ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αμερικανικός ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο (βίντεο)

Η ισχύς του καθορίζεται στα 122,3 petaflops

Με τον νέο υπολογιστή Summit κατακτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την πρωτιά στην λίστα με τους 500 πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές στον κόσμο, άφηνοντας πίσω της την Κίνα, έπειτα από πενταετή παραμονή της στην πρώτη θέση.

Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι σε κάθε περίπτωση η τελευταία εξακολουθεί να είναι η πρώτη στο εύρος κατοχής ανάλογων υπολογιστών, έχοντας 206 σε σχέση με τις ΗΠΑ που διαθέτει 124.

Μάλιστα φαίνεται η Κίνα παρουσιάζει τάση ανάπτυξης του ποσοστού τους αφού μέσα στο τελευταίο εξάμηνο παρήγαγε ήδη τέσσερις περισσότερους έναντι της Αμερικής η οποία στο ίδιο ακριβώς διάστημα κατήργησε περί του είκοσι.

Ο υπερυπολογιστής Summit βρίσκεται στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge, στο Τενεσί, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Ενέργειας της χώρας και είναι δημιούργημα της ΙΒΜ.

Η ισχύς του καθορίζεται στα 122,3 petaflops . Δεύτερος στην κατηγορία ( Επειτα διετούς παραμονής της πρώτης θέσης ) έρχεται ο κινέζικος Sunway TaihuLight με ισχύ 93 petafops ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο αμερικανικός Sierra με αντίστοιχη ισχύ 7.6, επίσης προιόν της ΙΒΜ.

Sunway TaihuLight και Sierra βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστικής στο Γουσί και στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αντίστοιχα.

Τις υπόλοιπες θέσεις τις λίστας καταλαμβάνουν αμέσως μετά οι: κινέζικος Τιανχέ-2Α των 61,4 petaflops κι ιαπωνικός ΑBCI της Fujitsu με απόδοση 19,9 petaflops.

Οσον αφορά μάλιστα τα ιαπωνικά υπερυπολογιστικά συστήμα, θα πρέπει να τονιστεί πως 36 από αυτά συναπαρτίζουν την εν λόγω λίστα με την Βρετανία την Γερμανία αλλά και την Γαλλία να έπονται με είκοσι-δυο, είκοσι-ένα και δεκαοκτώ.

Είναι η πρώτη φορά που η επεξεργαστική ισχύς των υπερυπολογιστών αυτών, στο σύνολό τους, ξεπερνά το ένα exaflop, αγγίζοντας τα 1,22, αντίθετα με το σύνολο των 845 petaflops που άγγιζαν το Νοέμβριο 2017.

Αυτή την στιγμή, ανά τον κόσμο υπάρχουν 273 υπερυπολογιστές με ισχύ άνω του ενός petaflop, δηλαδή σχεδόν 100 περισσότεροι απ'ότι έξι μήνες πριν.

Ιδιαίτερα, ένας υπερυπολογιστής θα πρέπει να διαθέτει σειρά συγκεκριμένων κριτηρίων προκειμένου να συμπεριληφθεί στην λίστα των κορυφαίων 500. Ενδεικτικά θα πρέπει να έχει ισχύ 716 teradlops, τουλάχιστον οκταπύρηνο επεξεργαστή ο οποίος να είναι ιδανικά, Intel.

Πάντως, ως μεγαλύτερος κατασκευαστής στην κατηγορία του θεωρείται η κινεζική Lenovo έχοντας παράξει τους 122 εκ των 500 υπερυπολογιστών της λίστας, αφήνοντας πίσω της τις HPE, Inspur, Cray και Sugon.

Ως πιο ενεργειακά αποδοτικός υπερυπολογιστής στον κόσμο αναγνωρίστηκε ο ιαπωνικός Shoubou B του ερευνητικού κέντρου RIKEΝ.

Υπερυπολογιστή πάντως διαθέτει και η χώρα μας από το 2015 οπότε και τέθηκε σε λειτουργία από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.), του υπουργείου Παιδείας. Το όνομα αυτού, ARIS (Advanced Research Information System). Στόχος για το ΑRIS είναι να αποτελέσει ένα κορυφαίο εργαλείο έρευνας για την ελληνική ακαδημαική κοινότητα.

Θα πρέπει να σημειωθεί μάλιστα πως, μόνο για το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του, κατάφερε να συμπεριληφθεί και αυτός στην λίστα των κορυφαίων 500.

Το ARIS διαθέτει μέγιστη θεωρητική υπολογιστική ισχύ 444 teraflops, δηλαδή είναι σε θέσει να εκτελέσει 444 τρισεκατομμύρια μαθηματικές πράξεις το δευτερόλεπτο!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

Καθηγητής Γυμνασίου θετικός στο νάρκοτεστ στη Λεμεσό

«αμάν κακό!!!! δηλαδή, κατά τον αρθρογράφο οι ολλανδοί, πορτογάλλοι, ισπανοί, βέλγοι, ελβετοί, ιταλοί, ...»
αγια ολαν  |  15:50

Χλωρακιώτης: Από τη ΣΠΕ Στροβόλου τα δάνειά μου των 18 εκατ. ευρώ

«το ότι σεν είσαι στην φυλακή είναι το πρόβλημα αυτού του τόπου....»
Αρμαγεδών  |  13:09

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Εκείνος ο υπουργός έκανε και άλλουσ φόνους. Π.χ. στον συναγωνιστή του Στεφανίδη, κλπ. Γι` αυτόν να ...»
CGA  |  08:29

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«Το άρθρο συνεχίζει: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αιτήματα της έρευνας είναι η εντύπωση που υπάρχει ότι ...»
Yiannos  |  10:42

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

Η αστική ανάπλαση, εξαιτίας του νέου χώρου της Google, είναι ένας λόγος που ανησυχεί τους κατοίκους.

«Αντίσταση» στην Google

O νέος χώρος της εταιρείας στο Βερολίνο προγραμματίζεται να λειτουργήσει το φετινό φθινόπωρο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΝΕΑ
Η Google έχει ως στρατηγικό στόχο να παρέχει στους χρήστες μια ενιαία πλατφόρμα σε όλες τις συσκευές της καθημερινής ζωής

Λογισμικό Android και στα ψυγεία

Η Google δεν σκοπεύει να χρεώνει τους κατασκευαστές των οικιακών και άλλων συσκευών για την ενσωμάτωση του Android
Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ
 |  ΝΕΑ