ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιουβέτσι λαχανικών

Πλούσιο κριθαράκι με λαχανικά της εποχής.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υλικά

400 γρ. κριθαράκι, κατά προτίμηση χοντρό
2 μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες, σε κύβους περίπου 3 εκ.
2 μέτρια κολοκυθάκια, σε κύβους περίπου 3 εκ.
400 γρ. μανιτάρια λευκά ή ανάμεικτα της αρεσκείας μας, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα σε χοντρές φέτες
2 μέτρια κρεμμύδια, σε καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
3 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (μαζί με τα ζουμιά τους)
1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα βασιλικού ή μαϊντανού, ψιλοκομμένα
200 γρ. κεφαλοτύρι, κατά προτίμηση Ιου, τριμμένο
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μερίδες 4

Προετοιμασία περίπου 25'

Μαγείρεμα 25' Ψήσιμο περίπου 20'

Διαδικασία

Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 70 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις μελιτζάνες με τα κολοκύθια για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν. Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.

Καθαρίζουμε το τηγάνι ή την κατσαρόλα, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και το ζεσταίνουμε καλά σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τo κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν λίγο. Ρίχνουμε την ντομάτα και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το κριθαράκι και 900 ml ζεστό νερό, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για περίπου 1 λεπτό και αδειάζουμε το όλον σε ένα μέτριο ταψί ή γάστρα. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, έως ότου μαλακώσει το κριθαράκι και απορροφήσει τα υγρά. Βγάζουμε για λίγο το ταψί από το φούρνο, ρίχνουμε τα λαχανικά που έχουμε αφήσει στην άκρη και το βασιλικό, ανακατεύουμε καλά, σκορπίζουμε και το τυρί, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 - 10 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και να λιώσει ελαφρώς το τυρί.

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση

X