ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα κλιματιστικά κάνουν… φυλετικές διακρίσεις

Έρευνες αποκαλύπτουν πως τα κλιματιστικά είναι ρυθμισμένα για τις ανάγκες του σώματος των αντρών, όχι μόνο εις βάρος των γυναικών αλλά και του πλανήτη ευρύτερα.

Τα καλοκαίρια στην Ομάχα είναι ζεστά και οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η Μόλι Mαχάνα είναι προετοιμασμένη. Στο γραφείο ζώνεται με ζακέτες ή φαρδιά φούτερ που κρύβει στο συρτάρι της. «Έχω μία τεράστια κουβέρτα στο γραφείο μου με την οποία τυλίγομαι σαν μπουρίτο» λέει. Πρόσφατα, «κρύωνα τόσο πολύ, που ήμουν έτοιμη να πάω να καθίσω στο αυτοκίνητό μου, στους 40 βαθμούς, για πέντε λεπτά και να ψηθώ».
Η 24χρονη Mαχάνα, η οποία πόσταρε στο Τουίτερ ότι στη δουλειά της νιώθει σαν τον παγωμένο White Walker από την τηλεοπτική σειρά «Game of Thrones», είπε ότι μία συνάδελφός της στην εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ όπου εργάζεται τυλίγεται επίσης με πουλόβερ. Αλλά οι άντρες; «Έρχονται με σορτς».

Πράγματι. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι: Τα γραφεία ανοίγουν τον κλιματισμό και οι γυναίκες παγώνουν σαν γρανίτες. Τελικά, οι επιστήμονες (να σημειωθεί ότι είναι και οι δύο άντρες) παροτρύνουν να δοθεί ένα τέλος στη «Μεγάλη Αρκτική Συνωμοσία του Γραφείου». Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change, αναφέρει ότι τα περισσότερα κτήρια γραφείων ρυθμίζουν τη θερμοκρασία με βάση φόρμουλα που σχεδιάστηκε πριν από δεκαετίες και στηρίζεται στον μεταβολικό ρυθμό των ανδρών. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα κτήρια πρέπει να «μειώσουν τη μεροληψία τους προς το ένα φύλο σχετικά με τη θερμική άνεση», διότι θέτοντας τη θερμοκρασία σε ελαφρώς θερμότερα επίπεδα βοηθά στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Σε πολλά κτήρια, βλέπεις ότι η κατανάλωση ενέργειας είναι πολύ υψηλότερη επειδή τα πρότυπα είναι σύμφωνα με την παραγωγή θερμότητας του ανδρικού σώματος» λέει ο Μπόρις Κίνγκμα, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και βιοφυσικός στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία. «Εάν έχεις μία πιο ακριβή εικόνα της θερμικής ανάγκης των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα σε αυτό, τότε μπορείς να σχεδιάσεις το κτήριο έτσι ώστε να σπαταλάς πολύ λιγότερη ενέργεια, και κατά συνέπεια να επιτυγχάνεις και χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα» λέει ο ίδιος.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε 16 εικοσάχρονες φοιτήτριες, που έκαναν καθιστική δουλειά φορώντας ελαφριά ρούχα σε δωμάτια, που αποκαλούν αναπνευστικούς θαλάμους, και τα οποία καταγράφουν το εισπνεόμενο οξυγόνο και το εκπνεόμενο διοξείδιο του άνθρακα. Η θερμοκρασία του δέρματος μετρήθηκε στα χέρια, την κοιλιά και σε άλλα σημεία. Η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος κατεγράφη με ένα θερμόμετρο σε μορφή χαπιού που λάμβαναν οι γυναίκες από το στόμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μέσος μεταβολικός ρυθμός των γυναικών ήταν 20-32% χαμηλότερος από τις τιμές στα διαγράμματα των μοντέλων που χρησιμοποιούνταν για να καθοριστούν οι θερμοκρασίες των κτηρίων. Έτσι προτείνουν να προσαρμοστεί το μοντέλο ώστε να περιλαμβάνει τους πραγματικούς μεταβολικούς ρυθμούς γυναικών και ανδρών, καθώς και παράγοντες όπως η μόνωση που προσφέρει ο σωματικός ιστός, και όχι μόνο τα ρούχα. Για παράδειγμα, άνθρωποι με περισσότερα κιλά ζεσταίνονται γρηγορότερα, και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν χαμηλότερους μεταβολικούς ρυθμούς, τονίστηκε.

Πόσο θερμότερο πρέπει να γίνει ένα γραφείο, βεβαίως, θα ποικίλλει. Η έρευνα όμως διαπίστωσε μία διαφορά μέχρι και τριών βαθμών Κελσίου μεταξύ των προτιμήσεων των ανδρών και των γυναικών. Ο δρ Κίνγκμα λέει ότι μία γυναίκα προτιμά θερμοκρασία δωματίου γύρω στους 24 βαθμούς, ενώ ένας άνδρας γύρω στους 21 βαθμούς, η οποία, όπως λέει ο δρ Κίνγκμα, είναι η συνηθισμένη θερμοκρασία ενός γραφείου σήμερα.

Εξοικονόμηση ενέργειας
Κάποιοι ειδικοί εκφράζουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το εάν η προτεινόμενη φόρμουλα μπορεί εύκολα να υιοθετηθεί. Ο Kι Πόου Λαμ, καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι, λέει ότι ακόμα και εάν η βιομηχανία δεχτεί μία αλλαγή στο μακρόχρονο μοντέλο, τα κτήρια συχνά στεγάζουν διαφορετικές επιχειρήσεις ή «στριμώχνουν μέσα περισσότερους ανθρώπους» από ό,τι έχουν σχεδιαστεί και χωρίζουν τα γραφεία με αποτέλεσμα θερμοστάτες και εξαερισμοί να βρίσκονται σε διαφορετικά δωμάτια. Δεδομένων αυτών των αυτοσχεδιασμών, ο δρ Λαμ αμφιβάλλει κατά πόσο αυτές οι αλλαγές θα συμβάλουν τελικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, λέει, «χρειάζεται να συνεχίσουμε να πιέζουμε» για βελτιώσεις, επειδή «το φαινόμενο των γυναικών που κρυώνουν είναι πάρα πολύ εμφανές» και εργαζόμενοι που κρυώνουν ή ζεσταίνονται είναι λιγότερο παραγωγικοί.

H επακόλουθη απάντηση είναι o εξατομικευμένoς θερμοκρασιακός έλεγχος, λέει ο δρ Λαμ, ο οποίος τη δεκαετία του 1990 βοήθησε στον σχεδιασμό ενός «προσωπικού περιβαλλοντικού προτύπου» που θεωρήθηκε πολύ ακριβό για εμπορική ανάπτυξη. Σήμερα, άλλοι προσπαθούν να αναπτύξουν συστήματα που επιτρέπουν στους εργαζομένους να θερμαίνουν ή να ψύχουν τους θαλάμους εργασίας τους.

Η 31χρονη Κίμπερλι Μαρκ, θα το εκτιμούσε πολύ. Αυτό το καλοκαίρι, σε μία εταιρεία λογισμικού στο Νάτικ της Μασαχουσέτης, η ίδια και οι συναδέλφισσές της χρησιμοποιούν θερμάστρες. Η 21χρονη Φίμπι ΜακΦέρσον λέει ότι κάποιες φορές φοράει χοντρό καλσόν, μακρυμάνικη μπλούζα, φούτερ και μπότες μοτοσικλέτας για να δουλέψει σε μία νεοφυή επιχείρηση ιατρικής τεχνολογίας στο Ρέστον της Βιρτζίνιας. «Μία φορά είχα φορέσει φόρεμα και αναγκάστηκα να πάω να αλλάξω ρούχα» λέει η ΜακΦέρσον.

 

Σχόλια αναγνωστών

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«H Kύπρος της ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ!!! Οι Δημόσιοι υπάλληλοι ΠΡΕΠΕΙ να παν στην κηδεία!!!!!! Διαφορετικά θα τους ...»
ΑΚΑ  |  10:08

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Το 2017 η Wikipedia είχε μπλοκαριστεί προσωρινά στην Τουρκία, ενώ φέτος έχει συμβεί το ίδιο κατά διαστήματα στη Βενεζουέλα

Η Κίνα μπλόκαρε την Wikipedia

Η Wikipedia έρχεται να προστεθεί σε ένα ολοένα πιο μακρύ κατάλογο διαδικτυακών τόπων στην Κίνα, που έχουν πέσει «θύμα» των ...
ΠΗΓΗ: skai.gr
 |  ΝΕΑ
X