ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:53
 

Προηγμένα ρομπότ ψεκάζουν μόνο όπου υπάρχουν ζιζάνια

Διαθέτει κάμερα η οποία εξετάζει τα φυτά και εντοπίζει τα ζιζάνια

ΠΗΓΗ: Reuters

Η προηγμένη τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζονται και στη γεωργία. Η νεοφυής ελβετική εταιρεία ecoRobotix κατασκεύασε ένα ρομπότ που μοιάζει με τραπέζι με ρόδες, για να περνάει μέσα από καλλιεργημένα χωράφια και να ραντίζει με ζιζανιοκτόνο μόνον εκείνα τα σημεία όπου υπάρχουν παράσιτα. Διαθέτει κάμερα η οποία εξετάζει τα φυτά και εντοπίζει τα ζιζάνια. Ετσι περιορίζεται η χρήση φυτοφαρμάκων έως και 90% από τη στιγμή που αρχίσουν να μεγαλώνουν τα φυτά.

Το εν λόγω ρομπότ κινείται με ηλιακή ενέργεια. Οι επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να χρηματοδοτήσουν την εξέλιξη αυτής της εφεύρεσης, πιστεύουν ότι, όταν θα αρχίσει να διατίθεται στο εμπόριο, θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα τόσο στη γεωργία όσο και στην αγορά γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων, φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, συνολικής αξίας 100 δισ. δολαρίων. Με τη βοήθεια της ρομποτικής δεν θα ψεκάζονται εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών με ευρείας χρήσεως χημικές ουσίες, αλλά θα υπάρχει στοχευμένη δράση. Επιπλέον, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του το Reuters, με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί και η χρήση των γενετικά τροποποιημένων σπόρων, οι οποίοι δημιουργούνται για να είναι ανθεκτικοί στα φυτοφάρμακα της Syngenta και της Βayer, για παράδειγμα.

Προφανώς, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εταιρείες παραγωγής φυτοφαρμάκων και σπόρων. Αυτές που κυριαρχούν στη συγκεκριμένη αγορά είναι οι Bayer, DowDuPont, BASF και Syngenta. Οι πωλήσεις ζιζανιοκτόνων ανέρχονται σε 26 δισ. δολάρια τον χρόνο και αντιστοιχούν στο 46% των φυτοφαρμάκων. Το 90% των γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων είναι ανθεκτικοί σε κάποια φυτοφάρμακα, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Phillips McDougall.

«Ορισμένες πηγές εσόδων, οι οποίες βρίσκονται σήμερα στα χέρια των κολοσσιαίων αγροχημικών ομίλων, θα τεθούν υπό τον έλεγχο αφενός των αγροτών και αφετέρου των εταιρειών που θα κατασκευάζουν τον σχετικό τεχνολογικό εξοπλισμό», παρατηρεί ο Σεντρίκ Λεκάμ, ο οποίος κατέχει τα επενδυτικά κεφάλαια Pictet-Nutrition. Τα τελευταία επενδύουν σε εταιρείες στον κλάδο της προμηθευτικής αλυσίδας τροφίμων.

Οι αγροχημικές εταιρείες δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Η γερμανική Bayer αναζητεί συνεταίρους για να δημιουργήσει τα δικά της ψεκαστικά συστήματα ακριβείας. Η Syngenta, η οποία ανήκει στην κινεζική ChemChina, επιδιώκει να αναπτύξει προϊόντα προστασίας των καλλιεργειών, που θα προσαρμόζονται στη ρομποτική τεχνολογία. Οπως παρατηρούν αναλυτές του κλάδου της γεωργίας, αν και η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται στην αρχή, ήδη περνάμε από τον μαζικό ψεκασμό στη φροντίδα του κάθε φυτού ξεχωριστά.

Σήμερα, οι γενικής χρήσεως ουσίες, όπως το αμφιλεγόμενο Roundup, χρησιμοποιούνται για ψεκασμούς σε τεράστιες εκτάσεις με καλλιέργειες. Κατά την ecoRobotix, η ρομποτική θα μειώσει έως και κατά 20 φορές την ποσότητα των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν οι αγρότες. Στις αρχές του 2019, η εταιρεία σχεδιάζει να συνάψει συμφωνία με επενδυτές για να χρηματοδοτήσουν τα προϊόντα της. Τέλος, η αμερικανική νεοφυής Blue River, μεταξύ άλλων, έχει κατασκευάσει συσκευή με κάμερες που διαχωρίζουν τα ζιζάνια από τον καρπό, ενώ η γερμανική Robert Bosch αναπτύσσει ψεκαστικά συστήματα ακριβείας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Σχόλια αναγνωστών

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«Οι φοροφυγαδες χρυσοπληρωμενοι γιατροι γνωριζουν πολυ καλα οτι δεν μπορουν να ανακοψουν τους ελλαδιτες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:08

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

GEEK: Τελευταία Ενημέρωση

Oι χρήστες των κινητών Pixel της Google έχουν στη διάθεσή τους μία εφαρμογή, που κάνει κυριολεκτικά... τη νύχτα μέρα.

Πλαστή καθημερινότητα

Oσο αυξάνεται η καχυποψία μας και βελτιώνεται η ικανότητά μας να διακρίνουμε την αλήθεια από το ψέμα, τόσο εξελίσσονται ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  GEEK
H Έσχατη Θούλη μοιάζει με αράπικο φιστίκι ή κορίνα του μπόουλινγκ

Το New Horizons επικοινώνησε με τη NASA

Το σκάφος θα έχει ήδη συλλέξει πολλά δεδομένα από απόσταση περίπου 3.500 χιλιομέτρων και θα έχει τραβήξει αρκετές φωτογραφίες ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΝΕΑ
X