ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο Διάστημα συσκευή που αναλύει το DNA

Μία ειδική συσκευή που επιτρέπει την αποκωδικοποίηση του DNA απέστειλε η NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους αστροναύτες να ελέγχουν καλύτερα την υγεία τους, αλλά και να φέρουν σε πέρας κάποια πειράματα.

Η συσκευή, η οποία κατασκευάστηκε από την εταιρεία Oxford Nanopore Technologies, σχεδιάστηκε προκειμένου να δείξει κατά πόσο είναι δυνατή η αποκωδικοποίηση του γενετικού μας υλικού σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, η NASA, ευελπιστεί ότι τέτοιου είδους συσκευές θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των μικροβίων, κάτι που θα μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για τα αίτια των ασθενειών που μας ταλαιπωρούν.

Ταυτόχρονα, οι συσκευές αυτές θα μας βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που διέπουν την υγεία των αστροναυτών.

Πριν από ένα χρόνο, η μικροβιολόγος της NASA Σάρα Κάστρο αναφερόμενη στο σχετικό πρόγραμμα είχε επισημάνει ότι «επί του παρόντος, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δεν υπάρχει μέθοδος να αναγνωρισθούν σε πραγματικό χρόνο τα μικρόβια, να διαγνωσθούν λοιμώδη νοσήματα αλλά και να συγκεντρωθούν γενετικά στοιχεία σχετικά με την υγεία των πληρωμάτων.

Για όλα αυτά βασιζόμαστε στην αποστολή δειγμάτων από το Διάστημα και την ανάλυσή τους στη Γη, κάτι που συνιστά μια χρονοβόρα διαδικασία».

Η συσκευή, με μήκος 9,5 εκατοστών και βάρος 120 γραμμαρίων, είναι πολύ μικρή συγκριτικά με αυτές που χρησιμοποιούνται στη Γη και έχουν το μέγεθος φούρνου μικροκυμάτων.

Σχόλια αναγνωστών

Θέλει συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάριος Καρογιάν

«Ο Νόμος που διέπει το όλο θέμα είναι ξεκάθαρος ότι ένας κομματικός σχηματισμός πρέπει να έχει εκλέξει ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  13:08

Στην Τράπεζα Κύπρου για διακανονισμό καλούν τα μέλη τους οι Αξιόγραφοι

«Mάσιαλλα για διακανοσμό!!! Οι αξιόγραφοι της Λαϊκής Τράπεζας ερρίφθησαν στον κρεμμό ακόμη μια ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Εμφύλιος στον ΠΙΣ λόγω ΓεΣΥ

«Ώσπου βρίσκεται στα ινία το ππαραδόπιστο Δ.Σ. του ΠΙΣ, ΓΕΣΥ δεν θα δούμε!»
knak  |  09:59

Τρέχουν να προλάβουν για το χαλλούμι

«Γιά πρώτη φορά όλοι αυτοί οι ανεπαρκέστατοι Μανδαρίνοι εργάζονται γία λίγες ώρες γιά να δικαιολογήσουν ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  09:34

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

H Έσχατη Θούλη μοιάζει με αράπικο φιστίκι ή κορίνα του μπόουλινγκ

Το New Horizons επικοινώνησε με τη NASA

Το σκάφος θα έχει ήδη συλλέξει πολλά δεδομένα από απόσταση περίπου 3.500 χιλιομέτρων και θα έχει τραβήξει αρκετές φωτογραφίες ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΝΕΑ
X