ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θα είναι πολλά τα κινεζικά τεχνητά φεγγάρια στο μέλλον

Οι υπεύθυνοι του φιλόδοξου προγράμματος ελπίζουν ότι αυτή η πηγή φωτός θα αντικαταστήσει τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες στους δρόμους

Kathimerini.gr

H Kίνα γνωστοποίησε τα σχέδιά της να εκτοξεύσει στο Διάστημα μία τεχνητή Σελήνη μέχρι το 2020. Οι υπεύθυνοι του φιλόδοξου προγράμματος ελπίζουν ότι αυτή η πηγή φωτός θα αντικαταστήσει τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες στους δρόμους και θα χαμηλώσει τους υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στις υπαίθριες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, πρόκειται να θέσει σε τροχιά ένα πελώριο διαστημικό κάτοπτρο, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να αντικατοπτρίζει το ηλιακό φως πίσω στη Γη. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του ιστότοπου της κρατικής εφημερίδας China Daily.

Εντατικές δοκιμές

Στο Τσενγκντού, μία πόλη στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν, οι «δορυφόροι φώτισης» δοκιμάζονται εντατικά. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, η κατασκευή θα λάμψει ταυτόχρονα με το πραγματικό φεγγάρι, αν και θα είναι περίπου οκτώ φορές φωτεινότερο όπως αναφέρει το δημοσίευμα της κινεζικής κρατικής εφημερίδας. Το κάτοπτρο θα εκτοξευθεί από το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Σιτσάνγκ στην επαρχία Σετσουάν. To 2022, η Κίνα πρόκειται να εκτοξεύσει τρία ακόμα κάτοπτρα. «Τα τρία πελώρια κάτοπτρα θα μοιράζουν το πεδίο τροχιάς των 360 μοιρών και θα φωτίζουν συνεχώς μία περιοχή επί 24 ώρες», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Γου Τσουνφένγκ, επικεφαλής της επιστημονικής εταιρείας Τιαν Φου, που είναι και υπεύθυνη για το πρόγραμμα. Οπως προαναφέρθηκε, τα τρία φεγγάρια θα εκτοξευθούν μέχρι το 2022, αν οι αρχικές δοκιμές ευοδωθούν και δεν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα. 

Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν τη νέα τεχνολογία ελπίζουν ότι η τεχνητή Σελήνη θα αντικαταστήσει τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες στις αστικές περιοχές. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα οι οργανωτές επισημαίνουν ότι η πόλη θα μπορεί να εξοικονομήσει 149 εκατ. ευρώ ετησίως φωτίζοντας μία περιοχή 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Προφανώς, οι εραστές του έναστρου ουρανού στην Κίνα θα πρέπει σιγά σιγά να συνηθίσουν ότι θα βλέπουν δύο ή και περισσότερα φεγγάρια. Ο χρόνος της φώτισης όπως εξάλλου και η ένταση του φωτός, τόνισε ο Γου, θα μπορούν να προσαρμόζονται και οι ακριβείς περιοχές φωτισμού να προσδιορίζονται με παρέκκλιση μερικών μόλις μέτρων. Η πρώτη εκτόξευση, ωστόσο, θα είναι δοκιμαστική. Οι διαστημικοί δορυφόροι του 2022 «θα είναι η πραγματικότητα με μεγάλες πολιτικές και εμπορικές δυνατότητες», προσέθεσε ο Γου. Ο οργανισμός που βρίσκεται πίσω από τον σεληνιακό φωτισμό ευελπιστεί, επίσης, ότι η διαστημική πηγή φωτός θα βρει και άλλες εφαρμογές. Θα βοηθάει, παραδείγματος χάριν, τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων σε περιοχές όπου έχουν συμβεί φυσικές καταστροφές και όπου η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί. Ωστόσο, τι ακριβώς θα συμβεί παραμένει άγνωστο, καθώς ούτε ο Γου ούτε η επιστημονική εταιρεία Τιαν Φου δεν σχολίασαν τις αναφορές στο πρόγραμμα. 

Σε μία προσπάθεια να προσεγγίσει η Κίνα τα διαστημικά προγράμματα των ΗΠΑ και της Ρωσίας έχει δρομολογήσει κάποια εξαιρετικά φιλόδοξα διαστημικά προγράμματα. Το κινεζικό πρόγραμμα για την αποστολή φωτός πίσω στη Γη δεν είναι το πρώτο του είδους. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, Ρώσοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεράστια κάτοπτρα με τα οποία αντανακλούσαν το ηλιακό φως πίσω στον πλανήτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Geek: Τελευταία Ενημέρωση