ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τόρτε αμυγδάλου-σοκολάτας

Μια πρωτότυπη λιχουδιά σε ασπρόμαυρο φόντο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υλικά
200 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο, ψιλοκομμένη
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
4 αυγά μεγάλου μεγέθους, σε θερμοκρασία δωματίου, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
150 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού απόσταγμα βανίλιας
100 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη (όσο πιο ψιλή γίνεται, προτιμότερο να είναι έτοιμη τριμμένη)
3 γρ. κρεμόριο

Μερίδες για 12 μερίδες

Προετοιμασία 35΄ Ψήσιμο 45΄

Διαδικασία
Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί (σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στο στόμιο μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που βράζει). Αποσύρουμε από το μπεν μαρί μόλις λιώσει η κουβερτούρα.

Βάζουμε τους κρόκους με τη μισή από τη ζάχαρη (75 γρ.) στο μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να ασπρίσουν. Τότε προσθέτουμε τη βανίλια και τη λιωμένη σοκολάτα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ενσωματώνουμε την αμυγδαλόσκονη και το κρεμόριο ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ).

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C. Καλύπτουμε τον πάτο μιας φόρμας διαστάσεων 21x21 εκ. με λαδόκολλα.

Πλένουμε καλά τον κάδο του μίξερ και τον στεγνώνουμε εντελώς. Ρίχνουμε μέσα τα ασπράδια και, μόλις αρχίσουν να γίνονται μαρέγκα, ρίχνουμε λίγη-λίγη την υπόλοιπη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή μαρέγκα. Ενσωματώνουμε στο μείγμα το 1/3 από τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή μαρίζ. Στη συνέχεια ενσωματώνουμε και την υπόλοιπη. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 45 λεπτά. Οταν βυθίζουμε μαχαίρι η οδοντογλυφίδα στο κέντρο του, θα πρέπει να έχουν μια ελαφριά υγρασία. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα, όπου το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση

X