ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένα μικρό εστιατόριο στη Νότια Αφρική, το καλύτερο του κόσμου (βίντεο)

Από τα World Restaurant Awards, έναν νέο θεσμό που στοχεύει στην προώθηση της διαφορετικότητας της διεθνούς γαστρονομίας.

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

To Wolfgat, ένα μικρό εστιατόριο σε μια απομακρυσμένη γωνιά της Νότιας Αφρικής ανακηρύχθηκε στο Παρίσι «εστιατόριο της χρονιάς» από τα World Restaurant Awards, ένας νέος θεσμός που στοχεύει στην προώθηση της διαφορετικότητας της διεθνούς γαστρονομίας.

Το Wolfgat, του οποίου το προσωπικό που αποτελείται κυρίως από γυναίκες, δεν έχει καμιά επίσημη επαγγελματική κατάρτιση - άνοιξε τις πύλες του πριν από δύο χρόνια σε μια παλιά εξοχική έπαυλη 130 ετών μέσα σε σπηλιά στην ακτή του Πάτερνοστερ, ενός από τα παλαιότερα ψαροχώρια της Δυτικής Ακτής, 150 χλμ. από το Κέιπ Τάουν.

Το εστιατόριο βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή ακτή, πλούσια σε μύδια, στρείδια, αρωματικά φυτά και χόρτα που ευδοκιμούν στις αμμοθίνες της όπως αγριόσκορδο, σπανάκι και γηγενή φυτά.

Βραβεύτηκε επίσης στην κατηγορία «προορισμός εκτός χάρτη» (εκτός των μεγάλων τουριστικών διαδρομών).

Το εστιατόριο είναι τόσο μικρό που μπορεί να δεχτεί μέχρι και 20 πελάτες ταυτόχρονα. Ο 38χρονος σεφ Κόμπους Βαν ντερ Μέρβε, ωθεί στα άκρα τη δυναμική των τοπικών προϊόντων και παρασκευάζει ο ίδιος το ψωμί του και το βούτυρό του. Πρώην δημοσιογράφος, ο Κόμπους Βαν ντερ Μέρβε που άρχισε να μαγειρεύει στα 30 του, δήλωσε ότι η φιλοσοφία του είναι να «παρεμβαίνει όσο το δυνατόν λιγότερο στα τοπικά προϊόντα και να τα σερβίρει στη γνήσια μορφή τους, αμαγείρευτα, ακατέργαστα».

Το μενού γευσιγνωσίας περιλαμβάνει επτά πιάτα και στοιχίζει ποσό αντίστοιχο των 53 ευρώ.

Η επιτροπή των World Restaurant Awards έκανε την επιλογή της ανάμεσα σε 36 χώρες, από την Αυστραλία έως τη Ζιμπάμπουε - και όρισε έναν νικητή σε καθεμιά από τις 18 κατηγορίες των βραβείων, ανάμεσα στις οποίες είναι η «σπιτική σπεσιαλιτέ» ή «χωρίς κράτηση» (από το street food έως την κοσμοπολίτικη κουζίνα που συνδυάζει ποικιλία γαστρονομικών στοιχείων και παραδόσεων σε ένα πιάτο, για πιο χαμηλούς προϋπολογισμούς) ή άλλες δευτερεύουσες κατηγορίες όπως ο «σεφ της χρονιάς χωρίς τατουάζ» στην οποία βραβεύτηκε ο Γάλλος Αλέν Ντυκάς, ο μεγάλος πολυβραβευμένος σεφ.

Στη χθεσινοβραδινή τελετή βραβεύτηκαν επίσης δύο γαλλικά εστιατόρια: Le Clarence (βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin) που βρίσκεται μέσα σε πολυτελές ξενοδοχείο στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, στην κατηγορία "πρωτότυπη προσέγγιση", και το La Mere Brazier (βραβευμένο με δύο αστέρια Μισελέν), που ιδρύθηκε το 1921 στη Λιόν από τη μαγείρισσα Εζενί Μπραζιέ που είχε εκπαιδεύσει τον Πολ Μποκύς, ως "διαχρονικό κλασικό".

Ο σεφ Αλέν Πασάρ (έχει τιμηθεί με τρία αστέρια Μισελέν) βραβεύτηκε για τον λογαριασμό του στο Instagram που αναδείχθηκε ο καλύτερος της χρονιάς.

Το εστιατόριο Mocoto με σπεσιαλιτέ που βασίζονται στη μανιόκα στο Σάο Πάουλο της Βραζιλίας, μακριά από τις τουριστικές περιοχές, αναδείχτηκε το καλύτερο στην κατηγορία «χωρίς κράτηση».

Καλύτερο εστιατόριο για την «καινοτομία της χρονιάς» αναδείχθηκε το Inua που άνοιξε στην Ιαπωνία ο Τόμας Φρέμπελ, πρώην υπεύθυνος της ομάδας έρευνας και ανάπτυξης του Noma.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Συνελήφθηκαν τρία άτομα φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας ΚΥΠΕ - Φανίτσα ...»
C.IOANNIDIS  |  21:52

Εστιατόρια: Τελευταία Ενημέρωση

Με μαστοριά στη σχάρα, καλό κρέας, σεφταλιές, γευστικότατους κεφτέδες και μαγειρευτά πιάτα

Ταβέρνα Μαυρίκιος

Παρασκευή και Σάββατο με ζωντανή μουσική ενώ το καλοκαιράκι στρώνει τραπέζια στην όμορφη βεράντα με χωρητικότητα μέχρι και ...
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Τα ξύλινα τραπεζάκια, τα άνετα καθίσματα και η ξύλινη μπάρα δημιουργούν ένα φιλόξενο περιβάλλον

Wooden Nest / All day cafe

Ένα όμορφο καφέ-μπαρ, με άποψη και ιδιαιτερότητα, προσφέρει καφέδες, ποτά, κοκτέιλ αλλά και με κάποιες επιλογές φαγητών
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Σαλάτα χωριάτικη, κολοκούθκια με τα αβγά, ανθούς, λουκάνικα, μακαρόνια του φούρνου, στιφάδο, σουβλάκια και διαφορα ειδη σχάρας.

Maramenos / Ταβέρνα

Θα βρείτε εποχικά κυπριακά εδέσματα με φρέσκα υλικά που καλλιεργούνται από την ίδια την οικογένεια.
Newsroom K
 |  ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
X