ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιλάφι με κάστανα, σταφίδες, βολβούς και κοκκάρια

Ένα πρωτότυπο πιλάφι απαράμιλλης νοστιμιάς

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υλικά
500 γρ. κίτρινο ρύζι για πιλάφι
1.250 ml ζωμός κότας* ή νερό
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
70 γρ. σταφίδες ξανθές, μουλιασμένες σε 150 ml μαύρο ρούμι
250 γρ. κάστανα, χαραγμένα σταυρωτά στη βάση τους
250 γρ. κοκκάρια καθαρισμένα, ολόκληρα
300 γρ. καρότα, προτιμάμε βιολογικά, καθαρισμένα, κομμένα σε ροδέλες 1 εκ.
1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη (ή κόλιανδρο ξερό σε σκόνη)
60 ml ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου φασκόμηλου ή δυόσμου (με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα), ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι (κατά προτίμηση λευκό), φρεσκοτριμμένο
*Για το ζωμό κότας
Παρασκευή: 5 ώρες
2 κιλά φτερούγες κότας (συσκευασμένες σε δισκάκια στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
1ξερό κρεμμύδι, στα 4
1 κεφάλι σκόρδου, κομμένο στη μέση
1 καρότο (κατά προτίμηση βιολογικό), καθαρισμένο
1 κλωνάρι σέλερι
1 μικρή ντομάτα
1 φύλλο δάφνης
1 κλωναράκι θυμάρι, φρέσκο ή ξερό
10 κόκκοι πιπέρι μαύρο
4 λίτρα νερό

Μερίδες 6-8

Προετοιμασία 50΄ Αναμονή 15΄ Μαγείρεμα 40'

Διαδικασία
Ζεματάμε τα κοκκάρια σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει για 12 -15 λεπτά, τα δε καρότα σε μια δεύτερη κατσαρόλα για 7 - 8 λεπτά. Δίπλα έχουμε ετοιμάσει δύο μεγάλα μπολ με κρύο νερό και παγάκια στα οποία βάζουμε τα ζεματισμένα κοκκάρια και τα καρότα, για να σταματήσει ο βρασμός και να κρατήσουν το χρώμα τους. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Εν τω μεταξύ, ψήνουμε τα κάστανα στους 200° C για 20 - 30 λεπτά και αφού κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1/2 λεπτό και μετά ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε και αυτό για 3 - 4 λεπτά. Σουρώνουμε από το ρούμι τις σταφίδες και τις προσθέτουμε μαζί με το ζωμό, το κύμινο και λίγο αλάτι στην κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα πρώτα με ένα κομμάτι λαδόκολλα και μετά με το καπάκι της. Σιγοβράζουμε το ρύζι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 25 λεπτά.
Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τα κοκκάρια, τα κάστανα και τα καρότα, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε το πιλάφι να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Μετά προσθέτουμε το φασκόμηλο ή το δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε πολύ απαλά και σερβίρουμε.

Ζωμός κότας
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τις φτερούγες και ανάβουμε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξεκινάμε το ξάφρισμα. Ξαφρίζουμε για περίπου 1/2 ώρα, με κουτάλα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλες 4 ώρες. Αν θέλουμε, δένουμε τη δάφνη, το θυμάρι και το πιπέρι σε ένα τουλπάνι, για να τα αφαιρέσουμε μετά εύκολα από την κατσαρόλα.

Αν κατά τη διάρκεια του βρασίματος εξατμιστεί πολύ το νερό, πρέπει να συμπληρώνουμε τόσο ώστε οι φτερούγες να είναι πάντα καλυμμένες. Η ποσότητα αυτή θα μας δώσει γύρω στα 2½ λίτρα ζωμό. Μπορούμε να φτιάξουμε το ζωμό βράζοντας ολόκληρο κοτόπουλο ή μπούτια ή στήθος χωρίς τις πέτσες, με κρασί, λαχανικά και μυρωδικά της αρεσκείας μας.

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση

X