ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η υπερβολική χρήση smartphones δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα

H γενιά μεταξύ του 1995 και του 2002 είναι πολύ πιο καταθλιπτική από την γενιά του 1980

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Είναι αδιαμφισβήτητο πως η τεχνολογία έχει εισχωρήσει στη ζωή μας αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο όχι μόνο επικοινωνούμε αλλά κυρίως αυτόν με τον οποίο ζούμε.Ωστόσο, όπως υποστηρίζει σε άρθρο της στο περιοδικό The Atlantic Καθηγήτρια Ψυχολογίας από το San Diego,φαίνεται πως η υπερβολική χρήση smartphones, tablets και μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημιουργεί κατάθλιψη στους εφήβους.

Ειδικότερα, η Jean Twenge, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του San Diego που μελετά γενεολογικές διαφορές για περισσότερα από 25 χρόνια αναφέρει στο άρθρο της πως γύρω στο 2012 παρατήρησε ραγδαίες αλλαγές στη συμπεριφορά των εφήβων καθώς και στην συναισθηματική τους κατάσταση.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτή είναι η χρονιά που πάνω από το 50% των Αμερικανών διαθέτει smartphone. Είναι δηλαδή η εποχή που όλο και περισσότεροι έφηβοι χρησιμοποιούν smartphone και έχουν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτός είναι και ο λόγος που η γενιά iGen όπως χαρακτηρίζει η ίδια τους εφήβους αυτούς, και οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ του 1995 και του 2002 φαίνεται να είναι πολύ πιο καταθλιπτική από την γενιά των Millennias, εκείνων δηλαδή που γεννήθηκαν στις αρχές του 1980 μέχρι και τα μισά του 1990.

Η απουσία ουσιαστικής προσωπικής επαφής, εξαιτίας της χρήσης του smartphone σε συνδυασμό με τις περισσότερες ώρες την ημέρα που παιρνούν τα παιδιά 13-14 ετών στα social media είναι οι λόγοι που τα κάνει να είναι λιγότερο ευτυχισμένα από εκείνα που δεν μπαίνουν στα social media τόσο συχνά καθώς και από τα παιδιά που μεγάλωσαν σε προηγούμενες εποχές .

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το άρθρο, οσο περισσότερο κοιτά σε μια οθόνη ο άνθρωπος, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσει σημάδια κατάθλιψης, ενώ όσοι ξοδεύουν λιγότερες από 9 ώρες την εβδομάδα στα social media έχουν ποσοστό εμφάνισης κατάθλιψης που φτάνει στo 47%. Εκείνοι που επιλέγουν την ουσιαστική ανθρώπινη επαφή, εμφανίζουν κατά 20% λιγότερη πιθανότητα να πάθουν κατάθλιψη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Geek: Τελευταία Ενημέρωση