ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αραβικό κοτόπουλο Shawarma (εύκολος γύρος)

Συνταγή της Αθηνάς Λοϊζίδου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο σπιτικός γύρος γίνεται από καθαρό και ποιοτικό κοτόπουλο και μαγειρεύεται με υγιεινό τρόπο, πιο εύκολα απ’ ό,τι νομίζετε. Σερβίρεται σε παραδοσιακή πίτα ή αραβική, και συνοδεύεται με γιαούρτι και ταχίνι. Για να ετοιμάσετε τη δική σας ταχίνι, κτυπήστε σ’ ένα μπολ 140 γρ. ταχίνι, 80 γρ. φρέσκο χυμό λεμονιού, 50 γρ. νερό, 1 κουταλάκι αλάτι, 1 κουταλάκι πιπέρι και ½ κουταλάκι κύμινο.

Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο
Χρόνος ετοιμασίας: 20΄
Χρόνος ψησίματος: 5΄
Θερμίδες ανά μερίδα: 422

ΥΛΙΚΑ

Για 4 μερίδες

Για το κοτόπουλο
600 γρ. φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε λωρίδες
¼ κουταλάκι σκόρδο λιωμένο (προαιρετικά)
Το ξύσμα φλούδας από ½ λεμόνι
10 γρ. ελαιόλαδο
65γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Για το μείγμα μπαχαρικών
1½ κουταλάκι πιπέρι
2 κουταλάκια αλεσμένο κάρδαμο
1 κουταλάκι γλυκάνισο
2 κουταλάκι κύμινο αλεσμένο
½ κουταλάκι μπαχάρι
½ κουταλάκι κανέλλα αλεσμένη
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι πάπρικα
2 κουταλάκια σουμάκι
1 ½κουταλάκι αλάτι
25 γρ. ζάχαρη

Για το σερβίρισμα
4 μικρές πίτες
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Ταχίνι

Για τη σαλάτα
2 ποτήρια λάχανο (κραμπί) ψιλοκομμένο
2 ντομάτες χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένες
2 αγγουριά ξεφλουδισμένα, κομμένα σε πολύ μικρά κομματάκια
½ ποτήρι μαϊντανό ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τα κομμάτια κοτόπουλου, το σκόρδο (αν θα βάλουμε), το ελαιόλαδο και το γιαούρτι.
2. Σ’ ένα γουδί αλέθουμε όλα τα μπαχαρικά μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρη. Τα μεταφέρουμε στο μπολ με το κοτόπουλο, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε. Βάζουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ.
3. Ετοιμάζουμε τη σαλάτα μας.
4. Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει. Ρίχνουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάτα του και ανακατεύουμε μαγειρεύοντας για 3 με 5 λεπτά. Το κοτόπουλο ψήνεται πολύ γρήγορα γιατί είναι κομμένο σε λεπτές λωρίδες, άρα προσοχή για να μην παραψηθεί.
5. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε μια σανίδα και το ψιλοκόβουμε γρήγορα με ένα καλό μαχαίρι. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο πίσω στο τηγάνι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για ακόμα 1 λεπτό, για να το καβουρδίσουμε και να πάρει ένα καφέ χρώμα.|
6. Στήνουμε το πιάτο τοποθετώντας μία αραβική πίτα στο καθένα, τοποθετώντας επάνω το κοτόπουλο. Σερβίρουμε με γιαούρτι, ταχίνι και σαλατικά. Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε το κοτόπουλο μέσα στην πίτα μαζί με τα συνοδευτικά του.

βελτίσης Για περισσότερες συνταγές επισκεφτείτε το Athena recipes

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Έξοδος: Τελευταία Ενημέρωση

X