ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος 2016

Βραβεύονται άνθρωποι με όραμα και πάθος

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Ο «Γαστρονόμος» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά επιβραβεύει ανθρώπους και εταιρείες που πρωτοπορούν επενδύοντας στην πρωτογενή παραγωγή και στη μεταποίηση επώνυμων, ποιοτικών προϊόντων. Η τελετή των Βραβείων Ποιότητας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στη Πύλη Αμμοχώστου, με πλήθος προσκεκλημένων σε μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στην κυπριακή γαστρονομία.

Πρωταγωνιστές της βραδιάς θα είναι οι παραγωγοί και εταιρείες που διακρίνονται για το πάθος, την καινοτομία, την εμμονή στην παραγωγή ξεχωριστών προϊόντων και τον εξαγωγικό προσανατολισμό τους. 12 άνθρωποι του μόχθου και της δημιουργίας, οι οποίοι με τη δουλειά, τις ιδέες και τη δημιουργικότητά τους σηκώνουν στους ώμους τους την κυπριακή παραγωγή τροφίμων. Ανάμεσά τους, μικροί παραγωγοί, οικογενειακές επιχειρήσεις που απαντούν στα προβλήματα που άφησε η οικονομική κρίση με σκληρή προσωπική εργασία και υψηλή ποιότητα. Μεσαίες επιχειρήσεις που ανανεώνονται, καινοτομούν, δεν πτοούνται από τις δυσκολίες, παράγουν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Μεγάλες επιχειρήσεις που βοηθούν στην οικονομία της χώρας γενικότερα. Μέσα από τις συναρπαστικές τους ιστορίες, εμπνέουν και αναδεικνύουν όχι μόνο τη γευστική αξία αλλά και την οικονομική σημασία του κυπριακού διατροφικού πολιτισμού.

Φέτος, για πρώτη φορά, βραβεύουμε και εστιατόριο που μαγειρεύει με κυπριακά προϊόντα, που συνδέει την ιστορία με τον δρόμο που ακολούθησε η κυπριακή γαστρονομία μέχρι τις μέρες μας, που αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο τις αξίες της κυπριακής κουζίνας. Η τοπική κουζίνα αποτελεί βασικό στοιχείο έμπνευσης της φετινής διοργάνωσης, καταδεικνύοντας τη σημασία της γαστρονομίας ως ενός ακόμη αποτελεσματικότερου εργαλείου για το τουριστικό προϊόν.

Τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας
Τα Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος 2016 αναδεικνύουν εκλεκτά προϊόντα υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας μέσα από δέκα κατηγορίες. Η διαδικασία της τυφλής γευσιγνωσίας των προϊόντων πραγματοποιήθηκε από εννεαμελή κριτική επιτροπή την Τρίτη 1η Νοεμβρίου στην αίθουσα της Κυπριακής συλλογής της Λεβεντείου Πινακοθήκης στη Λευκωσία και επελέγησαν τα προϊόντα που εξασφάλισαν τις υψηλότερες βαθμολογίες στη κατηγορία τους. Για ακόμη μία φορά, συνειδητοποιήσαμε, δοκιμάζοντας κυπριακά τυριά, αλλαντικά και γλυκά, κρασιά και ζιβανία, πόσο ευλογημένος είναι ο τόπος μας, τουλάχιστον ως προς κάποια από τα προϊόντα που παράγει.

Οι δέκα κατηγορίες των Βραβείων Ποιότητας Γαστρονόμος 2016 είναι:
- Αρτοποιία/ Ζαχαροπλαστική
- Κυπριακό παραδοσιακό προϊόν
- Γεωργικό/κτηνοτροφικό προϊόν
- Ποτό
- Εξαιρετική ποιότητα
- Ετικέτα και συσκευασία
- Καινοτομία
- Εξαγωγών
- Εστιατορίου
- Τιμής Ένεκεν

Τα μέλη που απαρτίζουν την κριτική επιτροπή είναι: η υπεύθυνη των βραβείων του «Γαστρονόμου» στην Ελλάδα Καλλιόπη Πατέρα, ο πρόεδρος του Ομίλου Οινοφίλων Κύπρου Ανδρέας Εμμανουήλ, η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και food editor Αθηνά Λοϊζίδου, η ερευνήτρια της κυπριακής γαστρονομίας Μαριλένα Ιωαννίδου, ο λέκτορας του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) Φώτης Παπαδήμας, ο κυπριακής καταγωγής σεφ Χριστόφορος Πέσκιας ενεργό μέλος της ελληνικής ομάδας του «Γαστρονόμου», ο sommelier Μάριος Κωνσταντινίδης, η δημοσιογράφος γεύσης και ποτού και διευθύντρια του WiZ Urban Guide Athens Ντένη Καλλιβωκά και ο υπεύθυνος έκδοσης του «Γαστρονόμου» και manager του WiZ Urban Guide Cyprus Γιάννης Αδειλίνης.

Περήφανος χορηγός των Βραβείων Ποιότητας Γαστρονόμος 2016 είναι η Τράπεζα Κύπρου, υποστηρικτής Κυπρίων Παραγωγών οι υπεραγορές Carrefour και υποστηρικτής Πολιτισμού ο ΟΠΑΠ Κύπρου.