του νέου χώρου της Google, είναι ένας λόγος που ανησυχεί τους κατοίκους.

«Αντίσταση» στην Google

O νέος χώρος της εταιρείας στο Βερολίνο προγραμματίζεται να λειτουργήσει το φετινό φθινόπωρο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΝΕΑ