ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η κυπριακή γαστρονομική παράδοση στο προσκήνιο

Τα 3α Βραβεία «Γαστρονόμος» 2016 δείχνουν τον δρόμο για την άλλη Κύπρο, αύτη της ποιότητας

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα τα Τρίτα Βραβεία Ποιότητας του «Γαστρονόμου» Κύπρου 2016 στην επιβλητική αίθουσα της Πύλης Αμμοχώστου. Οι βραβεύσεις των καλύτερων προϊόντων της κυπριακής γης είναι εκ των ων ουκ άνευ για την επιτροπή γευσιγνωσίας, η οποία δοκιμάζει και κρίνει τα προϊόντα για την αξία τους και μόνο. Συστατικό στοιχείο των βραβείων, που ολοένα και ενισχύεται είναι η ανάδειξη προϊόντων και καινοτόμων ιδεών που δείχνουν έναν διαφορετικό γαστρονομικό δρόμο, θέλοντας να οδηγήσουν την κυπριακή γαστρονομία σε διαφορετική τροχιά. Να αναδείξουν διατροφικές συνήθειες αιώνων, που μπορούν να διαφημίσουν τις κυπριακές γαστρονομικές ικανότητες, και να προσδώσουν υπεραξία σε νέες επιχειρηματικές ιδέες.

Τα προϊόντα που βραβεύτηκαν εξασφάλισαν τις υψηλότερες βαθμολογίες στη κατηγορία τους και επελέγησαν με τη διαδικασία της τυφλής γευσιγνωσίας από την εννεαμελή κριτική επιτροπή, την Τρίτη 1η Νοεμβρίου στην αίθουσα της Κυπριακής συλλογής της Λεβεντείου Πινακοθήκης στη Λευκωσία. Στην Τελετή Βράβευσης παραγωγοί αλλά και απονεμητές τόνισαν την αξία του θεσμού των βραβείων και την ανάγκη στήριξης και υποστήριξής τους από την Πολιτεία αλλά και τους καταναλωτές, οι οποίοι μέσω των βραβείων αυτών μπορούν να γνωρίσουν νέα προϊόντα, που όμως είναι αμιγώς κυπριακά.

Ο εκδότης της «Καθημερινής» Κύπρου Δημήτρης Λοττίδης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους παρευρισκομένους στην τελετή βράβευσης έδωσε το στίγμα που τα βραβεία με συνέπεια υπηρετούν, λέγοντας «Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς δεν γνωρίζετε όλα τα προϊόντα που βραβεύονται απόψε» και πρόσθεσε, «Όλοι οι παραγωγοί, με μεράκι και επαγγελματισμό συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Κύπρου». Ο κ. Στέλιος Στυλιανού, που έλαβε το Βραβείο Καινοτομίας, μεταξύ άλλων, είπε «Καλώ όλους τους βραβευμένους σήμερα παραγωγούς να συνεργαστούμε, γιατί μόνο μαζί είμαστε δυνατοί.» Αυτή η αποστροφή του λόγου του κ. Στυλιανού δείχνει ότι με τη συνέργεια και την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών το καλό προϊόν μπορεί να έχει μέλλον. Ο κ. Πανίκος Νικολάου επικεφαλής της διεύθυνσης Corporate Banking, της Τράπεζας Κύπρου, παραδίδοντας το «Βραβείο Εξαγωγών» στην Εταιρεία Blue Island, τόνισε ιδιαίτερα την αξία των κυπριακών βραβείων, λέγοντας ότι η Τράπεζα Κύπρου πιστεύει στην καινοτομία, και εμπιστεύεται τη δημιουργικότητα των Κυπρίων. Ο υπουργός Γεωργίας κ Κουγιάλης στην ομιλία του ανέφερε πως αν αξιοποιήσουμε ορθά τις δυνατότητες της κυπριακής γης όλοι μαζί μπορούν να γίνουν θαύματα. Τέλος, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι αυτά τα βραβεία αποδεικνύουν ότι υπάρχει καλύτερη Κύπρος και είναι αυτή της ποιότητας και της καινοτομίας, αλλά και των ευκαιριών. Τόνισε ότι αυτή την Κύπρο θέλουμε.

Κεντρικό μήνυμα όλων στην εκδήλωση ήταν ότι με επιμονή και σωστό προγραμματισμό πολλά μπορούν να γίνουν, το μάρκετινγκ και η προώθηση των προϊόντων, αλλά και η υποστήριξη από την Πολιτεία και τους καταναλωτές μπορούν να ανοίξουν νέους, ελπιδοφόρους ορίζοντες.

Να σημειωθεί ότι η σήμανση της βράβευσης θα δοθεί από τον «Γαστρονόμο» σε όλους τους σημερινούς νικητές, οι οποίοι θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν στη συσκευασία των βραβευμένων προϊόντων τους.

 

12 ιστορίες προκοπής και ποιότητας

Στα βραβεία του «Γαστρονόμου» αναδείχθηκαν δώδεκα ιστορίες προκοπής, μέσα από δέκα κατηγορίες,
Βραβείο Ετικέτας και Συσκευασίας «ΜΕΘΥ» του οινοποιείου Βασιλικόν
Βραβείο Εξαγωγών Η Εταιρεία Blue Island για τις εξαγωγές κυπριακού ψαριού
Βραβείο Γεωργικού Προϊόντος Kleopas Pomegranates, για την καλλιέργεια/μεταποίηση ροδιού
Βραβείο Παραδοσιακού Προϊόντος Παραδοσιακό τυρί χαλίτζι του τυροκομείου Α.Μ. «ΔΡΟΥΣΙΑ»
Βραβείο Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής Γλυκό «γλυτζιηστά» του Γυναικείου Πολιτιστικού Συλλόγου Κοιλανίου
Βραβείο Καινοτομίας Άθερμο Μέλι και βαλσάμικο από χαρούπι της εταιρείας Mellona
Βραβείο Ποτού (κρασί [Ξυνιστέρι] και αποστάγματα) σε τρεις υποκατηγορίες
Το βραβείο για το καλύτερο Ξυνιστέρι, το «Single Vineyard» του οινοποιείου Ζαμπάρτας
Βραβείο άσπρης ζιβανίας το Οινοποιείο Κύκκος
Βραβείο Παλαιωμένης Ζιβανίας το οινοποιείο Τσιάκκας
Βραβείο Εξαιρετικής Ποιότητας Κρασί Anama Concept
Βραβείο Εστιατορίου Εστιατόριο «Μεζεδοπωλείο ο Παγκράτιος
Τιμητικό Βραβείο (εκτός συναγωνισμού) Εθνική Ομάδα Νέων Μαγειρικής

Η εννεαμελής επιτροπή
Την κριτική επιτροπή απάρτιζαν η υπεύθυνη των βραβείων του «Γαστρονόμου» στην Ελλάδα Καλλιόπη Πατέρα, ο πρόεδρος του Ομίλου Οινοφίλων Κύπρου Ανδρέας Εμμανουήλ, η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και food editor Αθηνά Λοϊζίδου, η ερευνήτρια της κυπριακής γαστρονομίας Μαριλένα Ιωαννίδου, ο λέκτορας του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) Φώτης Παπαδήμας, ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας ενεργό μέλος της ελληνικής ομάδας του «Γαστρονόμου», ο sommelier Μάριος Κωνσταντινίδης, η δημοσιογράφος γεύσης και ποτού και διευθύντρια του WiZ urban quite Athens Ντένη Καλλιβωκά και ο υπεύθυνος έκδοσης του «Γαστρονόμου» και manager του WiZ urban quite Cyprus Γιάννης Αδειλίνης.

 

Περήφανος Χορηγός των Βραβείων Ποιότητας «Γαστρονόμος» 2016 ήταν η Τράπεζα Κύπρου, υποστηρικτής πολιτισμού ο ΟΠΑΠ Κύπρου, και οι Υπεραγορές Carrefour υποστηρικτής των Κύπριων παραγωγών.