ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνέντευξη: Η κυπριακή ομάδα που βρέθηκε στον τελικό της NASA

Η ομάδα του NestFold απαρτίζεται από δεκαεπτά νεαρού από επτά διαφορετικές ειδικότητες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η ομάδα NestFold, μία ομάδα από την Κύπρο απαρτιζόμενη από δεκαεπτά νεαρούς από συνολικά επτά διαφορετικές ειδικότητες-κλάδους σπουδών, κατάφερε μέσα σε ένα μικρό διάστημα να πετύχει πολλά τόσο για την ίδια αλλά και γενικά για τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, μέσα από τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό της NASA, «Space Apss Challenge», κατάφεραν να επιλεχθούν στις πρώτες πέντε ομάδες του διαγωνισμού, ανάμεσα σε 1431 ομάδες από ολόκληρο τον πλανήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μόνη ομάδα από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λίγες ημέρες, λοιπόν, πριν την ανακοίνωση του τελικού νικητή του διαγωνισμού (σ.σ. στις 04/06 τελειώνει η ψηφοφορία), ο εκπρόσωπος της ομάδας, Άγγελος Φωτίου, μίλησε στο 24news για τη σχετική διάκριση και μας εξήγησε πώς έφτασαν μέσα στην τελική πεντάδα.

Αρχικά, ποια είναι τα συναισθήματά σας για αυτή τη διάκριση;
Κατ’ αρχήν, χαιρόμαστε που μία κυπριακή ομάδα κατάφερε να φτάσει σ’ αυτό το σημείο. Είναι μεγάλη επιτυχία γιατί η ψηφοφορία γίνεται αρχικά μέσω κριτικής επιτροπής και ψηφοφορίας, ενώ στη συνέχεια, όταν περάσεις στους 140, γίνεται η διαδικασία μόνο μέσω ψηφοφορίας του κοινού. Όπως καταλαβαίνετε, το να βρεθεί η Κύπρος στη δεύτερη θέση είναι, αναμφισβήτητα, μία τεράστια διάκριση. Αυτό γιατί δεν ήταν μόνο η ψήφος των Κυπρίων που καθόρησε το αποτέλεσμα, αλλά οι ψήφοι από ανθρώπους από ολόκληρο τον πλανήτη. Η πιο μεγάλη ικανοποίηση, δηλαδή, είναι ότι η συγκεκριμένη διάκριση ήρθε από ψηφοφόρους από όλα τα πλάτη και μήκη της γης.

Περιμένατε να φτάσετε μέχρι εδώ;
Φυσικά και δεν το περιμέναμε. Δεν περιμέναμε σε καμία περίπτωση να δούμε την NestFold στη δεύτερη θέση. Ήμασταν σταθερά στη δεύτερη θέση για μία εβδομάδα, πλην από μία μέρα που ανέβηκε στην πρώτη θέση. Περιμέναμε να είχαμε μία καλή παρουσία σαν ομάδα γιατί δουλέψαμε πολύ καλά προκειμένου να βγει αυτή η δουλειά, αλλά με τίποτα δεν περιμέναμε τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 1431 ομάδες. Θα ήταν επιτυχία για μας, για να καταλάβετε, αν βρισκόμασταν στους πρώτους εικοσιπέντε.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, τι περιμένετε από το μέλλον;
Από αρκετά άτομα της ομάδας επικρατεί η άποψη ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, αυτό που κάνουμε αξίζει να συνεχιστεί. Αν, δε, βρεθούν χορηγοί που θα μπορούν να υλοποιήσουν το project ή να γίνει μία πιο σοβαρή έρευνα, τόσο σε τεχνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αυτό θα ήταν το ιδανικότερο σενάριο. Αυτό που θέλουμε αυτή τη στιγμή είναι η στήριξη του κόσμου προκειμένου η ομάδα μας αλλά και η Κύπρος να φτάσει ακόμη πιο ψηλά.

Πώς μπορείτε να στηρίξετε την ομάδα NestFold
1. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.nestfold.com .
2. Καταχωρήστε το email σας.
3. Κάντε κλικ στο κουτί δίπλα από το «Δεν είμαι ρομπότ» / «I am not a robot».
4. Επιβεβαιώστε ότι είστε ο κάτοχος αυτής της διεύθυνσης email. Εντός της ίδιας μέρας θα λάβετε email με θέμα "Welcome to Space Apps! - Please Verify Your Account".
5. Ανοίξτε το email και κάντε κλικ στο "verify your account" για να επιβεβαιώσετε το email σας. Χωρίς αυτό το βήμα η ψήφος δεν θα γίνει αποδεκτή.

Περιγραφή του έργου της NestFold
Πρόκειται για δημιουργία καινοτόμων καταφυγίων τα οποία μπορούν να βρίσκονται προεγκατεστημένα σε δύσβατες περιοχές ή μπορούν να ρίχνονται από αεροπλάνο ή ελικόπτερο. Χρησιμεύουν σε καταστάσεις συναγερμού λόγω φυσικών καταστροφών, όπου υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι και/ή είναι αδύνατο να διασωθούν άμεσα, π.χ. λόγω έλλειψης διασωστικού προσωπικού-προτεραιότητα διάσωσης, αδυναμίας χερσαίας προσέγγισης κ.α. Ο κάθε πολίτης μπορεί μέσω εφαρμογής στο κινητό του τηλέφωνο να εντοπίσει το πλησιέστερο καταφύγιο από αυτόν, να ενημερωθεί για το που και πότε αναμένεται να καταφθάσει ένα από τα καταφύγια από αέρος ή να ζητήσει καταφύγιο ώστε να σωθεί.

Σχεδιάστηκαν ώστε να μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα και να αντέξουν σε συνθήκες όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς και κατολισθήσεις. Το κάθε καταφύγιο είναι πτυσσόμενο και γίνεται σχεδόν 3πλάσιο σε μέγεθος μετά την προσεδάφιση του. Με αυτή τους την ιδιότητα μπορούν να μεταφέρονται πολλά από αυτά σε μια πτήση. Το κάθε ένα φιλοξενεί με ασφάλεια 18 άτομα παρέχοντας τροφή για 6 μέρες, πρώτες βοήθειες, καθώς και επικοινωνία με το κεντρικό σύστημα.

Επίσης το κάθε ένα λειτουργεί ως σταθμός συλλογής δεδομένων της περιοχής στέλνοντας στο κεντρικό σύστημα δεδομένα όπως ποσότητα οξυγόνου, ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και θερμοκρασία εντός και εκτός καταφυγίου, ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου, ταχύτητα καταφυγίου εφόσον αυτό παρασύρεται από νερό, και πολλά άλλα. Τα δεδομένα που θα αποστέλλονται από όλα τα καταφύγια σε συνδυασμό με την ακριβή θέση τους στον χάρτη, αλλά και με πληροφορίες που θα διατίθενται από δορυφόρους της NASA, όπως θερμικές εικόνες κ.λπ., μπορούν να αντικατοπτρίσουν μια πλήρη εικόνα για την περιοχή καθώς και να δώσουν την απαραίτητη πληροφορία στο κεντρικό σύστημα διαχείρισης κρίσεων ώστε τα αρμόδια άτομα να προβλέψουν και να προλάβουν καταστάσεις που έπονται για να σώσουν κόσμο. Είναι ουσιαστικά ένα ολοκληρωμένο σύστημα Διαχείρισης Διάσωσης Ανθρώπινων Ζωών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Geek: Τελευταία Ενημέρωση

X