ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:34
 

Η υπερβολική χρήση smartphones δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα

H γενιά μεταξύ του 1995 και του 2002 είναι πολύ πιο καταθλιπτική από την γενιά του 1980

Newsroom K

Είναι αδιαμφισβήτητο πως η τεχνολογία έχει εισχωρήσει στη ζωή μας αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο όχι μόνο επικοινωνούμε αλλά κυρίως αυτόν με τον οποίο ζούμε.Ωστόσο, όπως υποστηρίζει σε άρθρο της στο περιοδικό The Atlantic Καθηγήτρια Ψυχολογίας από το San Diego,φαίνεται πως η υπερβολική χρήση smartphones, tablets και μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημιουργεί κατάθλιψη στους εφήβους.

Ειδικότερα, η Jean Twenge, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του San Diego που μελετά γενεολογικές διαφορές για περισσότερα από 25 χρόνια αναφέρει στο άρθρο της πως γύρω στο 2012 παρατήρησε ραγδαίες αλλαγές στη συμπεριφορά των εφήβων καθώς και στην συναισθηματική τους κατάσταση.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτή είναι η χρονιά που πάνω από το 50% των Αμερικανών διαθέτει smartphone. Είναι δηλαδή η εποχή που όλο και περισσότεροι έφηβοι χρησιμοποιούν smartphone και έχουν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτός είναι και ο λόγος που η γενιά iGen όπως χαρακτηρίζει η ίδια τους εφήβους αυτούς, και οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ του 1995 και του 2002 φαίνεται να είναι πολύ πιο καταθλιπτική από την γενιά των Millennias, εκείνων δηλαδή που γεννήθηκαν στις αρχές του 1980 μέχρι και τα μισά του 1990.

Η απουσία ουσιαστικής προσωπικής επαφής, εξαιτίας της χρήσης του smartphone σε συνδυασμό με τις περισσότερες ώρες την ημέρα που παιρνούν τα παιδιά 13-14 ετών στα social media είναι οι λόγοι που τα κάνει να είναι λιγότερο ευτυχισμένα από εκείνα που δεν μπαίνουν στα social media τόσο συχνά καθώς και από τα παιδιά που μεγάλωσαν σε προηγούμενες εποχές .

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το άρθρο, οσο περισσότερο κοιτά σε μια οθόνη ο άνθρωπος, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσει σημάδια κατάθλιψης, ενώ όσοι ξοδεύουν λιγότερες από 9 ώρες την εβδομάδα στα social media έχουν ποσοστό εμφάνισης κατάθλιψης που φτάνει στo 47%. Εκείνοι που επιλέγουν την ουσιαστική ανθρώπινη επαφή, εμφανίζουν κατά 20% λιγότερη πιθανότητα να πάθουν κατάθλιψη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

GEEK: Τελευταία Ενημέρωση

Oι χρήστες των κινητών Pixel της Google έχουν στη διάθεσή τους μία εφαρμογή, που κάνει κυριολεκτικά... τη νύχτα μέρα.

Πλαστή καθημερινότητα

Oσο αυξάνεται η καχυποψία μας και βελτιώνεται η ικανότητά μας να διακρίνουμε την αλήθεια από το ψέμα, τόσο εξελίσσονται ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  GEEK
H Έσχατη Θούλη μοιάζει με αράπικο φιστίκι ή κορίνα του μπόουλινγκ

Το New Horizons επικοινώνησε με τη NASA

Το σκάφος θα έχει ήδη συλλέξει πολλά δεδομένα από απόσταση περίπου 3.500 χιλιομέτρων και θα έχει τραβήξει αρκετές φωτογραφίες ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΝΕΑ
X