ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κολοκυθοκεφτέδες με φέτα

Ένας αγαπημένος καλοκαιρινός μεζές σε μια ιδιαίτερα μυρωδάτη εκδοχή.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υλικά

1 κιλό μέτρια κολοκυθάκια
250 γρ. μαλακή φέτα, θρυμματισμένη
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 ματσάκι φρέσκος δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
1/2 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Μερίδες 16-18
Προετοιμασία 20΄ Αναμονή 20΄ Μαγείρεμα περίπου 20΄

Διαδικασία
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη, τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα αλατίζουμε, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 15 - 20 λεπτά, για να στραγγίξουν. Τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη φέτα, τα αλεύρια, τα μυρωδικά, τα αυγά, πιπέρι και λίγο αλάτι (προσοχή, γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρή).

Ανακατεύουμε απαλά (για να μη βγάλουν κι άλλα υγρά τα κολοκυθάκια). Το μείγμα πρέπει να μπορεί να πλάθεται, αλλιώς ρίχνουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού, τα αλευρώνουμε και τα τινάζουμε για να φύγει η περίσσεια.

Ζεσταίνουμε περίπου 3 εκ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (αν έχουμε θερμόμετρο, στους 170° - 180° C). Μόλις το λάδι κάψει, τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις των 7 - 8 τεμαχίων, για 4 - 5 λεπτά περίπου η κάθε δόση, γυρίζοντάς τους τακτικά, για να ροδίσουν ομοιόμορφα. Βγάζουμε κάθε δόση από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τη στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Συνοδεύουμε με τζατζίκι.

Συμβουλές
Αν το μείγμα που προκύψει είναι υδαρές και όχι πηχτό, το «δένουμε» με λίγο αλεύρι ή σιμιγδάλι.

Ο Χρ. Πέσκιας φτιάχνει μείγμα κολοκυθοκεφτέδων με 1 κιλό τριμμένα και καλά στυμμένα κολοκυθάκια, 200 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες, 1 τριμμένο κρεμμύδι, μπόλικο ψιλοκομμένο δυόσμο, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, 2 κουτ. σούπας αμυγδαλόψιχα σε σκόνη, 2 αυγά, λίγο λάδι και αλατοπίπερο. Μετά τους αλευρώνει και τους τηγανίζει.

Το τυρί που δεν βάζει στο μείγμα, το φτιάχνει σάλτσα φέτας, σαν συνοδευτικό: πολτοποιεί στο μπλέντερ 1 φλιτζάνι ζεστό γάλα με 1/2 κιλό πικάντικη κομματιασμένη φέτα και νοστιμίζει με λάδι, φρέσκια ρίγανη και πιπέρι.

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση

X