ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Tiangong-1 κάηκε πάνω από τον νότιο Ειρηνικό (βίντεο)

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανακοίνωσε η υπηρεσία διαστήματος της Κίνας

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Tiangong-1 εισήλθε στην γήινη ατμόσφαιρα και κάηκε σχεδόν ολοσχερώς πάνω από το μεσαίο τμήμα του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανακοίνωσε η υπηρεσία διαστήματος της Κίνας.

Το σκάφος μπήκε ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης περί τις 08:15 ώρα Πεκίνου (03:15 ώρα Κυπρου) και το «μεγαλύτερο μέρος του» κάηκε κατά την επανείσοδό του, διευκρίνισε η κινεζική υπηρεσία διαστήματος μέσω του ιστοτόπου της.

Λίγο νωρίτερα, είχε γνωστοποιήσει ότι επρόκειτο να κάνει την επανείσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα πάνω από τα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας, ανάμεσα στο Σάου Πάουλου και στο Ρίου ντε Ζανέιρου. Το Πεκίνο είχε διαβεβαιώσει την Παρασκευή ότι ήταν απίθανο να φθάσουν στο έδαφος μεγάλα κομμάτια του σκάφους.
Ο διαστημικός σταθμός μήκους 10,4 μέτρων και βάρους περίπου οκτώ τόνων, το όνομα του οποίου σημαίνει «Ουράνιο Παλάτι 1», είχε εκτοξευθεί το 2011 για να αποτελέσει πλατφόρμα πειραμάτων πρόσδεσης και άλλων δοκιμών, στο πλαίσιο του φιλόδοξου κινεζικού διαστημικού προγράμματος. Το Πεκίνο σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά μόνιμο διαστημικό σταθμό μέχρι το 2023.

Αρχικά η αποστολή του αναμενόταν πως θα ολοκληρωνόταν το 2013 και θα παροπλιζόταν, αλλά η αποστολή του παρατάθηκε επανειλημμένα.

Η Κίνα αρχικά διαβεβαίωνε ότι η επανείσοδός του θα γινόταν στα τέλη του 2017, αλλά η διαδικασία αναβλήθηκε, ωθώντας αρκετούς ειδικούς να υποθέσουν ότι οι κινεζικές αρχές είχαν χάσει τον έλεγχό του.

Ωστόσο η πιθανότητα οποιοδήποτε ανθρώπινο ον να πληγεί από συντρίμμια του διαστημικού σταθμού βάρους μεγαλύτερου των 200 γραμμαρίων ήταν μία στα 700 εκατομμύρια, σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία σχεδιασμού επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων (CMSEO), η οποία διαβεβαίωσε πως «ο κόσμος δεν έχει κανέναν λόγο ανησυχίας».

Σε 60 χρόνια διαστημικών πτήσεων, έχουν καταγραφεί 6.000 μη ελεγχόμενες επιστροφές μεγάλων αντικειμένων κατασκευασμένων από τον άνθρωπο και μόνο ένα συντρίμμι έπληξε έναν άνθρωπο χωρίς να τον τραυματίσει, όπως επισήμανε ένας ειδικός της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Η Κίνα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ για την κατάκτηση του διαστήματος, στην προσπάθειά της να φθάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα συντονίζεται από τον στρατό και θεωρείται σύμβολο της αυξανόμενης ισχύος της χώρας. Το Πεκίνο φιλοδοξεί να στείλει διαστημόπλοιο στον Άρη περί το 2020, προκειμένου να αναπτύξει στην επιφάνειά του τηλεχειριζόμενο όχημα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Tiangong-1 θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης σε λιγότερο από δέκα ώρες με ταχύτητα που θα ξεπερνά τις 26.000 χιλιόμετρα την ώρα, για να διαλυθεί σε μία πύρινη σφαίρα.

«Η υπηρεσία διαστημικών συντριμμιών της ESA έδωσε την τελική εκτίμηση για την επιστροφή, προβλέποντας ένα διάστημα τεσσάρων περίπου ωρών από την 01.07 GMT (04.07 ώρα Κύπρου) της 2ας Απριλίου», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η υπηρεσία.

Ο εγκαταλελειμμένος διαστημικός σταθμός ζυγίζει περί τους οκτώ τόνους, αλλά πέφτοντας δεν αναμένεται να προκαλέσει ζημιές. Η Κίνα αντίθετα προβλέπει ένα «έξοχο» θέαμα που θα μοιάζει με βροχή μετεωριτών.

Αβεβαιότητα επικρατεί και για το σημείο της πτώσης των συντριμμιών του Tiangong-1.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ESA, θα πέσουν σε οποιοδήποτε σημείο ανάμεσα σε γεωγραφικό πλάτος 43 μοιρών Βόρεια και 43 μοιρών Νότια, δηλαδή ανάμεσα στη Νέα Ζηλανδία και τις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο διαστημικός σταθμός ετέθη σε τροχιά στον Σεπτέμβριο 2011. Επρόκειτο να κάνει μία ελεγχόμενη επιστροφή στην γήινη ατμόσφαιρα, αλλά σταμάτησε να λειτουργεί τον Μάρτιο 2016, προκαλώντας ανησυχίες για την πτώση του.

Ωστόσο, η πιθανότητα για ένα ανθρώπινο ον να πληγεί από συντρίμμι του διαστημικού σταθμού βάρους άνω των 200 γραμμαρίων είναι μία στα 700 εκατομμύρια, σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία σχεδιασμού επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων (CMSEO).

«Οι άνθρωποι δεν έχουν κανέναν λόγο ανησυχίας», βεβαιώνει η υπηρεσία.

Αυτός ο τύπος διαστημικού σταθμού «δεν συντρίβεται στη Γη βίαια όπως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά διαλύεται σε μία θαυμαστή βροχή μετεωριτών σε έναν ωραίο έναστρο ουρανό...θα είναι κάπως σαν πλήθος μετεωριτών που εμφανίζονται στην ίδια περιοχή το ίδιο λεπτό. Τα διάπυρα συντρίμμια θα είναι ορατά σε ακτίνα άνω των 100 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον αστρονόμο Φλοράν Ντελεφλί, του Αστεροσκοπείου του Παρισιού.

Σε 60 χρόνια διαστημικών πτήσεων, υπήρξαν 6.000 μη ελεγχόμενες επιστροφές μεγάλων αντικειμένων κατασκευασμένων από τον άνθρωπο και μόνο ένα συντρίμμι έπληξε έναν άνθρωπο χωρίς να τον τραυματίσει, σύμφωνα με τον Στιν Λέμενς, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Τα περισσότερα κομμάτια θα διαλυθούν στον αέρα και ένας μικρός αριθμός θα φθάσει αργά μέχρι την επιφάνεια της Γης και θα πέσει πιθανότατα στη θάλασσα, καθώς οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% της επιφάνειας του πλανήτη.

Ο σταθμός Tiangong-1 είναι το 50ό μεγαλύτερο αντικείμενο που κάνει μη ελεγχόμενη επιστροφή από το 1957, σύμφωνα με τον Τζόναθαν ΜακΝτάουλε, αστρονόμο του Κέντρου Αστροφυσικής του Harvard-Smithsonian των ΗΠΑ.

Η Κίνα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στην κατάκτηση του διαστήματος στην προσπάθειά της να φθάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα συντονίζεται από τον στρατό και θεωρείται σύμβολο της νέας ισχύος της χώρας.

Το Πεκίνο φιλοδοξεί να στείλει διαστημικό σκάφος στον Αρη περί το 2020, πριν αναπτύξει στην επιφάνειά του τηλεχειριζόμενο όχημα.

Φιλοδοξεί επίσης να αναπτύξει μέχρι το 2022 επανδρωμένο διαστημικό σταθμό, όταν ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα έχει σταματήσει τη λειτουργία του. Ονειρεύεται επίσης να στείλει άνθρωπο στη Σελήνη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

X