ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πραγματοποιήθηκαν τα Τρίτα Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμου Κύπρου

Βραβεύτηκαν ποιοτικά προϊόντα σε δέκα κατηγορίες από εννεαμελή επιτροπή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πραγματοποιήθηκαν, στην Πύλη Αμμοχώστου, τα τρίτα βραβεία ποιότητας του Γαστρονόμου Κύπρου, που πλέον έχουν καταστεί θεσμός για την κυπριακή γαστρονομία. Η δοκιμασμένη συνταγή του Γαστρονόμου Ελλάδας, που εδώ και εννέα χρόνια διοργανώνει τα αντίστοιχα βραβεία στην Ελλάδα, μεταφέρθηκε και εξελίχθηκε στα κυπριακά βραβεία, έτσι που για τρίτη χρονιά τα προϊόντα προς κρίση ήταν περισσότερα.

Για τρίτη χρονιά βραβεύονται οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες του χώρου της κυπριακής γαστρονομίας που ξεχώρισε η κριτική επιτροπή των βραβείων. Είναι τα βραβεία που αποτίουν τον ελάχιστο φόρο τιμής στους Κύπριους παραγωγούς αλλά και στις εταιρείες που κέρδισαν τον θαυμασμό και τον σεβασμό μας, για τα εκλεκτά προϊόντα τους και τη σύγχρονη, επαγγελματική τους αντίληψη.

Η εννεαμελής κριτική επιτροπή δοκίμασε τα καλύτερα προϊόντα αυτής της γης και έκρινε τα καλύτερα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να επιβραβεύσουν την επιμονή και την αγάπη των παραγωγών και των επαγγελματιών του χώρου να παρέχουν το καλύτερο προϊόν στον κόσμο.

Οι δέκα κατηγορίες των Βραβείων Ποιότητας Γαστρονόμος 2016 είναι:
1. Αρτοποιία/ Ζαχαροπλαστική
2. Κυπριακό Παραδοσιακό Προϊόν
3. Γεωργικό/Κτηνοτροφικό Προϊόν
4. Ποτό (που φέτος χωρίζεται σε τρεις ενότητες)
5. Εξαιρετική Ποιότητα
6. Ετικέτα και Συσκευασία
7. Καινοτομία
8. Εξαγωγών
9. Εστιατορίου
10. Τιμής Ένεκεν


Τα βραβεία

To Τιμητικό Βραβείο που δίδεται, όπως κάθε χρόνο, εκτός συναγωνισμού έλαβε η Εθνική Ομάδα Νέων Μαγειρικής που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής στη Γερμανία, τον περασμένο Οκτώβριο. Το βραβείο παρέδωσαν ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κύριος Άριστος Δαμιανού και ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Sppmedia Χρίστης Λοττίδης.

Το βραβείο για το Γεωργικό Προϊόν έλαβε η εταιρεία Kleopas Pomegranates και το παρέδωσε ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κύριος Νίκος Κουγιάλης.

Το βραβείο «Παραδοσιακό Προϊόν» παρέδωσε ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, κύριος Άγγελος Λοΐζου. Βραβεύτηκαν το παραδοσιακό τυρί χαλίτζι του τυροκομείου Α.Μ. «ΔΡΟΥΣΙΑ».

Το βραβείο «Ποτού» δίνει έμφαση σε μια κατηγορία που αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο για το τουριστικό μας προϊόν. Φέτος η επιτροπή επέλεξε να δοκιμάσει κυπριακά κρασιά από την αρχαία ποικιλία του κυπριακού αμπελώνα, το Ξυνιστέρι, και από το παραδοσιακό απόσταγμα, τη Ζιβανία. Το βραβείο χωρίστηκε σε δύο υποκατηγορίες, την άσπρη και την παλαιωμένη. Το βραβείο για το καλύτερο Ξυνιστέρι, το «Single Vineyard» του οινοποιείου Ζαμπάρτας, δόθηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Οινοφίλων Κύπρου κ. Αντρέα Εμμανουήλ και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου, κύριο Γιώργο Δαμιανού.

Το βραβείο άσπρης ζιβανίας του Οινοποιείου Κύκκος, που απολαμβάνει καθολικής αποδοχής από τους καταναλωτές, παρέδωσε η δημοσιογράφος κυρία Ντένη Καλλιβωκά.

Το Βραβείο Παλαιωμένης Ζιβανίας του οινοποιείου Τσιάκκας έδωσε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, κύριος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Στην κατηγορία της Αρτοποιίας / Ζαχαροπλαστικής βραβεύτηκε το γλυκό γλυτζιηστά του Γυναικείου Πολιτιστικού Συλλόγου Κοιλανίου. Το βραβείο παρέδωσαν η κυρία Καλλιόπη Πατέρα και ο υπεύθυνος του Γαστρονόμου Κύπρου κ. Γιάννης Αδειλίνης.

Ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδής παρέδωσε το βραβείο «Καινοτομία» για το Αθερμο Μέλι και στο βαλσάμικο από χαρούπι της εταιρείας Mellona.

Το βραβείο Ετικέτας και συσκευασίας έλαβε το «ΜΕΘΥ» του οινοποιείου Βασιλικόν. Το βραβείο παρέδωσε ο κύριος Δημήτρης Αλετράρης, διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου, υποστηρικτή Πολιτισμού των Βραβείων και ο αρχισυντάκτη της «Καθημερινής» κύριος Μιχάλης Τσικαλάς.

Ο Διευθυντής Διεύθυνσης Corporate Banking, της Τράπεζας Κύπρου κύριος Πανίκος Νικολάου, παρέδωσε το «Βραβείο Εξαγωγών» στην Εταιρεία Blue Island.

Το βραβείο «Εξαιρετικής Ποιότητας» δόθηκε στο Anama Concept από τον τέως βουλευτή κύριο Νίκο Κατσουρίδη και τον διευθυντή της «Καθημερινής» κύριο Ανδρέα Παράσχο

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κύριος Αβέρωφ Νεοφύτου βράβευσε το εστιατόριο «Μεζεδοπωλείο ο Παγκράτιος» στην κατηγορία Εστιατορίου.

Η εννεαμελής επιτροπή
Τα μέλη που απαρτίζουν την κριτική επιτροπή είναι: η υπεύθυνη των βραβείων του «Γαστρονόμου» στην Ελλάδα Καλλιόπη Πατέρα, ο πρόεδρος του Ομίλου Οινοφίλων Κύπρου Ανδρέας Εμμανουήλ, η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και food editor Αθηνά Λοϊζίδου, η ερευνήτρια της κυπριακής γαστρονομίας Μαριλένα Ιωαννίδου, ο λέκτορας του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) Φώτης Παπαδήμας, ο κυπριακής καταγωγής σεφ Χριστόφορος Πέσκιας ενεργό μέλος της ελληνικής ομάδας του «Γαστρονόμου», ο sommelier Μάριος Κωνσταντινίδης, η δημοσιογράφος γεύσης και ποτού και διευθύντρια του WiZ urban quite Athens Ντένη Καλλιβωκά και ο υπεύθυνος έκδοσης του «Γαστρονόμου» και manager του WiZ urban quite Cyprus Γιάννης Αδειλίνης.

Να σημειωθεί ότι η σήμανση της βράβευσης θα δοθεί από τον «Γαστρονόμο» σε όλους τους σημερινούς νικητές, οι οποίοι θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν στη συσκευασία των βραβευμένων προϊόντων τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS