ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αμερικανικός ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο (βίντεο)

Η ισχύς του καθορίζεται στα 122,3 petaflops

Με τον νέο υπολογιστή Summit κατακτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την πρωτιά στην λίστα με τους 500 πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές στον κόσμο, άφηνοντας πίσω της την Κίνα, έπειτα από πενταετή παραμονή της στην πρώτη θέση.

Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι σε κάθε περίπτωση η τελευταία εξακολουθεί να είναι η πρώτη στο εύρος κατοχής ανάλογων υπολογιστών, έχοντας 206 σε σχέση με τις ΗΠΑ που διαθέτει 124.

Μάλιστα φαίνεται η Κίνα παρουσιάζει τάση ανάπτυξης του ποσοστού τους αφού μέσα στο τελευταίο εξάμηνο παρήγαγε ήδη τέσσερις περισσότερους έναντι της Αμερικής η οποία στο ίδιο ακριβώς διάστημα κατήργησε περί του είκοσι.

Ο υπερυπολογιστής Summit βρίσκεται στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge, στο Τενεσί, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Ενέργειας της χώρας και είναι δημιούργημα της ΙΒΜ.

Η ισχύς του καθορίζεται στα 122,3 petaflops . Δεύτερος στην κατηγορία ( Επειτα διετούς παραμονής της πρώτης θέσης ) έρχεται ο κινέζικος Sunway TaihuLight με ισχύ 93 petafops ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο αμερικανικός Sierra με αντίστοιχη ισχύ 7.6, επίσης προιόν της ΙΒΜ.

Sunway TaihuLight και Sierra βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστικής στο Γουσί και στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αντίστοιχα.

Τις υπόλοιπες θέσεις τις λίστας καταλαμβάνουν αμέσως μετά οι: κινέζικος Τιανχέ-2Α των 61,4 petaflops κι ιαπωνικός ΑBCI της Fujitsu με απόδοση 19,9 petaflops.

Οσον αφορά μάλιστα τα ιαπωνικά υπερυπολογιστικά συστήμα, θα πρέπει να τονιστεί πως 36 από αυτά συναπαρτίζουν την εν λόγω λίστα με την Βρετανία την Γερμανία αλλά και την Γαλλία να έπονται με είκοσι-δυο, είκοσι-ένα και δεκαοκτώ.

Είναι η πρώτη φορά που η επεξεργαστική ισχύς των υπερυπολογιστών αυτών, στο σύνολό τους, ξεπερνά το ένα exaflop, αγγίζοντας τα 1,22, αντίθετα με το σύνολο των 845 petaflops που άγγιζαν το Νοέμβριο 2017.

Αυτή την στιγμή, ανά τον κόσμο υπάρχουν 273 υπερυπολογιστές με ισχύ άνω του ενός petaflop, δηλαδή σχεδόν 100 περισσότεροι απ'ότι έξι μήνες πριν.

Ιδιαίτερα, ένας υπερυπολογιστής θα πρέπει να διαθέτει σειρά συγκεκριμένων κριτηρίων προκειμένου να συμπεριληφθεί στην λίστα των κορυφαίων 500. Ενδεικτικά θα πρέπει να έχει ισχύ 716 teradlops, τουλάχιστον οκταπύρηνο επεξεργαστή ο οποίος να είναι ιδανικά, Intel.

Πάντως, ως μεγαλύτερος κατασκευαστής στην κατηγορία του θεωρείται η κινεζική Lenovo έχοντας παράξει τους 122 εκ των 500 υπερυπολογιστών της λίστας, αφήνοντας πίσω της τις HPE, Inspur, Cray και Sugon.

Ως πιο ενεργειακά αποδοτικός υπερυπολογιστής στον κόσμο αναγνωρίστηκε ο ιαπωνικός Shoubou B του ερευνητικού κέντρου RIKEΝ.

Υπερυπολογιστή πάντως διαθέτει και η χώρα μας από το 2015 οπότε και τέθηκε σε λειτουργία από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.), του υπουργείου Παιδείας. Το όνομα αυτού, ARIS (Advanced Research Information System). Στόχος για το ΑRIS είναι να αποτελέσει ένα κορυφαίο εργαλείο έρευνας για την ελληνική ακαδημαική κοινότητα.

Θα πρέπει να σημειωθεί μάλιστα πως, μόνο για το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του, κατάφερε να συμπεριληφθεί και αυτός στην λίστα των κορυφαίων 500.

Το ARIS διαθέτει μέγιστη θεωρητική υπολογιστική ισχύ 444 teraflops, δηλαδή είναι σε θέσει να εκτελέσει 444 τρισεκατομμύρια μαθηματικές πράξεις το δευτερόλεπτο!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση